wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

21°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 14:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Klimat i przyroda
  4. Program Fair Local Green Deal
  5. Ostatnie warsztaty w ramach Fair Local Green Deals

Ostatnie, czwarte spotkanie rozpoczęto podpisaniem Wrocławskiego Manifestu Żywnościowego, sformułowanego na podstawie efektów pracy warsztatowej z trzech poprzednich spotkań. Manifest jest wyrazem troski mieszkańców Wrocławia o jego system żywnościowy oraz deklaracją zaangażowania każdego z uczestników – jako osoby i jako przedstawiciela instytucji, którą reprezentuje – w działania dla rozwoju i na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego miasta.

Reklama

Sygnatariuszami manifestu są przedstawiciele wrocławskiego biznesu, placówek oświatowych, Uniwersytetu Przyrodniczego i organizacji pozarządowych.

Zobaczcie zdjęcia!

Wrocławski Manifest Żywnościowy

My, wrocławianie i wrocławianki, jesteśmy świadomi współczesnych i przyszłych zagrożeń dla systemu żywnościowego naszego miasta, kraju i świata.

Jako Polacy i Europejczycy, deklarujemy solidarność z innymi mieszkańcami Unii Europejskiej i świata w zakresie troski o system żywnościowy, którego jesteśmy częścią. Mając na uwadze założenia Europejskiego Zielonego Ładu jesteśmy przekonani, że tylko działając wspólnie możemy sprostać wyzwaniom przyszłości.

My, niżej podpisani, uważamy brak dostępu do zdrowej i pełnowartościowej żywności, czystej wody i energii za naruszenie godności ludzkiej.

Uznając takie zagrożenie za prawdopodobne definiujemy następujące wyzwania dla przyszłości miasta:

1. zapewnienie dostępności żywności (fizycznej i ekonomicznej)

INTENCJA - Celem Wrocławia jest zapewnienie dostępności żywności dla wszystkich mieszkańców miasta oraz osób odwiedzających. Chcemy zapewnić dostępność fizyczną, ekonomiczną i społeczną żywności bezpiecznej, zdrowej, zbilansowanej i powstającej w zrównoważonej produkcji.

2. ograniczenie marnowania żywności

INTENCJA – Celem Wrocławia jest ograniczenie marnowania żywności, zarówno na poziomie indywidualnym, jak i zbiorowym. Wiemy, że zbyt wiele cennej żywności jest marnowane i mamy świadomość, że jako wspólnota musimy temu aktywnie przeciwdziałać.

3. wspieranie rozwoju interdyscyplinarnych, długofalowych, strategicznych rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego

INTENCJA - Miasto Wrocław ma być katalizatorem tworzenia i wdrażania interdyscyplinarnych rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, z wykorzystaniem stałej współpracy biznesu, sektora nauki, administracji publicznej, organizacji pozarządowych i społeczeństwa. W perspektywie nadchodzących wyzwań, musimy skupić się przede wszystkim na inicjatywach, których realizacja ma szansę przynieść długofalowe efekty.

4. podnoszenie świadomości żywieniowej mieszkańców i zmiana nawyków

INTENCJA - Wiemy, że wszystko zaczyna się od świadomości i że musimy pracować nad jej podniesieniem i upowszechnieniem wiedzy o wpływie masowej produkcji żywności na zmiany klimatu. Ale jeszcze więcej zależy od zmian nawyków żywnościowych, w szczególności od budowania zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci. Zdajemy sobie sprawę, że jest to wymagający proces, który przynosi efekty w dłuższej perspektywie czasu oraz jest uzależniony od dobrej współpracy pomiędzy: biznesem, sektorem nauki, administracją publiczną, organizacjami pozarządowymi i społeczeństwem.

