Parada i biesiada Europy na Widelcu, a potem tort od prezydenta [ZDJĘCIA]

Najważniejszy punkt Europy na Widelcu to biesiada europejska. 1 czerwca, już na kilka godzin przed jej oficjalnym rozpoczęciem, na starówce pojawiło się bardzo dużo osób. Jedni korzystali z oferty jarmarku produktów regionalnych, drudzy stali w kolejce do kas po cegiełki na europejską ucztę. Gdy o 13.00 zaczęło się wydawanie potraw, na pl. Gołębim nie dało się wcisnąć przysłowiowej igły.

  • Europa na Widelcu 2019 – parada i biesiada, fot. mawi/www.wroclaw.pl

    Europa na Widelcu 2019 – parada i biesiada, fot. mawi/www.wroclaw.pl


Gdy o 12.30 z ul. Świdnickiej w kierunku sceny na Rynku ruszyła kolorowa parada na czele z Robertem Makłowiczem i Radosławem Michalskim – szefem Biura Promocji i Turystyki UM Wrocławia, towarzyszył jej tłum wrocławian i turystów. 

Potem odbyła się oficjalna prezentacja tych, którzy w tym roku przygotowali na biesiadę przysmaki z 15 europejskich kuchni – a w tym roku na stołach w Rynku pojawiły się sztandarowe dania z Polski, Niemiec, Czech, Słowacji, Ukrainy, Litwy, Łotwy, Estonii, Bułgarii, Rumunii, Słowenii, Chorwacji, Serbii, Czarnogóry, Bośni i Hercegowiny oraz Macedonii.  

Po oficjalnym otwarciu wydarzenia, które w tym roku ma symboliczny wymiar, ponieważ – jak przypominał ze sceny Robert Makłowicz – zbiegły się ze sobą dwie ważne dla nas daty: 30-lecie obrad Okrągłego Stołu i pierwszych, częściowo wolnych wyborów oraz 15-lecie obecności Polski w Unii Europejskiej, można już było ruszyć do biesiadnych stołów.

Jak co roku, tylko 5 zł kosztował kupon na każdą z przygotowanych przez kucharzy potraw, i jak co roku – dochód ze sprzedaży tych cegiełek powędruje do wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych, którego uczniowie stanowią mocne wsparcie przy organizacji EnW. 

Jakie potrawy cieszyły się największym wzięciem? Śmiało można powiedzieć, że wszystkie. Długie kolejki biesiadników ustawiały się zarówno do polskich gołąbków czy litewskich cepelinów, jaki i do serbskich grillowanych kiełbasek czy niemieckiej golonki w piwie. Niektórzy amatorzy europejskiej kuchni woleli zacząć ucztę od deseru, ponieważ wystawione serniczki, babeczki czy tiramisu nie dawały nikomu spokoju.

Biesiadowaniu towarzyszy oczywiście jarmark, gdzie można sobie dokupić jakieś frykasy z Polski i innych krajów Europy, a także występy artystycze, zabawy i konkursy dla dzieci i dorosłych, które animowane są na scenie. Wszystko można podglądać, zajadając się np. swojskim bigosem, na wielkich ekranach.

Na pl. Solnym zaś amatorzy degustacji kilkadziesiąt metrów nad ziemią, korzystali z niecodziennej okazji i dali się unieść wysoko  podniebnej restauracji Dinner in te Sky.

Gotowanie na scenie, degustacja na widowni

To był jeden ze smacznych punktów EnW na Rynku. W „kuchni” na scenie powstawały guacamole, potrawa rybna i wyśmienite lody – których sposób przyrządzania można było obserwować na telebimach.

Jeszcze apetyczniej wyglądały efekty tej „kuchni na widelcu”, a zainteresowanie publiczności i to, jak chętnie kosztowali podawanych im przysmaków, było dobrym sprawdzianem dla uwijających się na scenie kucharzy.

