– Śląsk Wrocław chce skupiać wokół siebie wrocławskie i dolnośląskie firmy. Dlatego bardzo się cieszę, że mogę zaprezentować Państwu naszego nowego partnera biznesowego, który będzie warzył dla nas oficjalne piwo WKS-u. Jest to produkt bardzo wysokiej jakości, wrocławski i tworzony przez ludzi, którzy na co dzień kibicują Śląskowi. Jestem przekonany, że współpraca będzie z dużą korzyścią dla obu stron. Ze swojej strony dajemy najsilniejszą sportową markę Wrocławia i Dolnego Śląska w najpopularniejszej dyscyplinie w Polsce i na świecie – mówił na konferencji poświęconej podpisaniu umowy o współpracy prezes WKS-u Marcin Przychodny.
W jaki sposób Śląsk będzie czerpał korzyści z podpisanej umowy? – Wspólnie liczymy na to, że herb Śląska Wrocław przyczyni się do dynamicznej sprzedaży produktu, ponieważ część pieniędzy z każdej sprzedanej butelki trafi do klubowej kasy. Będzie to ważna część dochodu, dlatego mam nadzieję, że sprzedaż będzie jak najszersza – dodał Marcin Przychodny.
Lokalny browar z Wrocławia
Browar Prost to rodzinna firma, której specjalnością są piwa rzemieślnicze. Trunek uwarzony dla Śląska jest oparty o powojenną recepturę wrocławskiego fulla.
– To bardzo ciekawa forma współpracy, w którą poniekąd zaangażują się także kibice Śląska, gdyż to przede wszystkim od nich będzie zależało, jaka kwota zostanie przekazana na konto klubu. Liczymy, że nasza współpraca będzie owocna i jestem dumny z tego, że wychodzimy także poza bramy stadionu – mówił założyciel Browaru Ryszard Pachura.
Warzenie piwa zaczyna się o świcie, pierwszym etapem jest śrutowanie słodu jęczmiennego. Cały proces rozpoczyna się na warzelni, która jest sercem browaru i znajduje się w centralnym miejscu restauracji mieszczącej się przy ul. Paprotnej we Wrocławiu. Warzenie dla lokalnego klubu to wyjątkowa chwila, zarówno dla browarnika – Ryszarda Pachury, jak i dla piwowarów, którzy już jako mali chłopcy pasjonowali się piłką nożną.
– Będąc na studiach marzyłem o pracy piwowara, ale nie marzyłem, że będę mógł tworzyć piwo dla WKS-u– mówi piwowar Piotr Świerzko. – Cieszę się, że weszliśmy we współpracę z klubem z Wrocławia. Zostaliśmy docenieni jako lokalny, rzemieślniczy Browar – mówi drugi z piwowarów, Bartosz Rutkowski.
Po procesie filtracji zaczyna się najważniejszy etap, jakim jest warzenie, czyli gotowanie beczki z chmielem. Całość procesu kończy długie leżakowanie piwa w tankach fermentacyjnych. Jako mały rzemieślniczy browar, Prost daje swoim produktom czas, aby wydobyć z nich pełnię smaku i niepowtarzalnego aromatu.
Pełną listę z siecią dystrybucji oficjalnego piwa Śląska Wrocław można znaleźć TUTAJ. W większości są to sklepy oferujące piwa rzemieślnicze.