Poznaj zwycięzców konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2019”

W konkursie na Najlepszy Smak Dolnego Śląska jury próbowało wielu specjałów od 107 lokalnych wystawców i przyznało 40 tytułów. – Bogactwo smaków Dolnego Śląska jest absolutnie niezwykłe, mamy się czym chwalić w kraju i za granicą – nie ma wątpliwości przewodniczący jury Jan Babczyszyn, a pomysłodawca konkursu Robert Makłowicz przyznaje, że dziś to właśnie Dolny Śląsk jest jednym z najbardziej interesujących regionów w Polsce, jeśli chodzi o smaki i ich wytwórców.

  • Jury konkursu – od lewej Jan Babczyszyn, Robert Makłowicz, Agnieszka Hajbura-Michałowska, Michał Gołąb/fot. MAT


Narodowa kuchnia? Raczej regionalna

O kuchni lubimy myśleć w kategoriach narodowych – włoska, hiszpańska, polska, ale Robert Makłowicz przypomina, że owa kuchnia narodowa to tylko zbiór kuchni regionalnych, a w nich najważniejszy pozostaje dobry produkt. – Dolny Śląsk nie miał w tym zakresie wieloletniej historii, ale może dzięki temu, że przeszłość nie jest balastem, dziś wypada wszystko, byle miało związek z tą ziemią – tłumaczy słynny krytyk kulinarny. I dodaje, jak w ciągu jedenastu lat, od kiedy organizowany jest konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”, lawinowo przybyło ciekawych produktów. 40 spośród nich otrzymało prestiżowy tytuł.

Z naturalnych składników, palce lizać

Wśród nich jest cukiernia AniBabki z wrocławskich Krzyków, w której piecze się tylko na naturalnych składnikach – mące, dobrym maśle, świeżej śmietanie. Klienci to doceniają, a wiele produktów AniBabki, w tym ciestaeczka Wrocławskie Zdrovisie robi karierę także m.in. na Górnym Śląsku.

Klienci wracają też do Pierników Wrocławskich, bo ich twórczyni Anna Kuśnierek-Rudy nie oszczędza na doskonałych produktach – miód pochodzi z zaprzyjaźnionej pasieki, jabłka z własnego sadu. – To mała manufaktura, bo nie chcę schodzić z jakości – podkreśla właścicielka.

Honorata Majda przygodę ze swoją firmą Kozie Sery Honoraty zaczynała od dwóch kóz, dziś jest ich w Kaszycach Wielkich koło Prusic w powiecie trzebnickim aż 160, a furorę robi m.in. ser z pieprzem cytrynowym, czarnuszką, popiołem, czosnkiem niedźwiedziem, czy...pokrzywą, do której przymierza się właścicielka. – Ciagle szukam czegoś nowego, a furorę robią teraz wegańskie sery owocowe, bez podpuszczki – dodaje Honorata Majda.  

Druga świetna firma z kozimi serami to Koziołkowo z Holendrów w powiecie oleśnickim. na 300 pasących się kóz 80 daje mleko, a z niego powstają hity, m.in. nagrodzony ser sałatkowy Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedziem, czy ser Kopciuch, podpuszczkowy wędzony. 

Jakie smaki zwyciężyły

W kategorii produkty mleczne:

  • „Koziołkowo” Gospodarstwo Rolne Piotr Hupało z Holendrów za ser Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Sery z „Koziołkowa”/fot. MAT

  • Kamil Holajda z Wrocławia za ser Chedar kozi
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza za Tort twarogowy
  • Kozie sery Honoraty z Pusic za ser kozi: Koziołek z pieprzem cytrynowym

Kozie sery Honoraty/fot. MAT

  • Wańczykówka Lucyna Wańczyk z Krzeszowa za sery:

      – ser podpuszczkowy pielęgnowany na maź „Krasna owieczka”

      – ser wysoko dogrzewany pielęgnowany na maź „Górski sudecki”

      – ser typu Rouqefortie „Modra owieczka”

      – ser typu Munster „Myster Wańczyk”

W kategorii produkty rybołówstwa:

  • Stawy Milickie z Rudy Sułowskiej za Paprykarz z ryb słodkowodnych
  • Raj pstrąga ze Stronia Śląskiego za:

