Wystartowały zapisy do maratonu szkoleniowego dla tych, którym chodzi po głowie chęć zaistnienia na kulinarnej mapie Wrocławia. Wszystkie spotkania są bezpłatne, ale obowiązują zapisy. Wszystkie linki do nich znajdziecie TUTAJ
Harmonogram spotkań
Sesja 1: środa 22.03.2023
START AKADEMII GASTRO – SPOTKANIE INAUGURACYJNE, Infopunkt BarBara, ul. Świdnicka 8B
zapisy zamknięte
10:10-11:45 Własna restauracja we Wrocławiu – od marzenia do wyzwania (dyskusja panelowa)
wśród gości: Piotr Staszczyński (Pasibus), Andrzej Frymar (Bratwursty, Shrimp House, Pizza Piazza), Kartikey Johri (Masala), Piotr Arasymowicz (Ato Ramen, RAGU Pracownia makaronu), Zbigniew Koźlik (Golden Records), dr inż. Danuta Figurska-Ciura (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Izabella Płóciennik (Aksameet) Michał Kościukiewicz (ElGordito), Patricio Iwankovic (Pampa), Piotr Nowak (Locals Only); moderator: Ewa Dziekańska-Budniak, BRG
12:00-14:00 Otwieramy restaurację – od czego zacząć? (szkolenie); prowadzący: Grzegorz Oczowiński, menedżer m.in. Whisky In the Jar - Zagrywki Activity bar
Sesja 2: sobota 25.03.2023
RESTAURACJA OD KUCHNI (wizyta studyjna + warsztaty) w kuchni modelowej Pracowni Technologii Gastronomii UP we Wrocławiu
zapisy zamknięte
09:00-12:00 WIZYTA STUDYJNA w Pracowni Technologii Gastronomii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – zapoznanie się z elementami wyposażenia zakładów gastronomicznych, ich rolą i funkcjonalnością oraz WARSZTATY –prezentacja różnych metod obróbki kulinarnej, przygotowanie i degustacja dań; prowadzący: dr inż. Danuta Figurska-Ciura i dr inż. Maciej Bienkiewicz, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Sesja 3: poniedziałek 27.03.2023
ZARZĄDZANIE KOSZTAMI W GASTRONONOMII – CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a - prowadzący: Grzegorz Oczowiński, menedżer m.in. Whisky In the Jar - Zagrywki Activity bar
10:00-11:45 Koszty otwarcia i prowadzenia lokalu gastro (szkolenie)
zapisy zamknięte
12:00-14:00 Obliczanie foodcostu i barcostu (warsztaty)
zapisy zamknięte
Sesja 4: środa 29.03.2023
OD FOODTRUCKA DO MILIONERA - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
zapisz się TUTAJ
10:00-11:00 Jak zacząć i prowadzić biznes z foodtrucka (szkolenie) - ile trzeba mieć na start, kamienie milowe w gastronomii mobilnej, czy i kiedy przesiadka na lokal stały; prowadzący: Andrzej Frymar, współwłaściciel Brat Wursty i Shrimp House, Pizza Piazza
DOSTAWCY – POSZUKIWANIA I WSPÓŁPRACA
11:05-12:00 Hurtownie, producenci, dostawcy, logistyka (szkolenie) - prowadzący: Grzegorz Oczowiński, menedżer m.in. Whisky In the Jar - Zagrywki Activity bar
Sesja 5: poniedziałek 3.04.2023
PIENIĄDZE NA START GASTROBIZNESU - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
zapisz się TUTAJ
10:00-13:00 Dotacje i pożyczki na start, kredyty na uruchomienie restauracji
prowadzący: Joanna Pardela (PIFE), Arkadiusz Łukaszów (PUP), Fundusz Regionu Wałbrzyskiego
Sesja 6: czwartek 12.04
BIZNESPLAN RESTAURACJI - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
zapisz się TUTAJ
10:00-12:00 Jak napisać biznesplan restauracji (warsztaty)
12:00-13:00 Harmonogram otwarcia lokalu (szkolenie); prowadzący: Małgorzata Koralewska - menedżer gastronomii, menedżer kultury z wieloletnim doświadczeniem
Sesja nr 7: czwartek 13.04.2023
LOKAL NA DZIAŁALNOŚĆ GASTRONOMICZNĄ - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
zapisz się TUTAJ
10:00-11:00 Jak znaleźć lokal na gastronomię - prowadzący: Katarzyna Chrobak (BRG), Jarosław Bednarek (ZZK)
