wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

6°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 06:20

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Nadodrzańskie Cepeliny - premiera już w sobotę!

Projekt stworzenia marki "Specjały Nadodrza" powstał w ubiegłym roku, a jego celem jest odkrycie tradycyjnych smaków tej części Przedmieścia Odrzańskiego.

Tym razem nadodrzańscy seniorzy wspólnie z uczniami szkoły gastronomicznej stworzą dla nas "cepeliny".

 

Na początku był pączek

Przygotowali go seniorzy z Nadodrza na bazie dawnej receptury. Charakteryzuje go nietypowe śliwkowo-cynamonowe nadzienie.

- Stworzenie nadodrzańskiego pączka było bardzo spontaniczną akcją. W rezultacie okazało się jednak, że ludzie właśnie takimi specjałami są bardzo zainteresowani - mówi Adam Mikuszewski z Fundacji Dom Pokoju, która koordynuje projekt Specjały Nadodrza. - Przygotowane w ubiegłym roku na Tłusty Czwartek 600 sztuk rozeszło się w pół godziny - dodaje. - W tym roku na Tłusty Czwartek przygotowaliśmy w sumie prawie 3500 pączków, które również rozeszły się na pniu.

Postanowiono więc odgrzebać inne stare nadodrzańskie przepisy i wraz z seniorkami rozpoczęto poszukiwania własnych specjałów.

- Wybraliśmy kilka z nich i zorganizowaliśmy degustację połączoną z głosowaniem. Tak też kolejnymi Specjałami Nadodrza stały się dwa ciasta: jabłka pod pierzynką i cynamonowiec – dodaje Mikuszewski.

 

Teraz będzie na słono

Następny Specjał Nadodrza będziemy mogli skosztować już w sobotę, a będzie to cepelin.

- Cepeliny to wrocławska nazwa wschodnich kartaczy – wyjaśnia Mikuszewski – Jest to produkt stricte ziemniaczany z nadzieniem w środku. Przypomina pyzę, ale jest większy i bardziej podłużny. Tradycyjne kartacze nadziewane były mięsem, w naszej nadodrzańskiej wariacji będą to przede wszystkim przeróżne farsze wegetariańskie.

Przy tworzeniu cepelinów seniorzy współpracowali z uczniami ze szkoły gastronomicznej przy ul. Drobnera.

- Już wcześniej organizowaliśmy akcje wspólnego gotowania. Wówczas przedsięwzięcie cieszyło się dużym zainteresowaniem i przychylnością uczniów, dlatego planujemy dłuższą akcję współpracy seniorów z młodzieżą. Ci pierwsi mają wnosić tu swoje doświadczenie, między innymi to jak zrobić naprawdę dobre ciasto, a ci drudzy będą urozmaicać przepisy swoimi pomysłami, w przypadku cepelinów, nietypowym farszem.

 

Wielka degustacja nadodrzańskich cepelinów w sobotę 17. maja od godziny 14.00 przy Szkole Gastronomiczno-Hotelarskiej Ho-Ga ul. Jedności Narodowej 46a (wejście od ul. B. Drobnera).

Ula Jagielnicka

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl