FILTRUJ
Z wielką radością i podekscytowaniem ogłaszamy naszego kolejnego gościa specjalnego podczas 8. edycji wydarzenia gastronomicznego „Gwiazdy nad Odrą”.
Nie mogliśmy lepiej rozpocząć roku 2025! Naszym gościem będzie Chef Vasco Coelho Santos, szef kuchni Euskalduna Studio – restauracji odznaczonej gwiazdką Michelin (1*), a także światowej klasy talent wyróżniony przez The Best Chef Awards 2024 prestiżowym tytułem 2 Knives – World Class.
W najbliższych dniach podzielimy się z Wami więcej informacji o Chefie Vasco Coelho Santosie i jego niezwykłej drodze, która doprowadziła go do uznania za jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie. Jego kariera w gastronomii rozpoczęła się na dobre w ostatnim roku studiów z zarządzania, kiedy uświadomił sobie, że jego pasja do gotowania znacznie przewyższa miłość do liczb. Jego zamiłowanie do sztuki kulinarnej było niezaprzeczalne, dlatego porzucił wszystko, by spełnić swoje marzenie. W 2008 roku przeprowadził się z Porto do Lizbony, gdzie rozpoczął naukę w Atelier de Cozinha Michel.
Jednocześnie pracował w Olivier Avenida u boku Chefa Oliviera i odbył staż w Tavares Rico pod okiem José Avilleza (Belcanto 2*, Encanto 1*, Tasca 1* Dubai). Na początku 2010 roku Vasco wyjechał do Hiszpanii, gdzie zdobywał doświadczenie w jednych z najlepszych restauracji na świecie: Mugaritz (2*), Arzak (3*) i el Bulli (3*), która przez wiele lat była uznawana za najlepszą restaurację na świecie.
Miał okazję uczyć się od legendarnych szefów kuchni, takich jak Andoni Aduriz, Juan Mari Arzak i Ferran Adrià, co miało ogromny wpływ na jego karierę. Po trzech latach wrócił do Porto, gotowy wykorzystać swoją nowo zdobytą wiedzę. Dołączył do zespołu Pedro Lemos, gdzie pracował przez dwa lata.
W połowie 2013 roku wyruszył w kilkumiesięczną podróż, aby odkrywać nowe światy kulinarne i smaki. Podczas swojej podróży odwiedził wiele krajów w Europie i Azji, zdobywając doświadczenie m.in. w Viajante (Londyn) i 2am: Dessert Bar (Singapur).
Zapiszcie datę – 03.04.2025 – i przygotujcie się na niezapomniane kulinarne doświadczenie we Wrocławiu!
Pomorska 1, Wrocław