Gdzie na lody we Wrocławiu? [AKTUALIZACJA]

Pogoda coraz bardziej zbliża nas ku... lodom. Przedstawiamy ponad 20 miejsc, które z lodów w naszym mieście słyną. Niektóre działają od kilkudziesięciu lat, a receptury ich wyrobów przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne są stosunkowo młode, kilka powstało zaledwie w ubiegłym roku, ale już zdobyły swoich wiernych klientów.

  • Lody Barton na wrocławskim Rynku od lat przyciągają mnóstwo wrocławian.  foto: Janusz Krzeszowski

    Lody Barton na wrocławskim Rynku od lat przyciągają mnóstwo wrocławian. foto: Janusz Krzeszowski

  • foto: Janusz Krzeszowski

    foto: Janusz Krzeszowski


Sprawdź u źródła:

Tu kręcimy lody naturalne KULKA (ul. św. Antoniego 2-4)

Cukiernia Kawiarnia Marcello Consonni (ul. Więzienna 7)

Balduno Manufaktura (ul. Hubska 72b)

Lodziarnia Lizing (ul. Świdnicka 30/32)

Beza-krówka naturalne Lody rzemieślnicze (ul. Piłsudskiego 39/1)

Lodziarnio-Gadżeciarnia San Antonio (św. Antoniego 14)

Lodziarnia Roma (ul. Rydygiera 5)

Lodziarnia przy ul. Cybulskiego

Lodziarnia przy ul. Wita Stwosza

Słodka Brama (ul. Pereca 9)

Lodziarnia Komandorska (ul. Komandorska 6)

Lody Barton (ul. Sukiennice 3/4)

Cukiernia na Zawalnej (ul. Zawalna 1b)

Tralalala Cafe (ul. Więzienna 21)

Lodziarnia Bola Dosse (ul. Świdnicka 7)

Polish Lody (pl. Bema 3/1B)

Lody Marczak (ul. Trzebnicka 48)

Amorinio Ice Cream and Grand Cafe (ul. Wita Stwosza 1-2)

Lody Naturalne Baroli (ul. Szewska 59)

 

Coś Słodkiego – lodziarnia kawiarnia (ul. Dembowskiego 18)

To nowe miejsce na Sępolnie i na „lodziarskiej” mapie Wrocławia. Lodziarnia działa od maja ubiegłego roku i już zyskała grono wiernych klientów. W podstawowej codziennej ofercie jest sześć-siedem rodzajów lodów, które są robione z naturalnych, wysokiej jakości składników. Podstawowymi smakami są: czekolada mleczna lub gorzka (albo obie na raz), śmietankowe, truskawkowe i ulubione (czekolada ze śmietanką i orzeszkami ziemnymi) i sorbet cytrynowy. Na weekend Coś słodkiego proponuje więcej lodowych smaków, bywa ich nawet kilkanaście, m.in. wiśnia,malina z bananem, wanilia, krówka, karmel, cytryna-grejfrut, mięta i inne. Do lodów sa też dodatki: polewy lub posypka, w której gustują dzieci. Z lodami można też zamówić pyszną włoską kawę lub czekoladę. 


Lody naturalne na Krzyckiej (ul. Krzycka 1c i al. Piastów 2)

Po wyśmienite lody nie trzeba już jechać do centrum.Mieszkańcy Krzyków od niedawna, czyli 19 czerwca 2015 r. mogą się cieszyć nową lodziarnią. Nie jest to cukiernia, ani kawiarnia. Po prostu okienko z lodami, a także kilka stolików. Lody bronią się same. Jak usłyszałam od obsługi produkowane są z naturalnych składników, bez konserwantów, polepszaczy i wszelkich „E”. W skład wchodzi mleko, śmietanka, cukier trzcinowy i sezonowe owoce lub dodatki, np. mascarpone, orzechy, nutella. Codziennie dostępnych jest kilka smaków, ogłaszane są one na biężąco na facebooku lodziarni. Żelazna pozycja w menu to lody czekoladowe, truskawkowe (sorbet) i śmietankowe. Pozostałe trzy smaki zmieniają się co dzień. Można trafić na mascarpone z Michałkami, krem whisky, miętowe, z masłem orzechowym, ciastko z czekoladą, krówkę, rafaello. Lody nakładane są łopatkami. Przy 10 porcjach, 11 jest gratis.

