– Oprócz tego, że mamy 30-lecie Okrągłego Stołu, to jeszcze 15-lecie Polski w Unii Europejskiej – mówi Robert Makłowicz, współpomysłodawca (drugim był dwa lata temu Piotr Bikont) i dobry duch wrocławskiego „kulinarnego święta wolności”. – Dlatego postanowiłem, byśmy skoncentrowali się na przypomnieniu znaczenia, jakie ten Okrągły Stół, a potem częściowo wolne wybory miały. W ślad za tym zaprosiliśmy do tej edycji przedstawicieli kuchni tych krajów, które dzięki temu, że w Polsce odbyły się wybory w 1989 r., odzyskały swoją podmiotowość lub w ogóle na mapie się pojawiły – wyjaśnia Robert Makłowicz.
Robert Makłowicz i szef Biura Promocji Miasta i Turystyki UM Wrocławia Radosław Michalski na konferencji zapowiadającej XI EnW we Wrocławiu
Do tych wszystkich krajów z dawnego bloku wschodniego Makłowicz dołączył także państwa z dawnej Jugosławii.
– Żeby sobie uświadomić, jak wielką mądrość wówczas wykazaliśmy, porozumiewając się, a nawet rezygnując w pewnym sensie z tego, co natychmiast chcielibyśmy wtedy uzyskać, zawierając kompromis – mówi twórca EnW. – W dawnej Jugosławii tego kompromisu nie było, przedstawiciele tamtejszych republik nie usiedli do stołu i zaczęła się krwawa wojna.
Tak więc wygląda swoisty ranking, z uzasadnieniem Makłowicza, który nie jest w tym roku „kulinarną łatwizną”:
- Polska – rzecz bezdyskusyjna – wybory bowiem, choć tylko częściowo wolne, były kamieniem węgielnym w odzyskaniu przez nasz kraj wolności i suwerenności.
- Niemcy – to dzięki wydarzeniom w Polsce możliwe było zburzenie Muru Berlińskiego i zjednoczenie Niemiec.
- Czechy – aksamitna rewolucja i upadek komunizmu w Czechosłowacji także możliwe były dzięki wcześniejszym zmianom w Polsce.
- Słowacja – późniejszy rozpad Czechosłowacji i zaspokojenie aspiracji narodowych Słowaków to wynik przezwyciężenia komunizmu zapoczątkowanego w Polsce.
- Ukraina – uzyskanie niepodległości przez Ukraińców i wejście Ukrainy na europejski szlak możliwe były dzięki rozpadowi imperium sowieckiego, zapoczątkowanemu w Polsce.
- Litwa, Łotwa, Estonia – wszystkie trzy państwa bałtyckie wyzwoliły się spod rosyjskiej zależności i odzyskały niepodległość wskutek destrukcji komunizmu i upadku Sowietów, do czego walnie przyczyniły się wydarzenia z 1989 roku w Polsce.
- Bułgaria i Rumunia – rozpad bloku wschodniego zapoczątkowany w Polsce dotarł również do Bułgarii i Rumunii.
- Słowenia, Chorwacja, Serbia, Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina, Macedonia – dawna Jugosławia rozpadała się krwawo i okrutnie już po upadku imperium sowieckiego, jednak nie w drodze porozumień i kompromisów, jakie zapoczątkowano przy polskim Okrągłym Stole, będącym dziś dla świata symbolem politycznej mądrości, a jakże często postponowanym przez nas samych.
Zobacz szczegółowy program Europy na Widelcu 2019:
Europa na Widelcu 2019
Eventy / W plenerze / Dla wszystkich Rynek we Wrocławiu
Muzycznie po europejskiej uczcie 1 czerwca
Tradycyjnie, gdy na koniec biesiady na Rynku zostanie już podzielony festiwalowy tort, świętowanie przeniesie się na scenę, gdzie zacznie się wieczorny koncert.
W tym roku zaproszenie do Wrocławia przyjął Krzysztof Cugowski, lider Budki Suflera, który zaśpiewa największe hity zespołu, ale także przeboje światowego repertuaru z tyowarzyszeniem Wroclaw Respect Orchestra pod dyrekcją Mariusz Dziubka. Oprócz Cugowskiego zaśpiewają także Natalia Lubrano, Natalia Widuto, Bartek Deryło oraz Paweł Gołębski, który koncert poprowadzi.
