wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

10°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: dobra

Dane z godz. 16:00

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. W weekend skosztuj wyjątkowych dań młodych laureatów kulinarnego konkursu WroCHEF [ADRESY, TERMINY]

Uczta dyniowo-grzybowa, pieczone dynie nadziewane warzywami a może stek z kalafiora? Te przysmaki przygotowali laureaci konkursu WroCHEF. Teraz ich talent będziecie mogli sprawdzić sami w trzech wrocławskich restauracjach w ostatni weekend października, 29-30 października. Warto skosztować różnych potraw, które młodzi kucharze przygotują wraz z szefami kuchni!

Reklama

W konkursie WroCHEF wyłoniono trzech laureatów:

Cała trójka zdążyła już wspólnie z szefami kuchni wrocławskich restauracji stworzyć nowe dania i doskonalić swój warsztat kulinarny. Nauka pod okiem mistrzów to dla nich wielka frajda.

– Gotowanie w prawdziwej kuchni zrobiło na mnie ogromne wrażenie, a Chef Darek okazał się nie tylko świetnym kucharzem, ale i nauczycielem – mówił Filip Barankiewicz tuż po takim spotkaniu.

Skosztuj potraw młodych mistrzów we wrocławskich restauracjach [ADRESY]

Powyższe dania zapewniły zwycięstwo w konkursie WroCHEF. W nagrodę młodzi adepci sztuki kulinarnej stworzyli potrawy pod okiem prawdziwych szefów kuchni. A teraz mieszkańcy Wrocławia, będą mogli spróbować efektów ich prac w weekend 29-30 października 2022:

  • potrawy Mai Podgórskiej w restauracji AULA, ul. Sudecka 96, 53-129 Wrocław.
  • potrawy Filipa Barankiewicza w restauracji Umami Dumpling & Pasta Bar, Rynek 60.
  • potrawy Dzmitra Miadzvedzeu w restauracji Dinette, plac Teatralny 8, 50-051 Wrocław.

Galeria zdjęć

Wszyscy laureaci oraz trzy wyróżnione osoby zostaną również zaproszeni do udziału w warsztatach wspólnego gotowania z Natalią Gmyrek i Julią Cymbaluk (finalistka Masterchef i zwyciężczyni Masterchef Junior).

Konkurs kulinarny WroCHEF – młodzi wrocławianie z pasją do gotowania

Konkurs WroCHEF został przygotowany z myślą o najmłodszych wrocławianach, których pasją jest gotowanie.

Celem konkursu jest przede wszystkim promocja diety roślinnej, opartej na produktach lokalnych i sezonowych, a także promocja potraw, które można wykonać z wykorzystaniem warzyw i owoców, które są uprawiane w ogródkach przydomowych. Zależy nam przede wszystkim na edukacji uczniów w zakresie zdrowego stylu życia. Chcemy zwrócić ich uwagę na to, jak ważne jest prawidłowe odżywianie, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej. Zależy nam także na zwiększeniu świadomości uczniów w zakresie zapobiegania marnowaniu żywności
Małgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii w Urzędzie Miejskim Wrocławia

Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Urząd Miejski Wrocławia w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE „Horyzont".

Partnerami przedsięwzięcia są Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu oraz Wrocławska Rada Gastronomii oraz restauracja Bernard.

Zwycięzców konkursu WroCHEF wyłoniono w październiku 2022 r. Więcej o konkursie WroCHEF.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl