wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 09:15

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!
  4. Europa na widelcu 2022. Europejską biesiadę otworzyła parada kucharzy. Tak się bawicie w Rynku!

Europa na widelcu 2022. Europejską biesiadę otworzyła parada kucharzy. Tak się bawicie w Rynku!

Maciej Wołodko, Ewa Waplak,

Kliknij, aby powiększyć
Parada kucharzy Europa na widelcu 2022 fot. Grzegorz Rajter
Parada kucharzy Europa na widelcu 2022

Parada kucharzy rozpoczęła 12. edycję kulinarnego święta Europa na widelcu. Po dwóch pandemicznych latach festiwal wrócił na wrocławski Rynek. Pysznych potraw można skosztować do późnych godzin, a na zakończenie festiwalu koncert w Rynku. Biesiada trwa do 22.00, jeszcze zdążycie! Tak się bawicie!

Reklama

Finał Europy na widelcu: europejska biesiada 4 czerwca

Wielka biesiada festiwalu Europa na widelcu zaczęła się tradycyjnie już paradą szefów kuchni z Robertem Makłowiczem  pomysłodawcą tego niezwykłego kulinarnego święta Wrocławia. 

Wielki finał obchodów – europejska biesiada to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy.

Dochód z cegiełek o wartości 10 zł, za które będzie można nabyć porcje wybranych potraw (1 cegiełka = 1 potrawa), zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Obchody na Rynku zakończy wspólny tort, koncert Dziubek Band z gwiazdami: Mateuszem Ziółko, Martą Kołodziejczyk, Michałem Boberem oraz niezwykła muzyczna niespodzianka.

Słodki finał tegorocznej Europy na widelcu: festiwalowy tort! W tym roku śmietankowo-czekoladowy z hasłem „Apetyt na dobre relacje”.

Wśród uczestników biesiady, jest wielu bywalców. Pan Martyniusz z Wrocławia skusił się w pierwszej kolejności na chłodnik z ogórka. – Bardzo dawno nie było Europy na widelcu, więc człowiek na to czekał – mówi.

– Ja spróbowałam papryki faszerowanej z Bułgarii. Jest bardzo dobra. Syn zaczął od Panny Cotty. Więcej jeszcze nie zdążyliśmy spróbować. Odkąd jest Europa na widelcu, przychodzimy co roku – mówi pani Jadwiga.

Jakie potrawy mają największe wzięcie?

– Paella – odpowiadają chórem Antonina i Jola ze stoiska z kuchnią hiszpańską. – I churrosy też, to młodsi biorą, ale tak – dodaje Antonina.

– Dużo sprzedaje się zupy pokrzywowej i policzków wieprzowych – mówi Dorian ze stoiska z kuchnią dolnośląską.

– Zupa z pokrzywy to bardzo dziwny wynalazek, specyficzny. Próbowaliśmy też musakę, ale była przeciętna. Bardzo dobry był natomiast schab z dereniem z kuchni dolnośląskiej. Polecamy – mówią Piotr i Andżelina.

Bogdan na Europie na widelcu jest po raz pierwszy. Razem z mamą i rodzeństwem przyjechali do Wrocławia z Ukrainy. – Szaszłyk jest dobry, chcę spróbować czegoś jeszcze, ale nie wiem co wybrać – mówi.

Pan Łukasz w biegu chwycił gołąbki ukraińskie. Za to Zbigniew i Bartek zdążyli już skosztować potraw z kilku stoisk.

– Spróbowaliśmy już tych lodów, które robił Makłowicz, bardzo dobre, naprawdę. Bułgarskie jedzenie było świetne. W kuchni francuskiej były żabie udka. Spodziewałem się, że to nie będzie takie dobre, a okazało się, że naprawdę było smaczne. Churrosy hiszpańskie też były świetne. Ja jestem po raz drugi, kolega pierwszy raz. Ale myślę, że to jest na razie największa na jakiej byłem – mówi Zbigniew.

Europejskiej biesiadzie towarzyszą także liczne atrakcje

Najmłodsi mogą wziąć udział między innymi w warsztatach zorganizowanych przez Ognisko Kultury Plastycznej im. Eugeniusza Gepperta i wykonać własną torbę techniką sitodruku.

Amatorzy gotowania mają okazję przygotować batoniki z Akademią Młodego Kucharza oraz świeżą lemoniadę z niebieskim i suchym lodem na stoisku Kozalab.

Na wszystkie maluchy czeka malowanie buziek, koło fortuny z nagrodami i fotobudka. 

Hydropolis przygotowało dla uczestników festiwalu ogrom atrakcji. Miasteczko #Pijkranówkę cieszy się wielką popularnością, a po wrocławską kranówkę ustawiają się kolejki spragnionych.

Najmłodsi mają okazję spróbować swoich sił w przygotowaniu prostych i smacznych dań i wziąć udział w ciekawych warsztatach. Na scenie Kamil Chmiel rozmawia z Robertem Makłowiczem o oszczędzaniu wody.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl