W konkursie WroCHEF wyłoniono trzech laureatów:
- Maję Podgórską za danie „Stek z kalafiora",
- Filipa Barankiewicza za danie „Uczta dyniowo-grzybowa Filipa Barankiewicza",
- Dzmitry Miadzvedzeu za danie „Pieczone dynie nadziewane warzywami".
Cała trójka zdążyła już wspólnie z szefami kuchni wrocławskich restauracji stworzyć nowe dania i doskonalić swój warsztat kulinarny. Nauka pod okiem mistrzów to dla nich wielka frajda.
– Gotowanie w prawdziwej kuchni zrobiło na mnie ogromne wrażenie, a Chef Darek okazał się nie tylko świetnym kucharzem, ale i nauczycielem – mówił Filip Barankiewicz tuż po takim spotkaniu.
Skosztuj potraw młodych mistrzów we wrocławskich restauracjach [ADRESY]
Powyższe dania zapewniły zwycięstwo w konkursie WroCHEF. W nagrodę młodzi adepci sztuki kulinarnej stworzyli potrawy pod okiem prawdziwych szefów kuchni. A teraz mieszkańcy Wrocławia, będą mogli spróbować efektów ich prac w weekend 29-30 października 2022:
- potrawy Mai Podgórskiej w restauracji AULA, ul. Sudecka 96, 53-129 Wrocław.
- potrawy Filipa Barankiewicza w restauracji Umami Dumpling & Pasta Bar, Rynek 60.
- potrawy Dzmitra Miadzvedzeu w restauracji Dinette, plac Teatralny 8, 50-051 Wrocław.
Galeria zdjęć
Wszyscy laureaci oraz trzy wyróżnione osoby zostaną również zaproszeni do udziału w warsztatach wspólnego gotowania z Natalią Gmyrek i Julią Cymbaluk (finalistka Masterchef i zwyciężczyni Masterchef Junior).
Konkurs kulinarny WroCHEF – młodzi wrocławianie z pasją do gotowania
Konkurs WroCHEF został przygotowany z myślą o najmłodszych wrocławianach, których pasją jest gotowanie.
Celem konkursu jest przede wszystkim promocja diety roślinnej, opartej na produktach lokalnych i sezonowych, a także promocja potraw, które można wykonać z wykorzystaniem warzyw i owoców, które są uprawiane w ogródkach przydomowych. Zależy nam przede wszystkim na edukacji uczniów w zakresie zdrowego stylu życia. Chcemy zwrócić ich uwagę na to, jak ważne jest prawidłowe odżywianie, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej. Zależy nam także na zwiększeniu świadomości uczniów w zakresie zapobiegania marnowaniu żywnościMałgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii w Urzędzie Miejskim Wrocławia
Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Urząd Miejski Wrocławia w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE „Horyzont".
Partnerami przedsięwzięcia są Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu oraz Wrocławska Rada Gastronomii oraz restauracja Bernard.
Zwycięzców konkursu WroCHEF wyłoniono w październiku 2022 r. Więcej o konkursie WroCHEF.