      – pastę z wędzonego pstrąga do pieczywa

      – hummus z wędzonym pstrągiem i chrzanem

      – pstrąga wędzonego z Raju Pstrąg

W kategorii  owoce i warzywa:

  • Agrar Magnice z Kobierzyc za

      – szparagi świeże zielone

      – szparagi świeże białe

  • Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolen KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:

      – główkę kapusty kiszonej w całości

      – kiszone buraczki tarte

      – rzodkiewkę kiszoną

Kiszone warzywa z Doliny Baryczy/fot. MAT

  • Z Chaty Łaniaków Irena i Andrzej Łaniak z Wierzchowic za musztardę z gruszki
  • RUNOLAND z Góry za:

      – jagody leśne w syropie

      – mus z owoców leśnych

  • Gospodarstwo rolne Zagroda Smaku Jolanta Michułka- Pietrzyk ze Ślubowa za ogórki kiszone dębowe

W kategorii  wyroby piekarnicze i cukiernicze:

  • DOTI Manufaktura D.M. Mroczkowscy z Kątów Wrocławskich za wiśnie w czekoladzie
 
Wiśnie w czekoladzie od DOTI/fot. MAT
  • Cukiernia ANIBABKI z Wrocławia za:

      – brownie z masłem orzechowym

      – Zdrowisie wrocławskie

      – Sernik cytrynowy

Wyróżnione słodycze od ANIBABKI/fot. MAT
  • Pierniki wrocławskie PIERNIKOWE DEKORACJE Anna Kuśnierek-Rudy z Wrocławia za pierniki wrocławskie przekładaniec z powidłami śliwkowymi
 
Pierniki wrocławskie w pełnej krasie/fot. MAT
  • VITAFIT Piotr Buszko z Krajkowa za Chleb żytni na zakwasie „Chleb ziarno”

W kategorii oleje i tłuszcze:

  • Olejarnia „Brzezinki” z Brzezinek za :

     – Olej konopny

     – olej z czarnuszki

  • ODERTOR z Wrocławia  za masło orzechowe peanut
  • MIRMAR z Wałbrzycha za naturalny olej konopny
  • Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk za masło naturalne

W kategorii  miody:

  • Pasieka ZUZIA z Domaszkowa za miód lipowy z propolisem

W kategorii napoje: (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry):

  • Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolne KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:

     – sok z kiszonej kapusty czerwonej

     – sok z kiszonych buraczków

  • Winnica KINDLER z Uniejowic za wino Solaris 2018 wytrawne
  • Winnica NIMCZAŃSKA z Niemczy za wino Solaris/Riesling
  • Winnica MODERNA z Wrocławia za wino Chardonnay 2018 białe wytrawne
  • Winnica AGAT z Wrocławia za:

     – wino białe półsłodkie Johanniter 2018

     – wino Cabernet Corstis Rose 2018 różowe słodkie

  • Browarnia SOBÓTKA GÓRKA Bartłomiej Bogdański z Sobótki za:

     – piwo Sobótka Górka 12

     – piwo Sobótka Górka 16

  • EL-MONT z Bielawy za naturalny bezalkoholowy napój zbożowy „ZBOŻO”

W kategorii inne:

  • NOEL – Henryk Nowakowski z Trzebnicy za syrop jabłkowy wytwarzany przez wymrożenie soku jabłkowego
  • SLOTT z Kryniczna za banany suszone w surowym kakao bambuczi
  • ART of Cooking Jarosław Bugajski z Wrocławia za zabójczo ostry sos z RAZOR KUMQAT & NAGA
  • Pawła Mazura – Dary Natury z Jaksonowa za domowy syrop z owoców czarnego bzu

W tym roku przyznane zostały również nagrody specjalne:

  • Voucher na 2-dniowy pobyt w Folwarku „Wrzosówka” w MIRSKU w pokoju „W Starej Skrzyni”za najlepszą ofertę serów dolnośląskichotrzymuje Lucyna Wańczyk z Krzeszowa.
  • Voucher na 2-dniowy pobyt w „Villi Elise Park Pension” w Stroniu Śląskim wraz z wyżywieniem w restauracji „Kaczka i Wino” za największą ilość wyróżnionych produktów w konkursie otrzymuje Michał Sznajder ze Żmigrodu.


Zgłoś uwagę