11:10-11:25 Foodtrucki we Wrocławiu – dostępne miejscówki i wymogi - prowadzący: Edyta Niebiańska (BRG)
11:25-11:40 Wózki gastronomiczne – gdzie je postawić, z czym to się je? - prowadzący: Edyta Niebiańska (BRG)
WYPOSAŻENIE LOKALU
12:00-13:00 Wyposażenie lokalu gastronomicznego (szkolenie) – co jest potrzebne? Ile to kosztuje? Sprzęt nowy czy używany? Zakup czy leasing?; prowadzący: Grzegorz Oczowiński, menedżer m.in. Whisky In the Jar - Zagrywki Activity bar
Sesja 8: sobota 15.04.2023
NIE WIESZ, CO SPRAWDZA SANEPID? - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
zapisz się TUTAJ
08:00-9:45 Jak żyć w zgodzie z Sanepidem; prowadzący: Ireneusz Solicki CEO HORECA+
10:00-11:50 System HACCP w gastronomii; prowadząca: Monika Kaniecka, ekspert HACCP HORECA+
12:00-13:00 Wentylacja w gastronomii; prowadzący: Dominik Fret, ekspert od wentylacji HORECA+
13:00-14:00 BHP w gastronomii; prowadząca: Dominika Skinderowicz, ekspert BHP, była pracownica Sanepidu
Sesja 9: poniedziałek 17.04.2023
JAK ZAREJESTROWAĆ FIRMĘ GASTRONOMICZNĄ - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
zapisz się TUTAJ
10:00-10:45 Zakładanie działalności gastronomicznej krok po kroku (szkolenie); prowadząca: Ewa Dziekańska-Budniak, BRG
10:45-11:30 ZUS w gastronomii (szkolenie); prowadząca: Elżbieta Kucharska, ZUS
11:30-12:10 Podatki w gastronomii (szkolenie)
ZEZWOLENIA NA ALKOHOL
13:00-14:00 Zezwolenie na sprzedaż alkoholu w lokalu i na wynos (szkolenie); prowadzący: Paweł Madej, Urząd Miejski Wrocławia
Sesja 10: środa 19.04.2023
ZATRUDNIANIE PERSONELU - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
zapisz się TUTAJ
10:00-12:00 Wdrożenia, szkolenia i motywacja (szkolenie) - kto jest potrzebny w restauracji, jak znaleźć i zatrudnić dobrego pracownika; prowadzący: Grzegorz Oczowiński
SOCIAL MEDIA W GASTRONOMII - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
12:00-13:00 Rola mediów społecznościowych w działalności gastro (warsztat); prowadząca: Joanna Aniszczyk
Sesja 11: czwartek 27.04.2023
SZKOLENIE NA ŻYCZENIE - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a
10:00-12:00 Dodatkowe SZKOLENIE/WARSZTAT - wybrane przez uczestników
Tylko start Akademii Gastro 22.03.2023 – spotkanie inauguracyjne odbędzie się w Infopunkcie BarBara przy ul. Świdnickiej 8B. Na wszystkie inne spotkania (oprócz wizyty studyjnej na UP) Biuro Rozwoju Gospodarczego UMW zaprasza do CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a.
Akademia Gastro to cykl 25 bezpłatnych szkoleń i warsztatów dla osób, które myślą o rozpoczęciu swojej przygody z biznesem gastronomicznym we Wrocławiu. Jej celem jest niwelowanie mentalnych barier wejścia do branży gastro, wynikających z braku wiedzy i doświadczenia.
- Chcemy pomóc młodym biznesom w rozpoczęciu i funkcjonowaniu na mapie wrocławskiej gastronomii oraz ułatwić nawiązanie współpracy i wymiany doświadczeń z kolegami z branży - tłumaczy Ewa Dziekańska-Budniak z Biura Rozwoju Gospodarczego.
Biuro Rozwoju Gospodarczego chce wspierać rozwój branży gastro we Wrocławiu, m.in. przez zwiększenie różnorodności i jakości lokalnych usług gastronomicznych. Bardzo nam zależy na kształtowaniu i wspieraniu marki gastronomicznej Wrocławia.
Organizator Akademii Gastro w ramach Akademii Wrocławskiego Przedsiębiorcy: Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia. Partnerzy cyklu: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (partner merytoryczny), ARAW, CRZ Krzywy Komin, HORECA+, ZUS, PUP, PIFE, Izba Administracji Skarbowej we Wrocławiu