wroclaw.pl strona główna

Sport Śląsk lepszy od Stali i jest wiceliderem! [ZDJĘCIA]

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!
  4. Europa na widelcu 2022. Europejską biesiadę otworzyła parada kucharzy. Tak się bawicie w Rynku!

Nie odkładaj głosowania!

Przedramie z zegarkiem

Do zakończenia głosowania zostało:

Banner wbo Banner wbo Zagłosuj na jeden z projektów Wrocławskiego budżetu Obywatelskiego w 2024r

Europa na widelcu 2022. Europejską biesiadę otworzyła parada kucharzy. Tak się bawicie w Rynku!

Data publikacji: Autor:

| aktualizacja:

Parada kucharzy rozpoczęła 12. edycję kulinarnego święta Europa na widelcu. Po dwóch pandemicznych latach festiwal wrócił na wrocławski Rynek. Pysznych potraw można skosztować do późnych godzin, a na zakończenie festiwalu koncert w Rynku. Biesiada trwa do 22.00, jeszcze zdążycie! Tak się bawicie!

Reklama

Finał Europy na widelcu: europejska biesiada 4 czerwca

Wielka biesiada festiwalu Europa na widelcu zaczęła się tradycyjnie już paradą szefów kuchni z Robertem Makłowiczem  pomysłodawcą tego niezwykłego kulinarnego święta Wrocławia. 

Galeria zdjęć

Wielki finał obchodów – europejska biesiada to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.

Dochód z cegiełek o wartości 10 zł, za które będzie można nabyć porcje wybranych potraw (1 cegiełka = 1 potrawa), zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Obchody na Rynku zakończy wspólny tort, koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk, Michałem Boberem oraz niezwykła muzyczna niespodzianka.

Słodki finał tegorocznej Europy na widelcu: festiwalowy tort! W tym roku śmietankowo-czekoladowy z hasłem „Apetyt na dobre relacje”.

Europa na widelcu 2022 fot. Grzegorz Rajter
Europa na widelcu 2022

Wśród uczestników biesiady, jest wielu bywalców. Pan Martyniusz z Wrocławia skusił się w pierwszej kolejności na chłodnik z ogórka. – Bardzo dawno nie było Europy na widelcu, więc człowiek na to czekał – mówi.

Galeria zdjęć

– Ja spróbowałam papryki faszerowanej z Bułgarii. Jest bardzo dobra. Syn zaczął od Panny Cotty. Więcej jeszcze nie zdążyliśmy spróbować. Odkąd jest Europa na widelcu, przychodzimy co roku – mówi pani Jadwiga.

Jakie potrawy mają największe wzięcie?

– Paella – odpowiadają chórem Antonina i Jola ze stoiska z kuchnią hiszpańską. – I churrosy też, to młodsi biorą, ale tak – dodaje Antonina.

– Dużo sprzedaje się zupy pokrzywowej i policzków wieprzowych – mówi Dorian ze stoiska z kuchnią dolnośląską.

– Zupa z pokrzywy to bardzo dziwny wynalazek, specyficzny. Próbowaliśmy też musakę, ale była przeciętna. Bardzo dobry był natomiast schab z dereniem z kuchni dolnośląskiej. Polecamy – mówią Piotr i Andżelina.

Galeria zdjęć

Bogdan na Europie na widelcu jest po raz pierwszy. Razem z mamą i rodzeństwem przyjechali do Wrocławia z Ukrainy. – Szaszłyk jest dobry, chcę spróbować czegoś jeszcze, ale nie wiem co wybrać – mówi.

Pan Łukasz w biegu chwycił gołąbki ukraińskie. Za to Zbigniew i Bartek zdążyli już skosztować potraw z kilku stoisk.

– Spróbowaliśmy już tych lodów, które robił Makłowicz, bardzo dobre, naprawdę. Bułgarskie jedzenie było świetne. W kuchni francuskiej były żabie udka. Spodziewałem się, że to nie będzie takie dobre, a okazało się, że naprawdę było smaczne. Churrosy hiszpańskie też były świetne. Ja jestem po raz drugi, kolega pierwszy raz. Ale myślę, że to jest na razie największa na jakiej byłem – mówi Zbigniew.

Galeria zdjęć

Europejskiej biesiadzie towarzyszą także liczne atrakcje

Najmłodsi mogą wziąć udział między innymi w warsztatach zorganizowanych przez Ognisko Kultury Plastycznej im. Eugeniusza Gepperta i wykonać własną torbę techniką sitodruku.

Amatorzy gotowania mają okazję przygotować batoniki z Akademią Młodego Kucharza oraz świeżą lemoniadę z niebieskim i suchym lodem na stoisku Kozalab.

Na wszystkie maluchy czeka malowanie buziek, koło fortuny z nagrodami i fotobudka. 

Hydropolis przygotowało dla uczestników festiwalu ogrom atrakcji. Miasteczko #Pijkranówkę cieszy się wielką popularnością, a po wrocławską kranówkę ustawiają się kolejki spragnionych.

Najmłodsi mają okazję spróbować swoich sił w przygotowaniu prostych i smacznych dań i wziąć udział w ciekawych warsztatach. Na scenie Kamil Chmiel rozmawia z Robertem Makłowiczem o oszczędzaniu wody.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama