wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

23°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 13:10

wroclaw.pl strona główna

WAŻNE Potrącenie na rondzie Pileckiego. Utrudnienia

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Europa na widelcu 2022. Program, menu europejskiej biesiady. Będzie pysznie!
  4. Europa na widelcu. Tak wyglądały poprzednie edycje festiwalu [MNÓSTWO ZDJĘĆ]

Risotto z krewetkami na sposób kvarnerski, różne wariacje na temat szparagów, karpia i truskawek - to tylko niektóre z 11 motywów przewodnich dotychczasowych edycji festiwalu kulinarnego „Europa na widelcu”. Zobacz, jak wyglądały poprzednie edycje i dlaczego 4. czerwca warto być na wrocławskim Rynku podczas europejskiej biesiady.

Reklama

W galerii znajdziecie zdjęcia z poprzednich edycji Europy na widelcu. To festiwal kulinarny, który na stałe wpisał się do kalendarza wrocławskich wydarzeń. Wydziałowi Promocji i Turystyki UMW, organizatorowi wydarzenia, od początku przyświecał cel, aby odkrywać regionalne produkty.

Często okazywało się, że choć bywają bardzo cenne i pyszne, są znane tylko wąskiemu gronu smakoszy. Za ich wyszukanie odpowiadali krytycy kulinarni Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

Tort z "karpiem" serwowany podczas Europy na widelcu 2015 Archiwum UMW i portalu wroclaw.pl
Tort z "karpiem" serwowany podczas Europy na widelcu 2015

Tak było na przykład w 2014 roku, kiedy na celownik wzięto szparagi i truskawki. Pokazy kulinarne nastawione były na potrawy, które można przyrządzić z tych niezwykle smacznych owoców i jarzyn – oddzielnie, a także w połączeniu.

Europa na widelcu promuje karpia i kawior z Dolnego Śląska

W 2015 roku Robert Makłowicz i Piotr Bikont postanowili odczarować karpia.

– Ci, którzy nie darzą karpia estymą, czego nie rozumiem, mogą być pewni, że postaramy się ich przekonać, że to świetna ryba – zapewniał Robert Makłowicz na kilka dni przed imprezą. – Pragniemy zarazem uspokoić, że będą też inne ryby słodkowodne. Na Dolnym Śląsku hoduje się również sandacze czy jesiotra – dodawał gospodarz wydarzenia.

Europa na widelcu poprzednie edycje Archiwum UMW i portalu wroclaw.pl
Europa na widelcu poprzednie edycje

Znany smakosz zapowiadał także, że w 2015 roku planuje odkryć najlepszy w Polsce kawior, który produkuje się pod Oleśnicą. – Sporo podczas tamtej edycji mówiono o rzodkiewkach, bo okazało się, że Dolny Śląsk przodował w ich produkcji – wspominał Piotr Bikont w 2015 roku.

Premiera wrocławskiej książki kulinarnej podczas Europy na widelcu

W 2016 roku można było skosztować wrocławskich specjałów, czyli m.in. hubertówki na trójniaku, gołąbków babci Karoli czy zapiekanki z wiosennej botwiny i koziego sera.

Podczas festiwalu odbyła się również premiera „Wrocławskiej książki kulinarnej”. Swoimi przepisami i anegdotami z nimi związanymi podzielili się wrocławianie.

Beata Śniechowska, wrocławska triumfatorka drugiej edycji ?Master Chefa? podpisywała publikację Archiwum UMW i portalu wroclaw.pl
Beata Śniechowska, wrocławska triumfatorka drugiej edycji ?Master Chefa? podpisywała publikację

Wydawnictwo było jednym z projektów Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Ze sceny prezentowała go kulinarna ambasadorka publikacji Beata Śniechowska, wrocławska triumfatorka drugiej edycji „Master Chefa”. – To unikatowy projekt, bo zawiera mnóstwo historii prosto z czyjejś kuchni i zarazem z czyjegoś życia – promowała ją ze sceny Śniechowska.

Europa na Widelcu 2022 - program, menu

W tym roku po raz 12. organizowany jest festiwal kulinarny„Europa na widelcu”. Co ważne, po dwóch latach pandemicznych, wraca on na wrocławski Rynek. W sobotę, 4. czerwca w sercu Wrocławia znów będzie można spróbować różnych smaków Europy.

W tym roku myślą przewodnią będzie: „Apetyt na dobre relacje. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi”. Związane jest to z obchodami roku 2022 jako Roku Dobrych Relacji.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama