dr hab. Krystyna DąbrowskaPAN
Phagis Sp. z o.o.rozwija innowacyjne produkty farmaceutyczne, kosmetyczne, oraz artykuły spożywcze w oparciu o opatentowane technologie wykorzystujące molekularne modyfikacje bakteriofagów.
O projekcie
Centralnym problemem projektu jest opracowanie innowacyjnych preparatów bakteriobójczych, opartych na aktywności modyfikowanych biotechnologicznie fagów lub ich białek oraz na zoptymalizowanej w ramach projektu technologii ich wytwarzania. Takie preparaty mogą znaleźć zastosowanie w kosmetologii, jako ekologiczne konserwanty żywności, jako preparaty dezynfekcyjne, szczególnie przydatne w miejscach, gdzie występuje zagrożenie szczepami bakterii lekoopornych.
Partnerstwo pozwoli na rozwinięcie nowej technologii (po stronie partnera przemysłowego) oraz na wzmocnienie aspektu aplikacyjnego badań naukowych i transferu wiedzy do przemysłu (po stronie jednostki naukowej).
Co skłoniło naukowca i firmę do podjęcia współpracy?
Naukowiec: Główny kierunek mojego wykształcenia to biologia molekularna. Wiedzę i umiejętności w tej dziedzinie wykorzystuję do rozwiązywania problemów medycznych i pokrewnych. Najważniejsze w moich badaniach są bakteriofagi, czyli wirusy bakteryjne oraz ich białka. To dlatego, że są one alternatywą w zwalczaniu antybiotykoopornych zakażeń bakteryjnych, a także stanowią użyteczne narzędzie w biotechnologii, gdzie pełnią rolę nośników i platform prezentujących aktywne biologicznie cząstki. Daje to ogromne możliwości ich praktycznego wykorzystywania. Mimo rosnącego zainteresowania rozwiązaniami aplikującymi bakteriofagi, ciągle wykorzystujemy zaledwie ułamek możliwości, które dają one medycynie, weterynarii czy kosmetologii.
Chciałabym doprowadzić do wdrożenia w Polsce takich rozwiązań, ponieważ uważam, że korzyści dla konsumentów będą bardzo duże. Dlatego zdecydowałam się na współpracę z firma biotechnologiczną, której profil działalności daje szansę na takie wdrożenie.