Wielka słodycz od linii lotniczych

Na to czekali wszyscy. Wieczorem, po godz. 19.00 prezydent Wrocławia Jacek Sutryk i Robert Makłowicz pokroili wielki tort europejski, ufundowany przez holenderskie linie lotnicze KLM, obsługujące loty z wrocławskiego lotniska do Amsterdamu i z powrotem.

Ciasto ważyło ważyło 120 kg i miało wymiary 120 cm x 150 cm. By dostarczyć tort pod scenę, trzeba było siły kilku mężczyzn. Do przygotowania tego smakołyku wykorzystano m.in. 20 kg sera mascarpone, 30 l pysznej śmietanki, 10 kg mąki, 3 kg cukru, 40 kg świeżych regionalnych owoców. Pyszne ciasto, przyozdobione 100 żółtymi tulipanami, to dzieło Pracowni Słodko z Wrocławia. 

Prezydent osobiście częstował nim wrocławian i turystów.

Po tym słodkim akcencie, dużo rozrywki, czyli – wieczór największych klasyków polskiej muzyki rozrywkowej w interpretacji artystów młodego pokolenia: Natalii Widuto, Natalii Lubrano i Bartka Deryło, a także kultowe przeboje w wykonaniu Krzysztofa Cugowskiego. Wykonawcom towarzyszyć będzie orkiestra Dziubek Band pod kierunkiem Mariusza Dziubka. 

Najlepszy Smak Dolnego Śląska

W piątek 31 maja, w restauracji Akropolis na wrocławskim Rynku odbył się finał konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska. Jury konkursu miało okazję spróbować specjałów od aż 107 lokalnych wystawców. Po długich obradach wyłonili te, które wyróżniły się pod względem smakowym, wizualnym i zapachowym w 9 kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje (w tym alkohole) oraz inne.

Zwycięzcy zostali ogłoszeni 1 czerwca, w dniu biesiady europejskiej na wrocławskim Rynku.

W kategorii produkty mleczne:

  • „Koziołkowo” Gospodarstwo Rolne Piotr Hupało z Holendrów za ser Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim
  • Kamil Holajda z Wrocławia za ser Chedar kozi
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza za Tort twarogowy
  • Kozie sery Honoraty z Pusic za ser kozi :Koziołek z pieprzem cytrynowym
  • Wańczykówka Lucyna Wańczyk z Krzeszowa za sery: ser podpuszczkowy pielęgnowany na maź „Krasna owieczka”, ser wysoko dogrzewany pielęgnowany na maź „Górski sudecki”, ser typu Rouqefortie „Modra owieczka”, ser typu Munster „Myster Wańczyk”

W kategorii produkty mięsne:

  • Stawy Milickie z Rudy Sułowskiej za Paprykarz z ryb słodkowodnych
  • Raj pstrąga ze Stronia Śląskiego za: pastę z wędzonego pstrąga do pieczywa, hummus z wędzonym pstrągiem i chrzanem, pstrąga wędzonego z Raju Pstrąga

W kategorii  owoce i warzywa:

  • Agrar Magnice z Kobierzyc za: szparagi świeże zielone i szparagi świeże białe
  • Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodatrstwo Rolen KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:
    główkę kapusty kiszonej w całości, kiszone buraczki tarte, rzodkiewkę kiszoną

  • Z Chaty Łaniaków Irena i Andrzej Łaniak z Wierzchowic za musztardę z gruszki
  • RUNOLAND z Góry za: jagody leśne w syropie i mus z owoców leśnych
  • Gospodarstwo rolne Zagroda Smaku Jolanta Michułka- Pietrzyk ze Ślubowa za ogórki kiszone dębowe

W kategorii  miody:

  • Pasieka ZUZIA z Domaszkowa za miód lipowy z propolisem

W kategorii napoje:(w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry):

  • Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolne KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za: sok z kiszonej kapusty czerwonej i sok z kiszonych buraczków