My, niżej podpisani, wiemy, że:

Dlatego zobowiązujemy się do:

  • producent rolny jako pierwsze ogniwo łańcucha dostaw systemu rolno–spożywczego wykonuje największą pracę i ponosi jej największe ryzyko,
  • poszanowania żywności oraz jej wytwórców, szczególnie lokalnych producentów rolnych i ich kooperatyw, działających w zgodzie i na rzecz zrównoważonego rozwoju, z poszanowaniem środowiska,
  • przeważająca większość produktów dostępnych na rynku jest wynikiem przemysłowej produkcji o zasięgu globalnym (międzynarodowe koncerny), często związanej z wyzyskiem lub nieetycznym zachowaniem wobec środowiska,
  • zwracania uwagi na jakość, skład i pochodzenie produktów; pierwszym wyborem zakupowym powinny być towary lokalne,
  • zdrowa, racjonalna dieta i ruch leżą u podstaw właściwego rozwoju organizmu oraz utrzymania ciała i umysłu w dobrej kondycji i odporności,
  • troski o zdrowie własne oraz bliskich, objawiającej się stałym podnoszeniem własnej świadomości żywieniowej i wiedzy o produktach spożywczych,
  • propagowania i inicjowania programów edukacyjnych związanych ze zdrowym żywieniem i ekologią w najbliższym środowisku dla świadomego rozwoju nowych pokoleń,
  • ciągłego poszerzania naszej wiedzy w zakresie żywności w celu dokonywania świadomych wyborów zakupowych z uwzględnieniem wpływu jej produkcji na środowisko,
  • 820 milinów osób na świecie doświadcza głodu. W Polsce ponad 1,5 mln ludzi pozostaje w skrajnym ubóstwie. Jednocześnie 1,3 mld ton żywności rocznie jest wyrzucane, z tego 60% w gospodarstwach domowych,
  • unikania marnowania żywności poprzez robienie przemyślanych zakupów (w adekwatnej ilości), właściwe przechowywanie oraz przekazywanie zawczasu potrzebującym,
  • lobbowania na rzecz zmiany przepisów stwarzających okoliczności do marnowania żywności,
  • wyrażania głośnego sprzeciwu i piętnowania takich zachowań jako nagannych i nieetycznych,
  • ograniczanie spożycia potraw mięsnych ma pozytywny wpływ na środowisko,
  • ponad 18% światowych emisji gazów cieplarnianych i 64% emisji amoniaku pochodzi z  przemysłowej hodowli zwierząt (bydło i trzoda chlewna),
  • nasze wybory żywieniowe mają znaczenie, dzięki nim możemy wpłynąć na poprawę dobrostanu zwierząt i wzrost bioróżnorodności,
  • świadomego wdrażania diety planetarnej (przyjaznej środowisku), polegającej na  ograniczeniu, nie zaś na całkowitej eliminacji mięsa,
  • preferowania lokalnej produkcji rolno – spożywczej w ramach wspierania krótkich (bezpiecznych) łańcuchów dostaw,
  • zmiany klimatu i decyzje polityczne mogą sprawić, ze żywność stanie się  dobrem deficytowym,
  • wspierania działań rodzimych naukowców oraz przychylności dla ich pracy badawczej, ukierunkowanej na polepszenie już istniejących produktów spożywczych lub stworzenie nowej, wartościowej żywności,
  • otwartości na osiągnięcia naukowe, które stać się mogą filarem bezpieczeństwa żywnościowego miasta i regionu,
  • wspierania oddolnych kooperatyw lokalnych producentów i dystrybutorów żywności, w celu poprawy dostępności lokalnych produktów spożywczych,
  • wspierania oddolnych kooperatyw konsumenckich, mających na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności,
  • stałej współpracy międzysektorowej (biznes, organizacje samorządowe, administracja publiczna, środowisko naukowe) w celu wypracowania optymalnych, konsensualnych propozycji legislacyjnych oraz projektowych.

Preferowanie produktów pochodzących od lokalnych rodzimych producentów rolno-spożywczych postrzegamy jako patriotyzm lokalny, wartościową postawę prospołeczną mającą wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe miasta (stymulowanie produkcji w ramach krótkich łańcuchów dostaw i zapewnianie jej zbytu).

Podpisując ten dokument dajemy wyraz naszej determinacji i troski o świat, jaki zostawimy przyszłym pokoleniom.

Reklama