wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

4°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 00:20

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!
  4. TOP 10 Europy na widelcu. Tego spróbujcie koniecznie na biesiadzie w Rynku. Będziecie zachwyceni! [POLECAMY]
Kliknij, aby powiększyć
Łasuchom nie trzeba przedstawiać tej bomby kalorycznej: Pavlova – beza z kremem mascarpone i truskawkami w Campari pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Łasuchom nie trzeba przedstawiać tej bomby kalorycznej: Pavlova – beza z kremem mascarpone i truskawkami w Campari

To będzie raj dla wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają pieścić swoje kubki smakowe i podniebienia. Już w najbliższą sobotę (4 czerwca, o godzinie 12.) startuje wielka europejska biesiada na wrocławskim Rynku. Czego warto spróbować? Zobaczcie, a w sobotę –spróbujcie.

Reklama

Finał obchodów szalenie popularnej wśród wrocławian imprezy Europa na widelcu 2022 to wielka biesiada w Rynku. Będziemy mogli posmakować na niej potraw z kuchni aż 12 europejskich krajów. Będą potrawy i wegetariańskie, i mięsne. Znajdzie się też coś dla wielbicieli słodyczy oraz potraw z ziemniaków. 

We Wrocławiu będziemy mogli skosztować potraw nie tylko polskich, ale i ukraińskich, bułgarskich, greckich, włoskich czy hiszpańskich. I na przekór tym, którzy twierdzą, że nie ma kuchni dolnośląskiej, też przysmaków z najbliższej okolicy.

Ja sam uważam, że kuchnia dolnośląska istnieje i ma się całkiem dobrze – powstała przez ostatnie 70 lat mieszania smaków kuchni przesiedleńców, którzy trafili na Ziemie Odzyskane z okolic Lwowa, Małopolski, Wielkopolski czy Wileńszczyzny.

Żeby spróbować europejskich smakołyków, trzeba będzie kupić specjalną cegiełkę (jedna cegiełka to jedna potrawa). Cena? 10 złotych.

Przy okazji biesiady na Rynku łączymy przyjemne z pożytecznym. Cały dochód ze sprzedaży cegiełek będzie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najbardziej zdolnych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. 

Potraw serwowanych wrocławianom w sobotę będzie prawie 40! Żeby spróbować wszystkich, trzeba mieć żelazny żołądek i wielki apetyt.

Dlatego wybrałem dla Państwa TOP10 (to bardzo subiektywne zestawienie) tych potraw z menu europejskiej biesiady, które znam, lubię i ze szczerym sercem mogę polecić. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.

Na początek polecam pyszne przystawki

  • Smalec z fasoli na pajdzie chleba z kiszonym ogórkiem z kuchni polskiej. Smalec z fasoli ma kremową konsystencję, rozpływa się w ustach, ale nie zapycha naszych żył złym cholesterolem. Do tego świeży chleb na zakwasie i kiszony ogórek. Nasze kubki smakowe od razu obudzą się do życia.
  • Smakowity jest specjał z kuchni greckiej - Σπανακοτυρόπιτακια (spanakotyropitakia) – czyli pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i serem feta. Chrupiące ciasto, słona feta. Południe Europie na wyciągnięcie ręki…

Potem – lżejsze i cięższe zupy

  • Z kuchni dolnośląskiej polecam z ręką na sercu i żołądku wyjątkowy przysmak: zupę z młodej pokrzywy ze szparagami. To danie zaserwował mi kiedyś Grzegorz Pomietło, znakomity kucharz z Wrocławia, szef kuchni jednego z tutejszych hoteli. Do dzisiaj pamiętam smak zupy z pokrzywy. Kto nie próbował, musi to zrobić koniecznie!
  • W upalny dzień warto zjeść Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy z Bułgarii. Ostatnio próbowałem go w jednej z głogowskich restauracji. Idealny na ciepłe dni.
  • A gdybyście mieli Państwo ochotę na coś bardziej sycącego – idealny będzie Berliner Kartoffelsuppe – zupa krem z ziemniaków. Jego smak zachwyci nie tylko wielbicieli wszystkiego, co jest robione z ziemniaków. To polecam z kuchni niemieckiej.

Dania główne - to warto zjeść

  • Sezon na szparagi w pełni, więc koniecznie musicie Państwo spróbować pierogów ze szparagami z kuchni dolnośląskiej. Mięciutkie ciasto, lekko chrupiące szparagi, a gdy dojdzie do tego okrasa z masła, to można się rozpłynąć nad smakiem tego dania (jak masło na pierogach).

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Nadzienie do pierogów ze szparagów jest przepyszne! pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Nadzienie do pierogów ze szparagów jest przepyszne!

  • W czasach, kiedy jeszcze jadłem mięso, uwielbiałem smak ukraińskich gołąbków z kaszą gryczaną i mięsem z sosem grzybowym (holubtsi). Polecam, bo to smak mojego dzieciństwa. Moja mama robiła najlepsze.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem

  • Z menu kuchni czeskiej warto skosztować Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem. Warto bliżej poznać smaki, jakie rozpieszczają naszych południowych sąsiadów.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Hovezi gulas z houskové knedlíky czyli gulasz wołowy z knedlikiem

A na deser coś bardzo słodkiego...

  • Łasuchom nie trzeba przedstawiać tej bomby kalorycznej: Pavlova – beza z kremem mascarpone i truskawkami w Campari. Cudo!
  • I na koniec polecam ostatni deser: Churros czyli ciastka ptysiowe z sosem czekoladowym. Tłuste, mocno energetyczne, ale jakie smaczne…

Uff, trudno było wybrać tylko 10 smakołyków z całego cudownego menu Europy na widelcu. Smacznego życzę.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl