…polskie śniadanie bez końca
Trudno określić, ile czasu powinniśmy spędzić przy stole zastawionym wielkanocnymi frykasami. Śniadanie przechodzi bowiem płynnie w obiad, czego symbolem jest niewątpliwie podawany na ciepło – zależnie od regionalnej i domowej tradycji – żurek z białą kiełbasą, biały barszcz z jajkiem, a także zupa chrzanowa „z wkładką”.
Ciepłym potrawom towarzyszą wystawione na półmiskach: wędliny (szynki, kiełbasy), mięsa na zimno (pieczone, faszerowane albo w galarecie), drób, pasztety, różne sałatki i jaja w rozmaitehj postaci: w majonezie, faszerowane, z kawiorem itp. Do tego obowiązkowo chrzan i ćwikła, które poza tym, że wybornie smakują, to dobrze radzą sobie z tłuszczem w naszych organizmach.
Wielkanocna pascha z bakaliami
- 1 kg tłustego białego twarogu
- kostka miękkiego masła
- szklanka cukru
- szklanka 30-proc. śmietany
- 4 żółtka
- 4 całe jajka
- bakalie (ok. szklanki), np. różne orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa (mogą być kandyzowane)
- opakowanie cukru waniliowego
Zmiksować (lub dobrze utrzeć) twaróg z jajkami, żółtkami, masłem i śmietaną. Masę włóżyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie delikatnie bulgotać. Zdjąc z ognia, szybko schłodzić w misce z zimną wodą. Dodać cukier, cukier waniliowy. Utrzeć masę, dorzucic bakalie i wymieszać. By pozbyć się resztek serwatki, przełożyć uformowaną masę do durszlaka wyłożonego sterylnie czystą gazą, obciążyć ją od góry i wstawić w naczyniu, gdzie zbierze się płyn, na co najmniej kilkanaście godzin do lodówki.
Świąteczny makaron po włosku
Włoskie święta są bardzo bogate, a menu zależy od tradycji regionalnych. Włosi zaczynają od obfitego śniadania, w składzie którego są m.in. rozmaite frittaty (rodzaj omletu) na bazie jajek z dodatkami, ale to obiad jest ważniejszy. Wytedy na stołach królują makarony i lekkie sosy z dodatkiem warzyw oraz sopressante, czyli świąteczna kiełbasa, a także baranina z rożna, cielęcina, kozie mięso, podawane z ziemniakami i pieczonymi karczochami.
W niektórych regionach robi się fiadoni – rodzaj dużych pierogów z drożdżowego ciasta, wypełnionych serem i pieczonych w piecu.
Hiszpańska cieciorka i masa słodyczy
Wielkanoce menu w Hiszpanii również zależy od regionalnych tradycji. Głównym daniem pozostaje potaje de garbanzos, czyli rodzaj zupy z cieciorki. Obowiązkowy jest też dorsz (bacalao) w czerwonym, pomidorowym sosie oraz szpinak z ciecierzycą.
Na wielkanocny hiszpański stół trafiają też kabanosy (longanizas de Pascua), bułki (pepitos) – po namoczeniu w mleku są faszerowane pomidorami, tuńczykiem i gotowanymi jajkami, a potem smażone na oleju.
Regionalnie przyrządza się również tortillę, nierzadko z dodatkiem młodych warzyw, a na słodko krem kataloński (przypomina popularny crème brûlée).
Francuski zajączek z czekolady
Francuzi wolą biesiadować w Boże Narodzenie, które przedkładają ponad wielkanocną celebrę. Ale na ich stołach w Święto Zmartwychwstania nie zabraknie m.in. pasztetów i jajek, np. w koszulkach ze szpinakiem. W niektórych regionach piecze się również na śniadanie ciasta w kształcie baranka (Lamala) i bywa, że świętowanie zaczyna się od szampana i pasztetu z kaczych i gęsich wątróbek (foie gras). Na świąteczny obiad obowiązkowo musi natomiast być pieczony jagnięcy udziec (gigot d'agneau), często także ryba, jak halibut czy suszony solony dorsz.
Gigot d'agneau, fot. © Benoît Prieur/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Wielkie greckie ucztowanie
W niedzielę odbywa się wielogodzinne pieczenie barana, podawanego następnie z ryżem i warzywami – sałatą i ziemniakami. Przyrządza się także kokoretsi, czyli wątrobę baranią, przyprawioną i upieczoną w jelitach – ten przysmak Grecy jedzą tylko podczas świąt wielkanocnych. Jako przystawki serwują ośmiornice, choriatiki (czyli typową sałatkę grecką), najróżniejsze oliwki oraz polaną oliwą fetę, popijając to dużą ilością białego lub czerwonego wina.
Angielska „gra” w marcepanowe kulki
Na Wyspach posdtawą uroczystego śaniadania są jajka ugotowane na twardo. Na świątecznym obiedzie natomiast rządzi pieczona jagnięcina – z sosem miętowym, ziemniakami i zielonym groszkiem – która jest od wieków tradycyjną potrawą wielkanocną w krajach anglosaskich.
Na deser Anglicy spożywają tradycyjny pudding – w wersji wielkanocnej ma on formę tarty ze słodkim sosem angielskim (custard) – przyrządzanym na mleku i żółtkach, czasem z dodatkiem mąki, skrobi kukurydzianej lub żelatyny. Pudding posypuje się rodzynkami.
Cynamonowe bułeczki, ozdobione krzyżem, fot. wikimedia