Co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na widelcu”. Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wrocławianom tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu. Wydarzeniu patronuje Robert Makłowicz.
W tym roku okazja wyjątkowa, bo 15 rocznica obecności Polski w Unii Europejskiej.
Kulinarne święto Wrocławia rozpocznie się w środę, 29 maja, i będzie trwało do niedzieli, 2 czerwca.
Biesiada europejska w Rynku
Sobota, 1 czerwca, to główny dzień festiwalu. Podczas tradycyjnej biesiady kulinarne szlagiery z całej Europy.
- degustacja dań z 15 krajów Europy
- atrakcje z okazji Dnia Dziecka (m.in. warsztaty kulinarne dla najmłodszych Akademii Młodego Kucharza, koło fortuny, fotobudka)
- pokazy kulinarne, występy na scenie, konkursy
- tort dla wrocławian
- wieczór największych klasyków polskiej muzyki rozrywkowej w interpretacji artystów młodego pokolenia: Natalii Widuto, Natalii Lubrano i Bartka Deryło. A na deser "Sen o Dolinie" i kilka innych przebojów z samym Krzysztofem Cugowskim oraz orkiestrą Dziubek Band pod kierunkiem Mariusza Dziubka.
Program EnW 2019
- 29 maja – 2 czerwca (środa – niedziela): Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych
- 31 maja (piątek): spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu Wrocławskie Spotkania Nalewkowe (pl. Solny 16, budynek Starej Giełdy, obowiązują zapisy:[email protected])
- 1 czerwca (sobota): spotkanie degustacyjne – Najciekawsze wina Dolnego Śląska (Rynek 16/17 , restauracja Akropolis, rezerwacja miejsca na: www.EnWdegustacja.evenea.pl)
- 31 maja – 1 czerwca (piątek – sobota): Dinner in the Sky – podniebna restauracja, pl. Solny (bilety do nabycia na stronie www.dinnerinthesky.info)
Dzień dziecka z Miejską Biblioteką Publiczną we Wrocławiu
(szczegóły i zapisy na www.biblioteka.wroc.pl)
- 31 maja (piątek): spotkania autorskie w czterech filiach Miejskiej Biblioteki Publicznej we Wrocławiu – Filia nr 1, ul. Sztabowa 98, spotkanie z Danielem de Latour; Filia nr 7, ul. Suwalska 5, spotkanie z Anną Manną Poznańską; Filia nr 13, Centrum Innowacji Przejście, ul. Świdnicka 19, spotkanie z Agatą Dobrowolską
- 31 maja/1 czerwca (piątek/sobota)19.00-8.00: Kulinarna Noc w Bibliotece, czyli wieczorno-nocne zabawy dla dzieci w wieku 7-10 lat, Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama, Filia nr 11 MBP we Wrocławiu, ul. Krzywoustego 286. Wydarzenie jest bezpłatne, ale obowiązują zapisy przez formularz rejestracyjny na stronie www.biblioteka.wroc.pl
- 1 czerwca (sobota) 12.00-14.00: mobilna gra miejska „Dokąd jedziesz, Paddingtonie”, w budynku Dworca Wrocław Główny oraz w Filii nr 12 MBP we Wrocławiu (I piętro dworca, ul. Piłsudskiego 105
- 1 czerwca 2019 (sobota) 11.00-12.00: „Zdrowe batony i spółka” – warsztaty dla dzieci z Kasią Gubałą, w Centrum Innowacji Przejście (ul. Świdnicka 19 – Przejście Świdnickie). Wydarzenie jest bezpłatne, ale obowiązują zapisy przez formularz rejestracyjny na stronie www.biblioteka.wroc.pl.