Mamy też w tym roku festiwalową gatkę: wizerunek Roberta Makłowicza na winiecie jednego ze złocistych trunków
Dla festiwalowej publiczności wystąpią również członkowie Młodzieżowej Akademii Musicalowej i wrocławski zespół The Walkers. Będzie pokaz tańca break dance w wykonaniu tancerzy niemieckich i wrocławskich.
Będziemy także świadkami studenckiej integracji międzykulturowej, czyli występu University of Wroclaw International Students Orchestra. Tworzą ją zagraniczni studenci, kształcący się we Wrocławiu – z Ukrainy, Izraela, Botswany, Iranu, Indii, Bangladeszu, Grecji, Bułgarii, Azerbejdżanu, Turcji, Ekwadoru i Zimbabwe.
Oprócz muzykowania, studenccy muzycy będą przyrządzać sałatkę wolności, do której każdy z przedstawicieli wymienionych krajów dorzuci jakiś rodzimy składnik.
Menu Wolności w całej Polsce i na EnW
To niezwykły i ważny element tegorocznej EnW – Menu Wolności, czyli projekt wymyślony przez dziennikarkę Katarzynę Bosacką, to ogólnopolska akcja społeczna, która ma celu rozpropagowanie idei wspólnego, radosnego i biesiadnego świętowania 30-lecia Okrągłego Stołu i prawie wolnych wyborów 4 czerwca 1989 r.
31 maja o godz. 18.30 w Kinie Nowe Horyzonty wyświetlone zostaną filmy „Okrągły Stół od kuchni” oraz „Opowieści Okrągłego Stołu”, autorstwa m.in. Piotra Bikonta. Przed projekcją odbędzie się spotkanie z Katarzyną Bosacką i Robertem Makłowiczem.
Filmowa Europa na Widelcu
Wydarzenie kinowe Kino Nowe Horyzonty
Po seansie przyjdzie czas na poczęstunek w hotelu Monopol odbędzie się Kolacja Wolności. Na ten wieczór złożą się pokazy specjalne ww. filmów oraz kolacja degustacyjna. Przygotują ją wspólnie dotychczasowi szefowie kuchni hotelu Monopol: Krzysztof Żurek, obecnie szef kuchni Hotelu Stary w Krakowie, Justyna Słupska-Kartaczowska z wrocławskiej restauracji Jadka, Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu oraz Mariusz Kozak – obecny szef kuchni hotelu Monopol.
Autorem logo akcji jest Andrzej Pągowski
Menu Wolności w ich interpretacji będzie oparte na lokalnych produktach i zainspirowane historią naszego kraju. W cenie biletu zawarta jest degustacja polskich win i alkoholi, dobranych przez sommeliera hotelu Monopol – Michała Jagodę.
Wrocławska restauracja Alyki serwuje Menu Wolności od 29.05 do 02.06: zupa botwinka, wędzone żółtko, szczypiorek palony, oliwa truflowa – 15 zł/Kark z jelenia, świeży majeranek, demi-glace, kluseczki z wędzonego twarogu, prażone jabłka, piklowany burak złoty – 42 zł/ szarlotka na ciepło, minibeza, lody waniliowe, truskawki – 17 zł
Co mówi pomysłodawczyni akcji „Menu Wolności”:
Dania festiwalowej biesiady na Rynku i ich twórcy – szefowie kuchni
Przypominamy, że dochód ze sprzedaży kuponów na dania uczty europejskiej zostanie jak zwykle przekazany na potrzeby zdolnych uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
BOŚNIA I HERCEGOWINA
Rafał Kasprzycki
- Ćevapi – tradycyjne kiełbaski z grilla (alergeny: 1, 3, 7, 9)
- Burek sa mesom – placek nadziewany mięsem (alergeny: 1, 3, 7)
BUŁGARIA
Przemysław Bogucki
- Гювеч (gjuwecz) – gulasz mięsny podawany z ryżem (alergeny: 1, 7)
- Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy (alergeny: 7, 8) danie wegetariańskie
CHORWACJA
Piotr Zieliński
- Zagorska juha – tradycyjna zupa z regionu Zagorjie (alergeny: 1, 9)
- Crni rižot od sipe – czarne risotto z kałamarnicą (alergeny: 1, 2, 4, 7, 9, 14)
- Kotlovina – tradycyjny mięsny specjał (alergeny: 1, 9)
CZARNOGÓRA
Damian Kogutiuk
- Pljeskavica – kotlet z mięsa mielonego pieczony na grillu podany w pszennej bułce (alergeny: 1, 3, 7, 11)