Przełam Lody Cafe (ul. M. Skłodowskiej-Curie 31/1a)

Kolejne słodkie, miejsce na mapie Wrocławia otwarte latem 2015 r. tuż przed mostem Zwierzynieckim, na szlaku prowadzącym do zoo, Hali Stulecia i parku Szczytnickiego. Serwują pyszne lody własnej produkcji, z samych naturalnych składników. Lody wytwarzane są na miejscu przez pracowników lodziarni-kawiarni. Dla smakoszy samych lodów lokal proponuje codziennie sześć-osiem różnych smaków, które podawane są zarówno w lokalu jak i na wynos. Podstawowe smaki to: swojska śmietanka, prawdziwa (gorzka) czekolada, truskawka-sorbet. W ofercie pojawia się też często świeże mango, snikers, karmel z solą. Inne to sorbet cytrynowy z miętą, melonowy. Na uwagę zasługują lody kokosowe z różą, chałwowe, bezowe, ale smak to oczywiście rzecz gustu. Bardziej wybredni mogą dobrać do lodów różne dodatki (owoce, posypkę, ciasteczka, bakalie) i skomponować deser.


Tu kręcimy lody naturalne KULKA (ul. św. Antoniego 2-4)

Lodziarnia przy skrzyżowaniu ulic Kazimierza Wielkiego i św. Antoniego została otwarta 14 czerwca 2014 roku. W ciągu dnia możemy wybierać spośród 10-12 różnych smaków, z których część zmienia się codziennie. – Czasem zmieniamy smaki nawet kilka razy w ciągu dnia, wszystko zależy od klienta – mówi Piotr Grasewicz, jeden z właścicieli lodziarni. – Jeśli klient przyjdzie i powie, że ma ochotę na taki i taki smak, to staramy się go za chwilę przygotować. Naszymi podstawowymi smakami są słony karmel, śmietanka, czekolada, truskawka, jagoda i pistacja. W weekendy proponujemy również lody alkoholowe, np. Jack Daniel’s na miodzie, Grant’s 12 letni, Jägermeister z Red Bullem, czy Martini z szampanem lub ze Spritem – dodaje. W lodziarni KULKA można spróbować również lodów wegańskich. – Mamy np. sorbet waniliowy przekładany owocami leśnymi, wegańską czekoladę z wiśniami, a lada moment wprowadzimy również lody dla diabetyków.

 

Cukiernia Kawiarnia Marcello Consonni (ul. Więzienna 7)

Ta niewielka cukiernia przy ulicy Więziennej we Wrocławiu działa od 10 lat. To rodzinny biznes, którego właściciele stawiają na najwyższą jakość. Oferowane tu lody są wytwarzane tradycyjną, rzemieślniczą recepturą, a użyte przy ich produkcji składniki są, jak zapewniają właściciele, najwyższej jakości. Jako jedna z niewielu we Wrocławiu Cukiernia Consonni oferuje lody wytwarzane zgodne z ideą Slow Food, z naturalnych i regionalnych składników. Na przykład lody pistacjowe robione są z pistacji pochodzących z upraw w Bronte na Sycylii, które są uważane za najlepsze i najbardziej wartościowe na świecie. W ofercie dziennej jest 16 smaków, cztery z nich są w ofercie stałej: czekolada ze śliwką i koniakiem, orzech włoski, bakalia i pistacja. – Te lody to nasza specjalność i nigdy nie może ich zabraknąć – mówią właściciele cukierni. – Mamy stałych klientów, którzy zawsze do nas wracają. Jest na przykład jedna para, która raz w roku przylatują do Wrocławia z Nowego Jorku i pierwsze kroki z lotniska kierują do nas – mówią.

