wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

7°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 22:23

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Święta Bożego Narodzenia
  4. Bigos świąteczny – przepis

O bigosie można opowiadać bez końca. I jeść bez końca, zwłaszcza ten dobrze „przegryziony”, czyli trzymany na mrozie i wielokrotnie odgrzewany. Sposobów na bigos też jest wiele, ale każdy opiera się na tych samych składnikach: kapuście kiszonej i słodkiej oraz różnych mięsach i wędlinach. Reszta ingrediencji to już nasza inwencja twórcza.

Reklama

Bigos świąteczny

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • pół główki białej kapusty
  • 1,5 kg świeżego mięsa: gulaszowe wieprzowe, gulaszowe wołowe, pręga wołowa, polędwiczka wieprzowa
  • ok. 500 gramów pieczonego kurczaka (3-4 piersi)
  • ok. 100 gramów smażonego boczku pokrojonego w kostkę
  • ok. 300 gramów wędlin: szynka, kiełbasa, schab
  • 3 średnie cebule 
  • pieprz w ziarnach
  • 3 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • cząber
  • 6 śliwek suszonych polskich (wędzonych)
  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • smalec
  • 20 gramów suszonych grzybów
  • 2-3 szklanki wody 
  1. Kapustę kiszoną odciskamy z soku i grubo kroimy. Szatkujemy białą kapustę. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i podgotowujemy (nie wylewamy wywaru). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu, na którym podsmażamy cebulę, a później kapustę kiszoną. 
  2. Słodką kapustę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przekładamy obie kapusty do wielkiego garnka, przyprawiamy łyżką cząbru, listkami laurowymi, garstką pieprzu w ziarenkach, dorzucamy 5-6 ziarenek ziela angielskiego. Zalewamy wodą i zostawiamy na średnim gazie. 
  3. Mięso myjemy i kroimy w drobne kawałki, oprószamy mąką i obsmażamy na patelni, partiami ze wszystkich stron, dodajemy do kapusty. Grzyby wyjmujemy z zalewy, kroimy drobno, wrzucamy do bigosu, wlewamy wywar z grzybów, dodajemy śliwki i połowę wina. Resztą wina, solą i pieprzem przyprawimy bigos tuż przed podaniem. Dusimy potrawę pod przykryciem ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejne odgrzewanie następnego dnia i w dniu podania. 

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl