Sygnatariuszami manifestu są przedstawiciele wrocławskiego biznesu, placówek oświatowych, Uniwersytetu Przyrodniczego i organizacji pozarządowych.
Wrocławski Manifest Żywnościowy
My, wrocławianie i wrocławianki, jesteśmy świadomi współczesnych i przyszłych zagrożeń dla systemu żywnościowego naszego miasta, kraju i świata.
Jako Polacy i Europejczycy, deklarujemy solidarność z innymi mieszkańcami Unii Europejskiej i świata w zakresie troski o system żywnościowy, którego jesteśmy częścią. Mając na uwadze założenia Europejskiego Zielonego Ładu jesteśmy przekonani, że tylko działając wspólnie możemy sprostać wyzwaniom przyszłości.
My, niżej podpisani, uważamy brak dostępu do zdrowej i pełnowartościowej żywności, czystej wody i energii za naruszenie godności ludzkiej.
Uznając takie zagrożenie za prawdopodobne definiujemy następujące wyzwania dla przyszłości miasta:
1. zapewnienie dostępności żywności (fizycznej i ekonomicznej)
INTENCJA - Celem Wrocławia jest zapewnienie dostępności żywności dla wszystkich mieszkańców miasta oraz osób odwiedzających. Chcemy zapewnić dostępność fizyczną, ekonomiczną i społeczną żywności bezpiecznej, zdrowej, zbilansowanej i powstającej w zrównoważonej produkcji.
2. ograniczenie marnowania żywności
INTENCJA – Celem Wrocławia jest ograniczenie marnowania żywności, zarówno na poziomie indywidualnym, jak i zbiorowym. Wiemy, że zbyt wiele cennej żywności jest marnowane i mamy świadomość, że jako wspólnota musimy temu aktywnie przeciwdziałać.
3. wspieranie rozwoju interdyscyplinarnych, długofalowych, strategicznych rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego
INTENCJA - Miasto Wrocław ma być katalizatorem tworzenia i wdrażania interdyscyplinarnych rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, z wykorzystaniem stałej współpracy biznesu, sektora nauki, administracji publicznej, organizacji pozarządowych i społeczeństwa. W perspektywie nadchodzących wyzwań, musimy skupić się przede wszystkim na inicjatywach, których realizacja ma szansę przynieść długofalowe efekty.
4. podnoszenie świadomości żywieniowej mieszkańców i zmiana nawyków
INTENCJA - Wiemy, że wszystko zaczyna się od świadomości i że musimy pracować nad jej podniesieniem i upowszechnieniem wiedzy o wpływie masowej produkcji żywności na zmiany klimatu. Ale jeszcze więcej zależy od zmian nawyków żywnościowych, w szczególności od budowania zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci. Zdajemy sobie sprawę, że jest to wymagający proces, który przynosi efekty w dłuższej perspektywie czasu oraz jest uzależniony od dobrej współpracy pomiędzy: biznesem, sektorem nauki, administracją publiczną, organizacjami pozarządowymi i społeczeństwem.
My, niżej podpisani, wiemy, że: |
Dlatego zobowiązujemy się do: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Preferowanie produktów pochodzących od lokalnych rodzimych producentów rolno-spożywczych postrzegamy jako patriotyzm lokalny, wartościową postawę prospołeczną mającą wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe miasta (stymulowanie produkcji w ramach krótkich łańcuchów dostaw i zapewnianie jej zbytu).
Podpisując ten dokument dajemy wyraz naszej determinacji i troski o świat, jaki zostawimy przyszłym pokoleniom.