 

Balduno Manufaktura (ul. Hubska 72b)

Lodziarnia przy ulicy Hubskiej działa od maja 2013 roku. W międzyczasie jej właściciele otworzyli jeszcze cztery swoje lokale we Wrocławiu (Wita Stwosza 15, Krynicka 1/7, Wyszyńskiego 96/98, Ołtaszyńska 92a/7). W codziennej ofercie jest około 20 smaków, wśród których coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele lodów mlecznych, jak i wegańskich sorbetów. W ofercie można znaleźć również zupełnie niekonwencjonalne smaki, np. lody z gorgonzolą, pomarańczą i bazylią, mascarpone czy maślanką i truskawką. – Nie używamy sztucznych polepszaczy smaku ani obcych tłuszczów roślinnych. Staramy się również maksymalnie ograniczyć cukier – mówi Agnieszka Dąbal z Balduno Manufaktura. – Tajnym składnikiem, dzięki którym lody Balduno są szczególnie kremowe i puszyste, a równocześnie z czystym sumieniem do polecenia osobom dbającym o linię, jest inulina – naturalny prebiotyk. Otrzymywana z cykorii, nie tylko reguluje procesy trawienia, ale także zwiększa przyswajalność składników mineralnych, obniża zawartość cholesterolu we krwi i poprawia odporność.

 

Lodziarnia Lizing (ul. Świdnicka 30/32)

Lodziarnia LIZING przy ulicy Świdnickiej działa od 30 maja 2013. Na miejscu tworzone są naturalne lody rzemieślnicze. W codziennej ofercie jest świeża śmietana, czekolada, prosecco (włoskie wino musujące) oraz zazwyczaj dwa smaki dnia, które można sprawdzić codziennie na facebooku lub zaproponować wpisując na wystawionej w lokalu tablicy. Lody tworzone są z codziennie dowożonego z lokalnej mleczarni świeżego mleka, śmietany oraz niewielkiej ilości cukru. Można tu również skosztować sorbetów, tworzonych na bazie owoców, źródlanej wody i dodatku cukru. – W naszej ofercie jest też rower z lodami tzw. LIZower, który gościł już w wielu miejscach we Wrocławiu, dzięki czemu otrzymaliśmy nagrodę publiczności podczas imprezy „Wrocław StrEAT – food truck festival”.

 

Beza-krówka naturalne lody rzemieślnicze (ul. Piłsudskiego 39/1)

Ta niewielka lodziarnia działa od kwietnia 2014 przy ul. Piłsudskiego. Oprócz śmietanki, czekolady, truskawki, maliny czy czarnej porzeczki, znajdziemy tu również przemienioną w lody lawendę czy różę. – W dziennej ofercie jest 10 smaków, które na bieżąco zmieniamy. Naszą specjalnością i tym, po co klienci wracają jest smak Beza-krówka, czyli lody śmietankowo-waniliowe z dodatkiem karmelu – mówi Michał Górecki, właściciel lodziarni. – Wychodzimy jednak z założenia, że lody można zrobić ze wszystkiego, więc w naszej ofercie zdarzają się również bardziej „niecodzienne” smaki, jak lody krewetkowe – dodaje.

 

Lodziarnio-Gadżeciarnia San Antonio (św. Antoniego 14)

To miejsce wręcz idealne dla małych smakoszy i odkrywców w jednym. Lodziarnio-Gadżeciarnia otworzyła swoje podwoje w wakacje 2014. W ofercie są naturalne lody wytwarzane na miejscu bez sztucznych konserwantów, z naturalnych składników. W dziennej ofercie do wyboru mamy 6-7 smaków. Cztery z nich, czyli truskawka, śmietanka, czekolada i rafaello to propozycja stała, pozostałe, zmieniane codziennie, to m.in. arbuz, pistacja, straciatella, tropical czy biały michałek. Swoich wiernych fanów mają również lody śmietankowe z gorącymi malinami. Na miejscu oprócz ciekawych smaków można również odkryć niesamowite zabawki-gadżety naukowe. – Z wykształcenia jestem fizykiem, więc niejako to jest mój konik – przyznaje Wojciech Biczysko z Lodziarnio-Graciarni San Antonio. – Można tu znaleźć np. ptaka wiecznie pijącego wodę, młynek solarny, lewitujące wrzeciono, czy zegar zasilany ziemniakami – dodaje. 

 

Lodziarnia Roma (ul. Rydygiera 5)

To jedna z najstarszych lodziarni we Wrocławiu. Została założona w 1946 roku i od tamtej pory wytwarza lody tradycyjnymi metodami. Produkuje się tu lody w ponad stu różnych smakach, a na co dzień można spróbować około 20 rodzajów. Największym uznaniem cieszą się lody truskawkowe i cytrynowe – w ich przypadku płacąc za jedną gałkę otrzymujemy dwie, co zapewne wpływa na ich popularność. Nie brakuje jednak również amatorów lodów śmietankowych, waniliowych czy czekoladowych, a właściciel często eksperymentuje ze smakami i nieraz można trafić na lody piwne czy warzywne.

 

Lodziarnia przy ul. Cybulskiego

To również lodziarnia z tradycją. Istnieje od 1968 roku i od tamtej pory lody wytwarzane są tu według starej receptury, z naturalnych składników, a co więcej – na maszynach, których używali od początku założyciele lodziarni. W ofercie jest 12 smaków, między innymi jagodowe, cynamonowe, chałwowe czy kawowe. Tu również w ofercie są lody cytrynowe i truskawkowe, które sprzedawane są na zasadzie dwie gałki w cenie jednej.

 

Lodziarnia przy ul. Wita Stwosza

To typowa rodzinna firma. Lodziarnia działa od 1978 roku, a obecnie prowadzi ją córka założycielki. Serwowane są tu lody włoskie w dwóch smakach: śmietankowym i kakaowym. Można również wybrać opcję „mieszaną”. Do wyboru są również polewy. Największym uznaniem cieszy się tu polewa z naturalnych truskawek – zimą mrożonych a wiosną i latem świeżych.

– Większość osób, która tu przychodzi to stali klienci. Bardzo wielu z nich nasze lody jadło jeszcze jako dzieci, a teraz przyprowadzają na lody własne pociechy. Czasem przychodzą też osoby, które lata temu wyemigrowały za granicę i teraz przyjeżdżają i są zachwyceni, że jeszcze istniejemy – śmieje się Mirosława Rodkiewicz, właścicielka lodziarni.

 

Słodka Brama (ul. Pereca 9)

Lodziarnia działa od 1977 roku i również jest firmą rodzinną. W ofercie dziennej jest 12 smaków lodów, ale w całym sezonie przewinie się tu około 100 rodzajów, bo właściciele codziennie starają się zmieniać proponowane smaki.
– Na każdy sezon staramy się też przygotować coś nowego – mówi Jacek Michalak, obecny właściciel lodziarni. – Proponujemy lody o smaku mojito, zielonej herbaty matcha z limonką i lody imbirowe robione na bazie świeżego imbiru – dodaje.

 

Lodziarnia Komandorska (ul. Komandorska 6)

Cukiernio-lodziarnia przy ulicy Komandorskiej istnieje od 50 lat. Dziś lokal prowadzą Urszula i Barbara Kłaptocz. Lody są tu wytwarzane od lat niezmienioną recepturą na bazie naturalnych składników. W ofercie jest ponad 20 smaków od waniliowych, śmietankowych i czekoladowych po sorbety truskawkowe, cytrynowe czy grapefruitowe.

