Gdzie zjeść w plenerze we Wrocławiu? (kliknij, aby przejść)
Nocny Targ Tęczowa
To wyjątkowe miejsce na mapie Wrocławia, które od wiosny do wczesnej jesieni przyciąga mieszkańców poszukujących jednocześnie rozrywki, smacznego jedzenia i relaksu w klimatycznej atmosferze.
Zlokalizowany w pobliżu Dworca Świebodzkiego Nocny Targ Tęczowa oprócz tego, że oferuje liczne wydarzenia kulturalne, w tym koncerty czy kino plenerowe, jest także przestrzenią dla food trucków, które serwują dania kuchni z całego świata. Wśród nich są m.in. Raclette&GO, czyli dania z topionym serem, Dough it – włoska pizza z akcentami azjatyckimi oraz ramen od Nami Ramen.
Jarmark Świętojański we Wrocławiu
Wrocławski Jarmark Świętojański to także uczta dla smakoszy. Na kolorowych stoiskach rozstawionych wokół rynku, ulic Świdnickiej oraz Oławskiej, dostępne są nie tylko unikatowe rękodzieła, ale także stanowiska gastronomiczne. Można spróbować tu zarówno tradycyjnych polskich przysmaków, jak i specjałów z różnych zakątków świata.
Największą popularnością każdego roku cieszą się jednak potrawy z grilla, węgierskie kołacze, chałwy, klasyczne pierogi czy bigos. Zjemy tu pajdę ze smalcem oraz ogórkiem, serki góralskie z żurawiną, a także mnóstwo słodkości w czekoladzie.
HUTA
To nowa przestrzeń gastronomiczno-kulturalna, która powstała na terenie dawnych zakładów Hutmen przy ul. Grabiszyńskiej 241. Na powierzchnia 5 tys. m2 znalazły się liczne koncepty kulinarne. Wśród nich są chociażby:
- wegańskie sushi CUDO,
- indyjska Mango Mama,
- Meatologia,
- Oyche Doner,
- Randori Ramen,
- Vaffa Napoli,
- YOKO by Suszarnia
- Paloma Coffee Roastery.
Ponadto w HUCIE organizowane są rozmaite wydarzenia – od koncertów po kreatywne warsztaty czy targi vintage.
Wrocławska Hala Świebodzki
Chociaż wrocławska Hala Świebodzki mieści się przed wszystkim w budynku dawnego dworca, można tu także zjeść w plenerze. Latem, pomiędzy dwoma częściami obiektu, funkcjonuje bowiem spory ogródek gastronomiczny. To idealne miejsce do spotkań w większym gronie i skosztowania licznych konceptów kulinarnych.
Swoje stanowiska w food courcie mają m.in. pizzeria Giro, Chingu Korean BBQ oraz meksykańskie El Gordito, tajski HulThai czy serwujący kebaby Krakenbab. Oprócz nich działają dwa bary, gdzie dostępne są napoje bez- i alkoholowe, a także kawiarnia. Regularnie odbywają się tu także wydarzenia specjalne, targi lub inne artystyczne przedsięwzięcia, które urozmaicają ofertę hali o dodatkowe atrakcje.
Wyspa Słodowa we Wrocławiu
Popularna na spacery, pikniki czy spotkania towarzyskie. Znajdują się tu alejki spacerowe, ławki oraz miejsca do odpoczynku, które przyciągają mieszkańców i turystów przez cały rok. W sezonie przy przystani otwierają się też restauracje, a także bistra z ofertą kulinarną.
Na gastronomicznych barkach do wczesnej jesieni zjemy m.in. zapiekankę, pizzę lub frytki. Głodniejsi mogą w sezonie polować również na food trucki, które regularnie pojawiają się w tej okolicy.
Wrocławskie plaże miejskie
Wrocławskie plaże miejskie to idealne miejsca na letni wypoczynek, gdzie można cieszyć się smacznym jedzeniem, orzeźwiającymi napojami i relaksem nad samą Odrą. Wtedy też pojawiają się tu stoiska gastronomiczne, chociaż większość z nich oferuje pizzę lub burgery z frytkami. Wyjątek stanowi ForestBar, czyli wydzielona przestrzeń parku Generała Andersa we Wrocławiu, gdzie w sezonie cyklicznie odbywa się Park Śniadaniowy.
Przy ul. Kamiennej co niedzielę można zjeść tam śniadanie serwowane z food trucków na świeżym powietrzu. To dobra okazja, aby spędzić powolny poranek w większym towarzystwie, delektując się daniami. W ofercie są zarówno potrawy na słodko, jak i na słono, kawa, matcha oraz inne oryginalne napoje.
Plenerowe wydarzenia kulinarne we Wrocławiu
Wrocław to raj dla miłośników dobrego jedzenia, szczególnie, że scena gastronomiczna miasta tętni życiem przez cały rok. Stolica Dolnego Śląska słynie z licznych wydarzeń kulinarnych, a wśród nich są festiwale, targi, jarmarki oraz pikniki.
Gastro Miasto
To jedna z większych miejskich imprez tego typu. Gastro Miasto odbywa się cyklicznie na bulwarze im. Xawerego Dunikowskiego. Podczas festiwalu w jednej przestrzeni znajdziemy stanowiska popularnych restauracji, food trucki z daniami kuchni z całego świata, ale także winiarzy czy rzemieślników. Na uczestników czeka także muzyka na żywo oraz liczne imprezy towarzyszące.
Festiwal Kulinarny Delicje
Festiwal Delicje to natomiast okazja do spróbowania produktów od regionalnych przetwórców czy specjałów od lokalnych restauratorów i wystawców. Podczas wydarzenia na wrocławskim rynku organizowane są m.in. warsztaty kulinarne czy pokazy gotowania na żywo. Warto zaznaczyć, że jedzenie, które nie zostaje skonsumowane w trakcie trwania imprezy, trafia do lodówek społecznych.
Festiwal Pasibrzucha
Z kolei Festiwal Pasibrzucha to raj dla fanów zlotów food trucków oraz dań street foodowych. Podczas kilkudniowego wydarzenia na wrocławskich Partynicach można zjeść w licznych oryginalnych konceptach gastronomicznych, a strefie kulinarnej towarzyszą koncerty, gry oraz zabawy – także dla dzieci i całych rodzin.
A jeśli wy znacie inne plenerowe imprezy gastronomiczne we Wrocławiu lub sami takie organizujecie, piszcie na adres redakcja[at]araw.pl lub bezpośrednio zgłoście własne wydarzenie poprzez formularz na stronie www.wroclaw.pl/go!