FILTRUJ
Organizatorzy zapraszają na Wielki Weekend Kulinarny we Wrocławiu pod hasłem - JEM LOKALNIE! Niezwykłe wydarzenie dla wrocławskich smakoszy.
To wydarzenie jest częścią projektu „Od pola na wrocławski stół”, które ma na celu powiązanie dolnośląskich producentów żywności z wrocławską branżą gastronomiczną. Wydarzenie promuje to co lokalne, ekologiczne i pyszne.
W tym czasie we wrocławskich restauracjach będzie można degustować dania ze specjalnego menu festiwalowego opartego na produkcie lokalnym. Zarówno mieszkańcy Dolnego Śląska, jak i turyści, będą mogli spróbować dań inspirowanych ekologicznymi i naturalnymi produktami z regionu.
Akcja „Od pola na wrocławski stół” ma zwrócić uwagę na ograniczenie marnotrawienia jedzenia, zrównoważoną produkcję żywności poprzez zwiększenie produkcji ekologicznej oraz zrównoważenie konsumpcji na rzecz zwiększenia dostępu do żywności wytwarzanej lokalnie, w małych, często rodzinnych gospodarstwach.
Restauracje i producentów, którzy biorą udział w projekcie znajdziecie pod tym linkiem.