wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

27°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: poniżej normy

Dane z godz. 14:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. 5 lat, 4 dni i... 20 kuchni!

5 lat, 4 dni i... 20 kuchni!

Data publikacji: Autor:

Piąta, jubileuszowa edycja festiwalu "Europa na widelcu" - wyjątkowej imprezy kulinarnej pod patronatem Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta zapowiada się w tym roku bardzo smakowicie. Wielka uczta już na początku czerwca.

Reklama

W tegorocznej, piątej już edycji festiwalu kulinarnego "Europa na widelcu" reprezentowanych będzie aż dwadzieścia interesujących kuchni europejskich: 

  •     Bułgaria
  •     Chorwacja
  •     Czechy
  •     Finlandia
  •     Francja
  •     Grecja    
  •     Hiszpania
  •     Holandia
  •     Irlandia
  •     Niemcy
  •     Kuchnia Wrocławia
  •     Portugalia
  •     Rumunia
  •     Rosja
  •     Słowacja
  •     Szwecja
  •     Ukraina
  •     Węgry
  •     Wielka Brytania
  •     Włochy

Nasze podniebienia zasmakują tak wspaniale zapowiadających się potraw jak banica z serem kaszkawał, grillowane szaszłyki z ajavarem i czerwoną cebulką, chłodnik z zielonego groszku, zupa piwna z grzankami serowymi, pączki holenderskie czy rumowe muffinki z rodzynkami. A to ledwie kilka z propozycji menu, które komponowane jest przy współpracy dwóch ikon sztuki kulinarnej w Polsce: Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. Biesiada już tradycyjnie zostanie poprowadzona przez ten duet smakoszy.

Niezmienna pozostała również cena kuponu w wysokości 5 zł.

Szefów kuchni w przygotowaniu europejskich potraw będą wspierać uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. 

Specjalne miejsce znalazło się dla kuchni Wrocławia. Przypomnimy sobie tradycyjne potrawy z regionu, poznamy je również w nowych, zaskakujących kompozycjach smakowych, jednym słowem sprawdzimy, jak smakuje Wrocław. Niełatwo będzie oprzeć się pokusie spróbowania zupy z milickiego karpia czy piersi z indyka podanej na salsie z buraków i jabłek trzebnickich.

W rozmowie z naszym portalem Robert Makłowicz powiedział "Kuchnia jest fragmentem kultury i to, co się tutaj na Rynku będzie odbywać, to nie jest jedynie zwykła biesiada, lecz przypomnienie ważnych faktów.  Europa ma różne kuchnie, ale to wszystko się miesza i dopiero widząc tę wielość, dostrzegamy w tej wielości jedność. W dodatku jesteśmy w miejscu szczególnym, "przeoranym" przez historię. Elementem tożsamości ludzi, którzy tu mieszkają, jest także kuchnia, a w tym szczególnym przypadku kuchnia przyjechała z ludźmi z wielu miejsc. Ta różnorodność jest  również składnikiem kuchni Wrocławia.

Piotr Bikont dodaje: "Cały czas w ramach festiwalu chcemy iść w stronę kuchni regionalnej, czyli zabierać uczestników podróż kulinarną i pokazywać skarby małych ojczyzn, schodzić z kuchni narodowej do promowania regionów i cennych produktów regionalnych. Chodzi także o to, aby w ramach obecności takiego festiwalu w mieście, jego mieszkańcy poczuli się dumni, że są stąd, że u nas tak właśnie się gotuje".

To co w  tym roku mniej tradycyjne, to czas trwania imprezy. "Europa na widelcu" rozpocznie się 6 czerwca, wraz z otwarciem Jarmarku i potrwa do niedzieli, 9 czerwca. Czekają nas zatem 4 dni ucztowania i dobrej zabawy na wrocławskim Rynku. Oprócz wspólnego kosztowania kuchni Europy (biesiada 8 czerwca, w sobotę), organizatorzy zapraszają w ramach festiwalu także na bitwę kulinarną z sosem holenderskim w roli głównej czy Święto Szparaga - tradycyjne i nowe pomysły na potrawy z tym pysznym warzywem oraz konkursy z nim związane. Zapowiadany jest rónież zjazd blogerów kulinarnych.

Paweł Romaszkan, dyrektor Biura Promocji Wrocławia przypomina, że "organizacja takiego festiwalu to także szansa na promocję miejsc, w których można dobrze zjeść. Kompletny produkt turystyczny, który jest oferowany gościom oprócz zabytków czy ciekawej historii miasta musi dzisiaj polecać miejsca, w których można smacznie zjeść".

"Europie na widelcu" towarzyszyć będą Turniej Nalewek i Destylatów, Kiermasz Książek Kulinarnych, jarmark produktów spożywczych, animacje dla dzieci,  prezentacje turystyczne krajów Europy i koncerty muzyczne wprost ze sceny.

Ciekawym uzupełnieniem festiwalu kulinarnego będzie możliwość wcześniejszego spróbowania potraw, które będę serwowane podczas biesiady. W oznaczonych restauracjach będzie można już niebawem kupić te potrawy.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama