Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
W galerii znajdziecie zdjęcia z poprzednich edycji Europy na widelcu. To festiwal kulinarny, który na stałe wpisał się do kalendarza wrocławskich wydarzeń. Wydziałowi Promocji i Turystyki UMW, organizatorowi wydarzenia, od początku przyświecał cel, aby odkrywać regionalne produkty.
Często okazywało się, że choć bywają bardzo cenne i pyszne, są znane tylko wąskiemu gronu smakoszy. Za ich wyszukanie odpowiadali krytycy kulinarni Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
Tak było na przykład w 2014 roku, kiedy na celownik wzięto szparagi i truskawki. Pokazy kulinarne nastawione były na potrawy, które można przyrządzić z tych niezwykle smacznych owoców i jarzyn – oddzielnie, a także w połączeniu.
Europa na widelcu promuje karpia i kawior z Dolnego Śląska
W 2015 roku Robert Makłowicz i Piotr Bikont postanowili odczarować karpia.
– Ci, którzy nie darzą karpia estymą, czego nie rozumiem, mogą być pewni, że postaramy się ich przekonać, że to świetna ryba – zapewniał Robert Makłowicz na kilka dni przed imprezą. – Pragniemy zarazem uspokoić, że będą też inne ryby słodkowodne. Na Dolnym Śląsku hoduje się również sandacze czy jesiotra – dodawał gospodarz wydarzenia.
Znany smakosz zapowiadał także, że w 2015 roku planuje odkryć najlepszy w Polsce kawior, który produkuje się pod Oleśnicą. – Sporo podczas tamtej edycji mówiono o rzodkiewkach, bo okazało się, że Dolny Śląsk przodował w ich produkcji – wspominał Piotr Bikont w 2015 roku.
Premiera wrocławskiej książki kulinarnej podczas Europy na widelcu
W 2016 roku można było skosztować wrocławskich specjałów, czyli m.in. hubertówki na trójniaku, gołąbków babci Karoli czy zapiekanki z wiosennej botwiny i koziego sera.
Podczas festiwalu odbyła się również premiera „Wrocławskiej książki kulinarnej”. Swoimi przepisami i anegdotami z nimi związanymi podzielili się wrocławianie.
Wydawnictwo było jednym z projektów Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Ze sceny prezentowała go kulinarna ambasadorka publikacji Beata Śniechowska, wrocławska triumfatorka drugiej edycji „Master Chefa”. – To unikatowy projekt, bo zawiera mnóstwo historii prosto z czyjejś kuchni i zarazem z czyjegoś życia – promowała ją ze sceny Śniechowska.
Europa na Widelcu 2022 - program, menu
W tym roku po raz 12. organizowany jest festiwal kulinarny„Europa na widelcu”. Co ważne, po dwóch latach pandemicznych, wraca on na wrocławski Rynek. W sobotę, 4. czerwca w sercu Wrocławia znów będzie można spróbować różnych smaków Europy.
W tym roku myślą przewodnią będzie: „Apetyt na dobre relacje. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi”. Związane jest to z obchodami roku 2022 jako Roku Dobrych Relacji.