wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

14°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 13:25

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Nagrodzeni za zdrowe żywienie dzieci

Naturalne koktajle warzywne i owocowe, pełnoziarniste pieczywo i ciastka, zupy i drugie dania bez glutaminianu sodu, woda mineralna i niesłodzone soki  zamiast sztucznych napojów gazowanych – a wszystko po to by dzieci zaczęły jeść zdrowo. Coraz więcej wrocławskich szkół i przedszkoli stawia na zdrowe żywienie. W stołówkach i sklepikach. 

Reklama

We wtorek 28 kwietnia podczas uroczystego spotkania w sukiennicach przedstawiciele Urzędu Miejskiego wręczyli najlepszym placówkom certyfikaty zdrowego i racjonalnego żywienia. Łącznie otrzymało je 26 szkół i przedszkoli. Najwięcej certyfikatów, bo aż 23 przyznano dla stołówek, resztę dla sklepików.

To efekt pilotażowego programu „Smacznie, zdrowo, wartościowo”, który w styczniu 2014 roku zaczął realizować miejski Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych we współpracy z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego. W ramach tego projektu jednostki oświatowe mogą bezpłatnie korzystać ze wsparcia specjalisty ds. żywienia.  

Zmieniają jadłospis i ajentów

W ramach programu w 21 przedszkolach i 29 szkołach zatrudniony przez magistrat specjalista ds. żywienia pomaga zmieniać asortyment w sklepikach szkolnych oraz żywienie w stołówkach przedszkolnych i szkolnych zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia. Placówki, którym uda się wprowadzić wszystkie zmiany zalecane przez specjalistę ds. żywienia otrzymują certyfikat zdrowego i racjonalnego żywienia. Zmiany polegały nie tylko na zmianie jadłospisu czy asortymentu w sklepikach szkolnych, ale pociągały często zmianę ajenta lub cateringu.

- Doskonałym przykładem udanych zmian jest stołówka w Szkole Podstawowej nr 98 i sklepik w Gimnazjum nr 2 na Psim Polu, które stały się ulubionymi miejscami uczniów i nauczycieli.  Poza tym ajenci włączyli się w życie szkoły proponując np. warsztaty kulinarne dla uczniów i nauczycieli – opowiada Magdalena Słonecka-Kołpa z Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych. Przedstawiciele urzędu podkreślali, że są pod wrażeniem pomysłowości  wyróżnionych placówek.

W grudniu zostały wręczone pierwsze certyfikaty dla 8 stołówek przedszkolnych, 5 stołówek szkolnych i 2 dla sklepików szkolnych.

Zdrowe żywienie w szkołach 

Miasto stawia na zdrowie

Wprowadzenie zdrowego żywienia w placówkach edukacyjnych to jeden z ważniejszych priorytetów miasta na najbliższe lata. Działania związane ze zdrowym żywieniem w placówkach zostały zainicjowane w 2010, m.in. poprzez realizację programu „Smak zdrowia” przez Wydział Zdrowia Urzędu Miejskiego we współpracy z Wydziałem Edukacji. W następnych latach doszły kolejne programy, m.in. „Uczeń w formie”, czy „Nasze marzenie – zdrowe jedzenie”. Aby zwiększyć skuteczność działań programy łączono z badaniami przesiewowymi uczniów, konsultacjami lekarza, dietetyka, psychologa i rehabilitanta dla dzieci z nadwagą i otyłością.

W ramach wprowadzanych zmian dyrektorzy szkół zaczęli wyposażać kuchnie w piece konwekcyjno-parowe. Na razie 21 placówek ma takie piece. Dzięki temu gotowanie, blanszowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie stało się łatwe i przede wszystkim zdrowe, gdyż ogranicza zużycie tłuszczu o 90 proc. Z informacji dyrektorów jednostek posiadających tego typu urządzenie, dzieci chętniej spożywają przygotowane w nim potrawy, niż te wykonane w obróbce tradycyjnej. Dlatego też Urząd Miejski sukcesywnie będzie wyposażał pozostałe placówki w piece konwekcyjno-parowe.

W przeciągu 4 lat w programach miejskich poświęconych zdrowemu żywieniu uczestniczyło ponad 57 300 uczniów oraz około 2 tys. nauczycieli.  

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl