Od 8.30 na specjalnie usypanym palenisku i w kilkusetlitrowym kotle trwa gotowanie barszczu ukraińskiego. To jedna z atrakcji trwającego w piątek Jarmarku Produktów Świeżych.
Przepis na barszcz
– Użyliśmy 180 litrów wody i 60 kg ziemniaków, dużo buraków, śmietany, ponad 50 główek czosnku, kilku kilogramów przypraw – wymienia pan Maciej, kucharz z Łodzi. – Gotuje się jak na gazie, trzeba tylko dorzucać drewno, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Przepis to improwizacja, ważne, żeby zachować proporcje między smakami: kwaśnym i słodkim – dodaje.
To, że kucharze gotują barszcz ukraiński, jest nieprzypadkowe. – W taki sposób chcemy wesprzeć Ukraińców – wyjaśnia pan Maciej.
Gotowaniu bacznie przyglądał się pan Krzysztof z Wrocławia. – Bardzo fajna inicjatywa. Przynajmniej coś się dzieje w centrum. Barszcz lubię i mam nadzieję, że uda mi się coś skosztować, bo zapachy są nieziemskie – mówi. Konsumpcję zaplanowano na godz. 13.00. Jak zapowiadają organizatorzy, barszczu ukraińskiego nie zabraknie dla nikogo. W sumie do degustacji będzie 2000 litrów.
Jarmark Produktów Świeżych na pl. Nowy Targ potrwa do godz. 18.00. Na stoiskach można kupić m.in. ryby, ekologiczne warzywa, mięso i owoce.
Film z ubiegłorocznego otarcia jarmarku produktów świeżych.Miłosz Turowski