Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Biesiada europejska 4 czerwca 2022r. Rynek we Wrocławiu
To doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.
Biesiadę europejską rozpocznie uroczysta parada szefów kuchni, która wystartuję o godzinie 12.00. Później, już do godzony 22.00 na Rynku same atrakcje.
Europejskiej uczcie towarzyszyć będą liczne niespodzianki dla dzieci i dorosłych.
Galeria zdjęć
Obchody na Rynku zakończy wspólny tort, koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk, Michałem Boberem oraz niezwykła muzyczna niespodzianka.
- Dla dzieci m.in. warsztaty kulinarne prowadzone przez Akademię Młodego Kucharza, koło fortuny, foto budka, inne ciekawe atrakcje
- miasteczko #PijKranówkę: Strefa Nawadniania, Ekosmaków, CEE Hydropolis i Relaksu.
Jak kupić przysmaki podczas europejskiej biesiady
1 porcja wybranej potrawy to jedna cegiełka o wartości 10 zł.
Dochód z cegiełek zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Galeria zdjęć
Sprawdź menu europejskiej biesiady 4 czerwca 2022r.
Menu tegorocznej biesiady to dania z 12 krajów Europy. O smaki gości na wrocławskim Rynku zadbają: Francja, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Czechy, Grecja, Chorwacja, Bułgaria, Węgry oraz Ukraina i Polska.
Będzie też specjalny stół najlepszych deserów europejskich, a także nowość: polska kuchnia vege.
Bułgaria
Szef kuchni: Grzegorz Chmolowski
- Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy (alergeny: 7, 8) danie wegetariańskie
- Пълнен пипер (czuszka biurek) – panierowana papryka faszerowana serowym nadzieniem (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
- Кебачета с лютеница (kebaczeta z lutenicą) – grillowane mięso mielone w kształcie kiełbaski podane z pikantną pastą (alergen: 3)
Chorwacja
Szef kuchni: Piotr Zieliński
- Kroštule – kvarnerskie faworki (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
- Crni rižot od sipe s kožicama – czarne risotto owocami morza (alergeny: 1, 2, 3, 7)
Czechy
Szef kuchni: Przemek Bogucki
- Hovezi gulas z houskové knedlíky – gulasz wołowy z knedlikiem (alergen: 1)
- Česneková polévka s krutony – zupa czosnkowa z grzankami (alergeny: 1, 3, 7)
Grecja
Szef kuchni: Kacper Dyś
- Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego (alergeny: 1, 3, 7, 9)
- Σπανακοτυρόπιτακια (spanakotyropitakia) – pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i serem feta (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
Francja
Szef kuchni: Ryszard Konieczka
- Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek (alergeny: 1, 7, 9, 12)
- Soupe à l'oignon – zupa cebulowa (alergen: 1) danie wegetariańskie
- Crème brûlée aux asperges – crème brûlée ze szparagami (alergen: 7) danie wegetariańskie
Włochy
Szef kuchni: Rafał Kasprzycki
- Lasagne bolognese – lazania z mięsem mielonym w sosie pomidorowym (alergeny: 1, 3, 7)
- Spaghetti pomodoro – spaghetti z pomidorami (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
Hiszpania
Szef kuchni: Tomasz Sochacki
- Paella Vallenciana (alergen: 2) – danie jednogarnkowe: ryż z mięsem z królika, krewetkami i kurczakiem
- Gazpacho – zupa z surowych warzyw podawana na zimno (alergeny: 1) danie wegańskie
- Churros – ciastka ptysiowe z sosem czekoladowym (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
Niemcy
Szef kuchni: Marcin Korczak
- Currywurst mit Spätzle – kiełbasa curry z kluskami (alergeny: 1,3)
- Berliner Kartoffelsuppe – zupa krem z ziemniaków (alergeny: 1, 3, 6)
Polska: kuchnia dolnośląska
Szef kuchni: Grzegorz Pomietło, Zbigniew Koźlik
- Zupa z młodej pokrzywy ze szparagami (alergeny: 7, 9) danie wegetariańskie
- Policzek wieprzowy z cydrem (alergeny: 9, 12)
- Pieczony schab z musem z derenia i rabarbaru (alergeny: 3, 7)
- Pierogi ze szparagami (alergeny: 1, 7) danie wegetariańskie
Polska: kuchnia vege
Szef kuchni: Katarzyna Gubała, Arkadiusz Dziakowski
- Chłodnik na kiszonej rzodkiewce i liściach zero waste (alergen: 6) danie wegańskie
- Smalec z fasoli na pajdzie chleba z kiszonym ogórkiem (alergen: 1) danie wegańskie
Ukraina
Szef kuchni: Daniel Makuch, Edward Jany
- Солянка (solianka) – gęsta zupa na mięsnym wywarze (alergen: 1, 9)
- Крученики з капустою (kruczenyky z kapustoyu) – zraziki wieprzowe nadziewane kapustą i boczkiem z warzywami (alergen: 1, 9)
- Голубці з гречкою і м'ясом (holubtsi) – gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem z sosem grzybowym (alergen: 1, 9)
- Курячий шашлик з овочами – szaszłyk drobiowy z warzywami (alergen: 1, 9, 10)
Węgry
Szef kuchni: Damian Jeleń
- Gesztenyepure – krem z kasztanów (alergeny: 1, 3, 7, 8) danie wegetariańskie
- Hortobagyi palacsinta – pikantne naleśniki z kurczakiem (alergeny: 1, 3, 7)
- Töltött paprika – papryka faszerowana mięsem mielonym (alergeny: 1, 3)
Desery
Szef kuchni: Dariusz Kulczycki, Karol Kuc
- Crème brûlée – crème brûlée z owocami leśnymi i brązowym cukrem (alergeny: 3, 7, 11)
- Semifreddo – deser lodowy z gruszką i krokantem migdałowym (alergeny: 3, 7, 11)
- Mousse au chocolat – mus czekoladowy z puree mango i owocami granatu (alergeny: 3, 7, 11)
- Panna Cotta – deser ze śmietanki serwowany z jeżyną i maliną (alergeny: 3, 7, 11)
- Beza Pavlova – beza z kremem mascarpone i truskawkami w Campari (alergeny: 3, 7, 11)
Lista alergenów będzie dostępna w trakcie trwania biesiady przy kasach Europy na widelcu.