Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Liderujemy w tworzeniu miejskich polityk żywnościowych
Wrocław to idealne miejsce do rozmowy o polityce żywnościowej. Jako sygnatariusz Paktu Mediolańskiego, miasto podejmuje realne kroki dla zrównoważenia i umocnienia własnej suwerenności związanej z produkcją i dystrybucją żywności. Przykładem może być Miejska Farma Wrocław, szkolny projekt ogrodniczy FoodSHIFT, czy sporządzenie Wrocławskiego Manifestu Żywnościowego, pod którym podpisało się środowisko naukowców i praktyków.
Dołącz do nas 15 października w Piekarni Żywa Kultura (ul. Księcia Witolda 62)
Rejestracja
Do udziału zapraszamy nie tylko badaczy, samorządowców, przedsiębiorców oraz przedstawicieli NGO - wydarzenie pozostaje otwarte na społeczność konsumentów i mieszkańców. Promujemy wiedzę, zainteresowanie i wrażliwość na zagadnienia związane ze zrównoważoną i bezpieczną żywnością.
Program wydarzenia
Od |
Do |
Wydarzenie |
|||
9:00 |
10:00 |
Rejestracja |
|||
10:00 |
10:05 |
Blok 1: Zjawiska w polu widzenia |
Otwarcie Forum |
Bogna Świątkowska |
|
10:05 |
10:15 |
Powitanie gości |
Katarzyna Szymczak-Pomianowska |
||
10:15 |
10:30 |
Wykład |
Zeitgeist, gleba i pierogi – wprowadzenie do przyszłości |
Katarzyna Świętek |
|
10:30 |
11:25 |
Panel dyskusyjny |
Czy miasto może przygotować się na kryzysy? |
Moderacja: Sergiusz Parszowski |
|
11:25 |
11:50 |
Prezentacja |
Prawda czy manipulacja: jak weryfikować fakty online |
Wiktoria Kałus |
|
11:50 |
12:20 |
Przerwa kawowa |
|||
12:20 |
12:55 |
Blok 2: Działanie na gruncie wiedzy |
Prezentacja |
Dane wprost z języka: jak mówimy o żywności i co z tego wynika? |
Tomasz Piekot |
12:55 |
13:15 |
Prezentacja |
Eksperyment zwany Farmą Miejską: jakich danych nam dostarcza? |
Katarzyna Sokołowska |
|
13:15 |
13:35 |
Interaktywne działanie sondażowe |
Wielogłos relacji z żywnością |
Bogna Świątkowska |
|
13:35 |
14:00 |
Projekcja filmu "Co rośnie w mieście" |
|||
14:00 |
15:00 |
Lunch performatywny: Skosztuj scenariuszy przyszłości |
|||
15:00 |
15:20 |
Blok 3: Zmiany kiełkujące już dziś |
Prezentacja |
Przepis na przyszłość. Droga od Jadłonomii do polityk żywnościowych z Martą Dymek-Boniecką |
Marta Dymek-Boniecka |
15:20 |
15:40 |
Prezentacja |
Case study: Rewitalizacja miejsca i idei samowystarczalności: Campus Bemke |
Daniel Pacek |
|
15:40 |
16:00 |
Prezentacja |
Case study: Czym skorupka za młodu… Uprawa przyszkolna LO 6 we Wrocławiu |
Tomasz Kulik |
|
16:00 |
16:40 |
Panel Dyskusyjny |
Jak zasiewać zmiany? |
Moderacja: Joanna Erbel |
|
16:40 |
16:45 |
|
|
Pożegnanie i podziękowanie |
|
|
Wydarzenie towarzyszące |
Wystawa sztuki współczesnej poruszająca temat jedzenia i odżywiania. |
|
Prelegenci