  • Winnica KINDLER z Uniejowic za wino Solaris 2018 wytrawne
  • Winnica NIMCZAŃSKA z Niemczy za wino Solaris/Riesling
  • Winnica MODERNA z Wrocławia za wino Chardonnay 2018 białe wytrawne
  • Winnica AGAT z Wrocławia za: wino białe półsłodkie Johanniter 2018 i wino Cabernet Corstis Rose 2018 różowe słodkie
  • Browarnia SOBÓTKA GÓRKA Bartłomiej Bogdański z Sobótki za: piwo Sobótka Górka 12 i piwo Sobótka Górka 16
  • EL-MONT z Bielawy za naturalny bezalkoholowy napój zbożowy „ZBOŻO”

W kategorii  wyroby piekarnicze i cukiernicze:

  • DOTI Manufaktura D.M. Mroczkowscy z Kątów Wrocławskich za wiśnie w czekoladzie
  • Cukiernia ANIBABKI z Wrocławia za: brownie z masłem orzechowym, Zdrowisie wrocławskie i sernik cytrynowy
  • Pierniki wrocławskie PIERNIKOWE DEKORACJE Anna Kuśnierek-Rudy z Wrocławia za pierniki wrocławskie przekładaniec z powidłami śliwkowymi
  • VITAFIT Piotr Buszko z Krajkowa za Chleb żytni na zakwasie „Chleb ziarno”

W kategorii produkty rybołówstwa:

  • Stawy Milickie z Rudy Sułowskiej za Paprykarz z ryb słodkowodnych
  • Raj pstrąga ze Stronia Śląskiego za: pastę z wędzonego pstrąga do pieczywa, hummus z wędzonym pstrągiem i chrzanem, pstrąga wędzonego z Raju Pstrąga

W kategorii oleje i tłuszcze:

  • Olejarnia „Brzezinki” z Brzezinek za: olej konopny i olej z czarnuszki
  • ODERTOR z Wrocławia  za masło orzechowe peanut
  • MIRMAR z Wałbrzycha za naturalny olej konopny
  • Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk za masło naturalne

 W kategorii  inne:

  • NOEL – Henryk Nowakowski z Trzebnicy za syrop jabłkowy wytwarzany przez wymrożenie soku jabłkowego
  • SLOTT z Kryniczna za banany suszone w surowym kakao bambuczi
  • ART of Cooking Jarosław Bugajski z Wrocławia za zabójczo ostry sos z RAZOR KUMQAT & NAGA
  • Pawła Mazura – Dary Natury z Jaksonowa za domowy syrop z owoców czarnego bzu

W tym roku przyznane zostały również nagrody specjalne:

  • Voucher na 2-dniowy pobyt w Folwarku „Wrzosówka” w MIRSKU w pokoju „W Starej Skrzyni” za najlepszą ofertę serów dolnośląskichotrzymuje Lucyna Wańczyk z Krzeszowa.
  • Voucher na 2-dniowy pobyt w „Villi Elise Park Pension” w Stroniu Śląskim wraz z wyżywieniem w restauracji „Kaczka i Wino” za największą ilość wyróżnionych produktów w konkursie otrzymuje Michał Sznajder ze Żmigrodu

Oni robią najlepsze nalewki

1 czerwca poznaliśmy także Mistrzów Dobrego Smaku 2019 Wrocławskich Spotkań Nalewkowych.
Wrocławskie Spotkania Nalewkowe odbyły się w piątek, 31 maja, w Sali Witrażowej w budynku Starej Giełdy przy placu Solnym. Podczas spotkania uczestnicy dzielili się nowymi recepturami, wymieniali doświadczeniami i długo dyskutowali o swojej pasji. 

Potem odbyła się degustacja nalewek i głosowanie publiczności oraz Kapituły Dobrego Smaku w składzie, która dokonała komisyjnego przeliczenia głosów i na podstawie wyników głosowania postanowiła przyznać trzy tytuły. 

Mistrzami  Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2019 zostali (od lewej): Andrzej Nowocień ze Wsoli koło Radomia za nalewkę „Machonia 2017”, Nobakht Ahad z Wrocławia za nalewkę „AzerPol” z kokosa i szafranu i Dawid Kołacz z Chrząstowy Małej za nalewkę ze śmietany



Zgłoś uwagę