- Palačinki – naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi (alergeny: 1, 3, 7, 11) danie wegetariańskie
CZECHY
Patryk Łyszkiewicz
- Nakládaný hermelín – marynowany w oleju z ziołami ser typu camembert (alergeny: 7) danie wegetariańskie
- Utopence – ostre parówki marynowane w zalewie octowej (alergeny: 7, 3, 9, 10)
- Hovězí guláš – gulasz wołowy na piwie podany z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 10)
ESTONIA
Tomasz Sochacki
- Mulgikapsad – danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej, boczku i kaszy jęczmiennej (alergeny: 1)
LITWA
Ryszard Konieczka
- Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik z młodej botwiny (alergeny: 3, 7) danie wegetariańskie
- Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z wieprzowiną (alergeny: 1, 7)
ŁOTWA
Tomasz Sochacki
- Karbonade – kotlet z mięsa wieprzowego podany z marchewką i groszkiem (alergeny: 1, 3, 7)
MACEDONIA
Servet Kovaci
- Tavče gravče – fasola z mięsem zapiekana w sosie pomidorowo-paprykowym (alergeny: 1)
- Sarma – liście kiszonej kapusty faszerowane mięsem i ryżem (alergeny: 1, 3)
NIEMCY
Daniel Makuch
- Frikadellen in Käsesoße – zraz mięsny z sosie serowym ze szparagami (alergeny: 1, 3, 7)
- Bayerischer Schweinhaxen – golonka w piwie (alergeny: 1, 9)
POLSKA
Grzegorz Pomietło
- Gołąbki tradycyjne (alergeny: 7, 9)
- Gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką (brak alergenów) danie wegańskie
Zbigniew Koźlik
- Pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru (alergeny: 7)
- Bigos staropolski (alergeny: 1, 9 ,10, 12)
SERBIA
Kacper Dyś
- Ćevapčići – kiełbaski z grilla podane w chlebku lepinja (alergeny: 1, 3)
- Burek za sirom – placek nadziewany białym serem podany z ayranem (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
SŁOWACJA
Grzegorz Chmolowski
- Guláš z kotle – gulasz wołowy z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 7, 9)
- Bryndzové pirohy – pierogi z bryndzą (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie
SŁOWENIA
Damian Jeleń
- Bujta repa – potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą i kaszą jaglaną (alergeny: 1, 6, 9)
- Prekmurski bograč – gulasz z kluseczkami ziemniaczanymi (alergeny: 1, 6, 9)
UKRAINA
Krystyna Marynowska
- Борщ украинский (barszcz ukraiński) – zupa z czerwonych buraków ze śmietaną i słoniną (alergeny: 1, 7, 9, 11)
- Котлета по київськи (kotlet po kijowsku) – rolada z piersi kurczaka nadziewana masłem ziołowym (alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 11)
- Вареники (wareniki) – pierogi z mięsem i cebulą (alergeny: 1, 3, 7, 8, 10)
UNIA NA DESER
Agnieszka Hajbura-Michałowska
- Panna cotta z musem z truskawek (alergeny: 3, 6, 7)
- Szarlotka (alergeny: 1, 3, 7)
- Baklawa (alergeny: 1, 3, 5, 6, 8, 11)
- Tiramisu (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10)
- Rogaliki migdałowe (alergeny: 1, 3, 5, 7, 8)
- Ciasto miodowe Marlenka (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 11)
Sandra Pipiek
- Minipavlova z owocami, kremem z wanilią, musem truskawkowym lub czekoladą (alergeny: 3, 7)
- Tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12)
- Serniczki cytrynowo-limonkowe na spodzie brownie z owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12)
- Petit four w kruchej babeczce z musem czekoladowym, makaronikiem francuskim z masłem orzechowym i popcornem (alergeny: 1, 3, 8, 5, 12)
- Lizaki z czekoladowego ciasta z nutellą i orzeszkami, w ciemnej i białej czekoladzie (alergeny: 1, 3, 8, 7, 12)
Zdjęcia potraw, które pojawią się europejskiej uczcie w Rynku: UM, mawi/www.wroclaw.pl, Krzysztof Szymoniak/Biuro Promocji Miasta i Turystyki