– Codziennie staramy się wprowadzić jakiś nowy smak, ale są i takie, które zawsze muszą być, czyli śmietankowe, kawowe, waniliowe i czekoladowe – mówi Urszula Kłaptocz, jedna z właścicielek. – Dużym uznaniem cieszy się również nasz sorbet truskawkowy – dodaje.

 

Lody Barton (ul. Sukiennice 3/4)

To również lodziarnia, która na swoich wyrobach wychowała co najmniej dwa pokolenia wrocławian. Działa od 1971 roku i obecnie we Wrocławiu ma 7 filii. Jedna z nich znajduje się w Sukiennicach na wrocławskim Rynku. Znajdziemy tu około 50 smaków, w tym lody dla diabetyków, dzieci uczulonych na białko z mleka krowiego czy lody bezglutenowe.

– Są smaki, które zawsze być muszą, czyli śmietankowe, czekoladowe i truskawkowe, ale przez tych kilkadziesiąt lat wymyśliłam również wiele innych smaków – przyznaje Anna Barton, założycielka lodziarni. – Kiedyś eksperymentowałam i robiłam lody piwne, marchewkowe czy buraczkowe, jednak z doświadczenia wiem, że najchętniej wybierane są te standardowe smaki – dodaje.

 

Cukiernia na Zawalnej (ul. Zawalna 1b)

Ta cukiernia działa już blisko 22 lata i od samego początku zajmuje się również wyrobem lodów. Są one wytwarzane naturalnymi sposobami a znajdziemy tu około 30 różnych smaków. Najpopularniejsze wśród klientów są lody waniliowe, ale swoich amatorów znajdują tu również smaki owocowe, mleczne, czekoladowe czy karmelowe. Lody są tu produkowane z naturalnych surowców.

 

Tralalala Cafe (ul. Więzienna 21)

Lodziarnia działa od 7 lat a w ofercie dziennej ma 96 rodzajów lodów. Są one wytwarzane na miejscu, a całą produkcję można obserwować przez szklaną ścianę, która oddziela salę restauracyjną od „laboratorium”. Właścicielem lodziarni jest Włoch, dlatego na miejscu znajdziemy masę sycylijskich smaków. Sztandarowe to pistacja sycylijska i migdał sycylijski. Lody wytwarzane są z naturalnych produktów.

- Mamy oczywiście swoich stałych klientów, którzy przychodzą do nas w tygodniu, bo wiedzą, że w weekendy trzeba czasem odstać swoje w długich kolejkach – mówi Agata Zachariasz menadżer lodziarni.

 

Lodziarnia Bola Dosse (ul. Świdnicka 7)

To stosunkowo nowa lodziarnia. Działa od ok. pięciu lat i oprócz lokalu przy Świdnickiej lody sprzedaje również przy ul. Oławskiej i w Pasażu Zielińskiego. Sprzedawane tu lody są produkcji własnej, a inspiracją do tworzenia nowych smaków są klienci i to, co dzieje się za oknem – przyznaje Magdalena Gaszewska-Teixeira, właścicielka lodziarni. – Mieliśmy na przykład majową pokrzywę, skupiamy się więc głównie na lodach sezonowych – dodaje.

Specjałem lodziarni są lody pistacjowe, mascarpone z białą czekoladą czy bomba witaminowa, czyli lody z mango. W ofercie jest też na przykład sorbet malinowy z winem porto. Lodziarnia ma ok. 98 smaków, a lody produkowane są tu codziennie.

 

Polish Lody (pl. Bema 3/1B)

Lodziarnia przy pl. Bema swoją działalność rozpoczęła w 2013 roku i od razu podbiła serca wrocławian. Założyli ją dwaj młodzi ludzie: Piotr Chlebowicz, absolwent AWF-u, i Kamil Windorpski z Politechniki Wrocławskiej. Tajności swoich receptur bronią jak oka w głowie, ale zdradzają, że w produkcji lodów nie używają żadnych tłuszczów roślinnych czy barwników.

