wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

15°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 01:55

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Tak gotuje młody mistrz kulinarny z Wrocławia. Oto „uczta dyniowo-grzybowa” jednego ze zwycięzców konkursu WroCHEF [ZDJĘCIA]

Tak gotuje młody mistrz kulinarny z Wrocławia. Oto „uczta dyniowo-grzybowa” jednego ze zwycięzców konkursu WroCHEF [ZDJĘCIA]

Bartosz Moch,

Za nami pierwsze wspólne gotowanie jednego ze zwycięzców konkursu dla młodych kucharzy – WroCHEF. Filip Barankiewicz razem z szefem kuchni wrocławskiej restauracji UMAMI Dumpling & Pasta Bar, Dariuszem Łaźniewskim przygotował „ucztę dyniowo-grzybową Filipa Barankiewicza”. Ten specjał będziecie mogli spróbować w restauracji UMAMI na wrocławskim Rynku już w ostatni weekend października.

Reklama

– Gotowanie w prawdziwej kuchni zrobiło na mnie ogromne wrażenie, a Chef Darek okazał się nie tylko świetnym kucharzem, ale i nauczycielem – mówi Filip Barankiewicz.

Skosztuj „Uczty dyniowo-grzybowej” F. Barankiewicza w ostatni weekend października

Opracowany przepis pojawi się w menu restauracji UMAMI (Rynek 60 we Wrocławiu) w weekend, 29-30 października, ze specjalnym wpisem dotyczącym konkursu oraz jego autora. Będzie to niepowtarzalna okazja na spróbowanie specjału Filipa Barankiewicza.

Przypominamy, że w konkursie WroCHEF, który jest jednym z działań zaplanowanych w projekcie FoodSHIFT2030, wyłoniono trzech laureatów: oprócz Filipa Barankiewicza, zostali nimi Maja Podgórska za danie „Stek z kalafiora" oraz Dzmitry Miadzvedzeu za danie „Pieczone dynie nadziewane warzywami".

Wszyscy laureaci oraz trzy wyróżnione osoby zostaną również zaproszeni do udziału w warsztatach wspólnego gotowania z Natalią Gmyrek i Julią Cymbaluk (finalistka Masterchef i zwyciężczyni Masterchef Junior).

Konkurs kulinarny WroCHEF - młodzi wrocławianie z pasją do gotowania

Konkurs WroCHEF został przygotowany z myślą o najmłodszych wrocławianach, których pasją jest gotowanie.

Celem konkursu jest przede wszystkim promocja diety roślinnej, opartej na produktach lokalnych i sezonowych, a także promocja potraw, które można wykonać z wykorzystaniem warzyw i owoców, które są uprawiane w ogródkach przydomowych. Zależy nam przede wszystkim na edukacji uczniów w zakresie zdrowego stylu życia. Chcemy zwrócić ich uwagę na to, jak ważne jest prawidłowe odżywianie, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej. Zależy nam także na zwiększeniu świadomości uczniów w zakresie zapobiegania marnowaniu żywności
Małgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii w Urzędzie Miejskim Wrocławia

Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Urząd Miejski Wrocławia w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE „Horyzont".

Partnerami przedsięwzięcia są Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu oraz Wrocławska Rada Gastronomii oraz restauracja Bernard.

Zwycięzców konkursu WroCHEF wyłoniono w październiku 2022 r. Więcej o konkursie WroCHEF.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl

Powódź na Dolnym Śląsku