
Wrocław Restaurant Week – wiosna 2017
Kolejna odsłona Ogólnopolskiego Wiosennego Festiwalu Najlepszych Restauracji – Restaurant Week odbędzie się w ostatnim tygodniu kwietnia.
Wiosenna edycja festiwalu dedykowana jest doznaniom i emocjom towarzyszącym wspólnemu spędzaniu czasu przy stole. Ponad 350 restauracji w 25 miastach zaserwuje gościom trzydaniowe, wyjątkowe doświadczenie w festiwalowej cenie 39 zł. We Wrocławiu swoje menu wystawi aż 28 lokali.
Polacy kochają jeść „na mieście”
Popularność jedzenia poza domem w Polsce wciąż rośnie. Coraz częściej wychodzimy wspólnie coś przekąsić, coraz wyżej cenimy dobry produkt, coraz więcej potrafimy wydać na dania z karty – mówi Paweł Światczyński, pomysłodawca Festiwalu Restaurant Week. – Przyciąga nas jakość i kreatywność kuchni, wystrój oraz atmosfera. Lubimy spędzać czas przy wspólnym stole. Wizyta w restauracji to już nie tylko posiłek, to emocjonalne doświadczenie, które rozbudza nasze zmysły. Szefowie kuchni i restauratorzy świadomie te emocje projektują, a goście coraz bardziej potrafią to docenić – dodaje Paweł Światczyński.
Emocje na talerzach
Nadchodząca edycja kulinarnego festiwalu jest dedykowana restauracyjnym emocjom. Według badań żółte produkty uwalniają znaczne ilości hormonów szczęścia, ponieważ jasne kolory kojarzone są z radością. Czerwień na talerzach – utożsamiana z pikanterią – budzi żywioły. Dania wywołują w nas skojarzenia – leniwe pierogi mają smak dzieciństwa, pizza przywołuje skojarzenie włoskich wakacji. Jemy w nagrodę. Podjadamy w stresie. To naturalny element naszej codzienności.
Festiwal, który łączy przy stole
Aby wywołać odpowiednie emocje na talerzach i podarować gościom zmysłowe doświadczenie, szefowie kuchni w przygotują specjalne, trzydaniowe menu degustacyjne: przystawkę, danie główne i deser – w festiwalowej cenie 39 zł. Frekwencja przekroczyć może nawet 10 000 gości.
Festiwalowi towarzyszyć będzie szereg wydarzeń, dotyczących kultury stołu, smaków, aromatów i towarzyskim relacjom – m.in. warsztaty kulinarne, wykłady i degustacje. Wszystkie szczegóły na ten temat dostępne będą na początku kwietnia na stronie internetowej organizatora.
W tej chwili można zamówić wcześniejszą rezerwację, które otwiera możliwości pierwszeństwa w wyborze wymarzonego stolika już od 28 marca. Warto założyć więc Konto Gościa, które gwarantuje pierwszeństwo wyboru miejsc, udział w konkursach i dostęp do wszelkich aktualności.
Regularna sprzedaż biletów rozpoczyna się 29 marca.
Wrocławska lista Restaurant Week
- Ahimsa – św. Antoniego 23
- ALYKI – Powstańców Śląskich 95
- Aroma – Ślęza ul. Szyszkowa 6 (między Ołtaszynem a Bielanami Wrocławskimi)
- Art Restauracja i Kawiarnia – Kiełbaśnicza 20
- Brasserie 27 – Kazimierza Wielkiego 27A
- Cherry Lounge and Restaurant – Kuźnicza 10
- Dobra Karma – Kościuszki 23
- Enjoy Platinum Palace – Powstańców Śląskich 204
- Grande Papa Restaurant & Bar – Zwycięska 9-23/16
- Gorące Piece – Włodkowica 21
- HINT w hotelu PURO – Włodkowica 6
- Le Chef – Więzienna 31
- Machina Organika – Ruska 19
- Malarska 25 – ul. Malarska 25 (wejście od strony ul. Odrzańskiej
- Mango Mama – Jedności Narodowej 77
- Mama Manoush – Świdnicka 4
- Mlekiem i Miodem – Wrocławska 31
- Nigdy Nie Zapomnę – Zwycięska 14f
- Novo2 – Powstańców Śląskich 7
- Novocaina – Rynek 13
- Orient Palace – Kłodzka 14, Bielany Wrocławskie
- PATIO – Kiełbaśnicza 24
- Restauracja Spichlerz – Strzegomska 48,
- Szajnochy 11 – Karola Szajnochy 11
- Taszka – Rynek 53/55
- VERTIGO – Oławska 13
- Włoszczyzna – Świdnicka 40 (DH Renoma)
- WołaWina – Strachowskiego 7A