– Wszystkie lody są naturalne, a do ich wytworzenia używamy mleka i śmietanki – zapewnia Piotr Chlebowicz, jeden z właścicieli – W ofercie jest pieć smaków, trzy z nich są stałe, a dwa codziennie zmieniamy na inne – dodaje. Można tu również kupić lody bezglutenowe.

 

Lody Marczak (ul. Trzebnicka 48)

To również stosunkowo nowe miejsce na mapie Wrocławia, choć lody tutaj produkowane mają kilkudziesięcioletnią tradycję. Lody Marczak od 30 lat jedzą już między innymi w Kępnie czy w Sopocie. We Wrocławiu lodziarnia działa od maja 2014, a w dziennej ofercie ma około 20 smaków.

– Lody produkujemy w Kępnie na bazie receptury, którą przez te 30 lat sam wypracowałem – mówi Zbigniew Marczak, właściciel lodziarni. – Są to lody wytwarzane z naturalnych składników. W tej chwili mamy kilka nowych smaków, na przykład lody z płatków róż, czarnego bzu czy kajmaku, tzw. krówki. 

 

Amorinio Ice Cream and Grand Cafe (ul. Wita Stwosza 1-2)

Lodziarnia u zbiegu ulicy Kuźniczej i Wita Stwosza działa od 2012 roku. W ofercie jest około 300 różnych smaków. Codziennie można skosztować 30 z nich, które serwowane są wymiennie.

– Tym, co nas wyróżnia, są na pewno oryginalne smaki, na przykład jagód acai, samby brazylijskiej, siemienia lnianego czy białej czekolady z pomidorem – mówi Lidia Gajda z kawiarnio-cukierni. – Lody produkujemy z naturalnych składników na bazie mleka i śmietanki oraz świeżych dodatków, między innymi czekolady, kakao czy orzechów – dodaje.

 

Fabryka Lodów Naturalnych (ul. Polaka 19)

Lodziarnia przy ul. Polaka działa od września 2013 roku. To idealne miejsce dla osób, które mają ochotę na odkrywanie zupełnie nowych smaków. Wprawdzie znajdziemy tu klasyczną wanilię czy czekoladę, ale właściciele polecają przede wszystkim swoje specjały, czyli lody o smaku konopii indyjskiej, bezowe lub ciasteczkowe. Wielbiciele sorbetów również nie powinni czuć się zawiedzeni, bo na miejscu nigdy nie może zabraknąć truskawkowego sorbetu przyrządzanego tylko ze świeżych truskawek, wody i cukru. Fabryka Lodów Naturalnych od tego roku znajduje się również przy ul. Rybackiej 11 i przy Hali Strzegomskiej na Nowym Dworze.

 

Lody Naturalne Baroli (ul. Szewska 59)

Lodziarnia przy ulicy Szewskiej 59 działa od 1 maja 2014. Lody produkowane są na miejscu ze świeżego mleka i śmietanki, a sorbety ze świeżych owoców. – Priorytetem jest dla nas świeżość wyrobów. Słuchamy klientów i ich propozycji poszczególnych smaków – mówią właściciele lodziarni. W ofercie Lodów Naturalnych Baroli znajdziemy lody śmietankowe, czekoladowe, truskawkowe, nutella, ciasteczkowe, oreo, oraz bogatą ofertę lodów owocowych – np. malinowe, jeżynowe, porzeczkowe, gruszkowe. Właściciele bardzo chętnie łączą też różne owoce, np. banan z kiwi, malina z mango etc.

A czy Wy macie swoją ulubioną lodziarnie? Napiszcie nam o tym!

Zgłoś uwagę