Przede wszystkim zrób zapasy wody pitnej - przynajmniej trzy litry na osobę na dobę. Przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu. Kilka razy w roku sprawdzaj, czy nie jest zepsuta. Przygotuj wiadro z pokrywą - będzie potrzebne, jeśli woda będzie dowożona.
Zgromadź zapasy żywności, którą da się przechowywać długo, bez lodówki i która krótko się gotuje, najlepiej w małej ilości wody. Dobre będą suche produkty, jak kasza, makaron, ryż, żywność wysokoenergetyczną, produkty bogate w białko - ciecierzyca, fasola, soczewica, tłuszcz, konserwy. Pamiętaj o żywności dla zwierząt domowych.
Łatwiej przetrwasz w ciepłym mieszkaniu. Zimą zadbaj o ogrzewanie – wybierz jedno pomieszczenie z dywanem na podłodze. Na oknach zawieś koce. Przyda się grzejnik olejowy lub gazowy, świece, podgrzewacze, zapałki lub zapalniczka.
Zgromadź ciepłą odzież, najlepiej wełnianą (skarpety, czapki, szaliki, rękawiczki). A także koce, karimaty i śpiwory.
Żeby mieć kontakt z bliskimi i służbami ratunkowymi, warto sprawić sobie radio na baterie (nie zapomnij o zapasowych bateriach), naładowane powerbanki, przenośną ładowarkę. Ważne numery telefonów spisz na papierze. W telefonie włącz tryb oszczędzania baterii. Miej w domu gotówkę w różnych nominałach (może nie być możliwości wydania reszty) na tydzień.
Zrób zapasy leków na miesiąc. Zgromadź środki higieniczne - papier toaletowy, podpaski, mokre chusteczki. Gdy nie da się spuszczać wody w WC, przyda się wiadro z pokrywą, worki i trociny.