Filmowa Europa na Widelcu
Przegląd filmów kulinarnych Filmowa Europa na widelcu w Kinie Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21 (szczegóły na www.kinonh.pl)
- 31 maja (piątek): 18.30 „Opowieści okrągłego stołu”, reż. Piotr Bikont, Leszek Dziumowicz i „Okrągły stół od kuchni”, z udziałem gości specjalnych: Katarzyny Bosackiej i Roberta Makłowicza. Bilet: 8,90 zł
- 19.30 Kolacja Menu Wolności z udziałem gości specjalnych: Katarzyny Bosackiej i Roberta Makłowicza i pokazy ww. filmówi, hotel Monopol, ul. H. Modrzejewskiej 2. Bilet: 290 zł
- 1 czerwca (sobota): 16.00 „Chef Flynn”, reż. Cameron Yeates; 18.30 „W poszukiwaniu umami”, reż. Iñigo Ruiz; 20.30 „Turkish way”. Bilety: 16 zł/seans.
- 2 czerwca (niedziela): 17.30 „Żniwa”, reż. Andrea Paco Mariani; 20.00 „Wino we krwi”, reż. Emily Railsback. Bilety: 16 zł/seans.
Europejski StrEAT – strefa piwa i food trucków
w Browarze Mieszczańskim, ul. Hubska 44-48
- 1 czerwca (sobota) 12.00-22.00
- 2 czerwca (niedziela) 11.00-18.00
25 food trucków i 2 bogate stoiska piwne z piwami lanymi i butelkowymi, specjalne piwo festiwalowe Smakosz z browaru Profesja, konkurs na najlepsze danie z food trucka, koncert zespołu Prosto z Mostów
Warsztaty w Muzeum Miejskim Wrocławia i Muzeum Narodowym
- 1 czerwca (sobota): Przy królewskim stole, Pałac Królewski – Muzeum Historyczne, ul. Kazimierza Wielkiego 35. Zajęcia odbędą z podziałem na grupy wiekowe – 11.00: dzieci w wieku 3-6 lat, 15.00: dzieci w wieku 7–12 lat. Wstęp jest bezpłatny. Obowiązują zapisy, tel. +48 713 916 940 wew. 113 (pon.-pt. 8.00–15.00)
- 2 czerwca (niedziela): wykład dla dorosłych „Historia jednego przedmiotu, czyli znaczenie widelca w europejskiej zastawie stołu w średniowieczu i wczesnej nowożytności”, Muzeum Archeologiczne, ul. Cieszyńskiego 9. Jakub Szajt z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Głogowie. Start 13.30. Wstęp jest bezpłatny, nie obowiązują zapisy.
- 2 czerwca (niedziela): Muzeum Etnograficzne, ul. R. Traugutta 111-113. 10.00-11.00 I grupa i 14.00-15.00 II grupa, warsztaty „Bartnicy i pszczelarze” dla dzieci 5-12 lat. Poprowadzą Marta Derejczyk i Olga Budzan. Obowiązują zapisy: [email protected]. Wstęp bezpłatny.
10.00-16.00: zwiedzanie wystawy stałej „Dolnoślązacy. Pamięć, kultura, tożsamość” z przewodnikiem oraz specjalnej miniekspozycji przygotowanej na festiwal. Wstęp jest bezpłatny. Nie obowiązują zapisy.
11.00-16.00: warsztaty piernikarskie dla każdego. Prowadzi Karolina Klimek. Zajęcia na dziedzińcu muzeum, wejście od strony ul. Traugutta (namiot Biura Promocji i Turystyki UM Wrocławia). Wstęp bezpłatny. Nie obowiązują zapisy.
Dzień Dziecka na Dworcu Głównym
2 czerwca (niedziela), godz. 12.00-17.00
- 12.00-15.00: gra mobilna Zielony Kapturek w Bibliotece
- 13.00-15.00: konkurs malowania lokomotyw na placu
- 13.00-14.00 i 16.00-17.00: zwiedzanie dworca z kolejarzem
- 13.00-14.00: warsztaty kulinarne z Kasią Gubałą
a także: pokaz elektrycznych makiet pociągów; pokaz wozów bojowych Państwowej Straży Pożarnej; pokaz radiowozów policji; warsztaty edukacyjne Honorowych Dawców Krwi PCK; warsztaty kulinarne dla dzieci; warsztaty edukacyjne Bezpieczne Wakacje.