
Specjały Nadodrza – kulinarne święto osiedla
27 i 28 października będzie można spróbować 17 wyjątkowych przekąsek, które specjalnie z tej okazji przygotowali nadodrzańscy szefowie kuchni.
Każde z dań to autorska interpretacja tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata. Paluszki z dorsza w temurze, wegańska kiełbaska, gnocci buraczkowe nadziewane mascarpone, szyszka ryżowa, brownie z masłem orzechowym… Te i wiele innych, oryginalnych potraw będzie można skosztować podczas Specjałów Nadodrza w cenie 10 zł za zestaw (specjał + napój).
Akcja Zbierz i Smakuj Nadodrze
W każdym miejscu, w którym spróbuje się Specjału Nadodrza otrzyma się specjalną pieczątkę. Jeśli zbierze się
minimum 6 różnych pieczątek, wypełni się pole z danymi kontaktowymi i zostawi mapkę w ostatnim odwiedzonym miejscu, będzie można wziąć udział w losowaniu nagród. Nagrodą główną są trzy Nadodrzańskie Bony Smakosza: jeden o wartości 300 zł i dwa 150 zł. Przez 3 miesiące za tę kwotę będzie można stołować się we wszystkich lokalach biorących udział w wydarzeniu.
Miejsca biorące udział w wydarzeniu:
Food Think Tank [Łokietka 6]
wegańska kiełbaska. puree z pieczonych warzyw. esencjonalny sos + herbata masala
Podczas Specjałów Nadodrza Pracownia Food Think Tank zaprezentuje zestaw idealny na jesienne dni. Wegańska kiełbaska z puree z pieczonych warzyw i esencjonalnym sosem + rozgrzewająca herbata masala = Wielka Miłość.
Cafe Rozrusznik [ul. Cybulskiego 15]
brownie z masłem orzechowym + kawa przelewowa
Na swój specjał Cafe Rozrusznik wybrało brownie z masłem orzechowym i kawę przelewową.
Macondo [ul. Pomorska 19]
"Moje krótkie włoskie wakacje", czyli tiramisu + espresso
Macondo zaprasza na "Krótkie włoskie wakacje” czyli chwilę wytchnienia przy espresso i tiramisu. Żeby życie było słodkie!
Wroclov Bar [ul. Wąska 5]
naleśnik z jabłkami i cynamonem + herbata
Podczas kulinarnego święta osiedla, będzie można tu skosztować naleśnika z jabłkami i cynamonem podanego na ciepło z polewą karmelową oraz bitą śmietaną razem z herbatą.
Powoli [Rydygiera 25/27]
tarta wytrawna lub słodka + herbata z malinami
Powoli będzie serwować tarty wszystkich smaków! Prosto z pieca: tarty wytrawne dla wegetarian i mięsożerców, jak i słodkie dla łasuchów. Napijecie się do tego gorącej herbaty z domowym sokiem z malin!
Znasz Ich Cafe - Bistro [Rydygiera 25B]
rogal maślany z hummusem + cytrynowy napar imbirowy
W ostatni weekend października specjałem Znasz Ich będą rogal maślany z lokalnej piekarni z hummusem, świeżym ogórkiem, papryczką chilli i rucolą oraz rozgrzewający autorski napar imbirowy z cytryną, miodem i miętą.
Cafe Równik [Jedności Narodowej 47]
krem z pieczonego buraka + napar z lipy
Miejsce w którym możesz napić się pysznej kawy, zjeść smaczne ciastko, a przede wszystkim spędzić czas
z przyjaciółmi. Jako Specjał Nadodrza Cafe Równik wybrało krem z pieczonego buraka i napar z lipy.
Egg Café [Jedności Narodowej 62/1A]
sausage roll serwowane z sosem + Iced tea
Podczas Specjałów Nadodrza zaserwuje nam australijskiego klassyka: sausage rolls serwowane z sosem i szklanką iced Tea.
Cafe Le Miracle [Jedności Narodowej 37]
ciasto drożdżowe z lodowym nadzieniem, piernikowym + herbata pieczone jabłko i kremowa truskawka
Le Miracle zaprosi na przepyszne ciasto drożdzowe z lodowym nadzieniem piernikowym oraz herbatę „pieczone
jabłko” wraz z kremową truskawką.
Zjedz Burgera [pl.Bema 6]
Mini burger Jędrek + autorska lemoniada z jabłek i gruszek
Jako swój nadodrzański specjał będzie serwować miniburger Jędrek w składzie: bułka, mięso wołowe 100 %, bekon, ser wędzony, sos miodowy z curry, sos pomarańczowo - żurawinowy i autorską lemoniadę z jabłek i gruszek.
Green Bus Point [ul. Dubois 2/1a]
wegański racuch + lemoniada lub herbata
Podczas Specjałów Nadodrza Green Bus po raz pierwszy zaprezentuje się w słodkiej odsłonie! Serwowany będzie pyszny, wegański racuch z dodatkami, w zestawie z lemoniadą lub ciepłą herbatą.
Tacos Locos [ul. Cybulskiego 1a]
jedna z czterech zup na ostro + kubek gorącej jesiennej herbaty
Podczas kulinarnego święta osiedla w jeden dzień będzie można tam spróbować wszystkich czterech pór roku. Tacos Locos zaprezentuje festiwal zup na ostro oraz kubek gorącej jesiennej herbaty.
Pomiędzy [Dubois 2]
pomidorowo-fasolowy bałagan z sadzonym jajkiem i aromatycznymi przyprawami + grzane wytrawne wino z syropem własnej roboty
Podczas Specjałów Nadodrza będzie można skosztować pomidorowo fasolowego balaganu z sadzonym jajkiem oraz wyraźnymi aromatycznymi przyprawami, a do tego poczęstunek grzanego wytrawnego winka
z syropem własnej roboty.
Bistro Narożnik [ul. Rydygiera 30]
paluszki z dorsza w tempurze, z kiełkami buraka i prażonym sezamem, podawane z słodko-ostrym sosem tajskim + szklaneczka hiszpańskiego piwa
Tylko w Specjały Nadodrza Złota Rybka spełni Wasze 3 życzenia: pobudzi kubki smakowe, ugasi pragnienie, wprawi w dobry nastrój. Serwowane będą paluszki z dorsza w tempurze, z kiełkami buraka i prażonym sezamem, podawane z słodko-ostrym sosem tajskim oraz szklaneczka hiszpańskiego piwa
Zenka Cafe [ul. Dubois 41]
gnocchi buraczkowe nadziewane mascarpone w sosie śmietanowym z orzechami włoskimi i pietruszką + grzane wino
Tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować gnocchi buraczkowego nadziewanego mascarpone w sosie śmietanowym z orzechami włoskimi i pietruszką. A to wszystko w towarzystwie aromatycznego grzanego wina!
Ogień Pizza Rzemieślnicza [ul. Pomorska 39/1c]
cannolo siciliano z ricottą i nutellą + szot domowej kawówki
W ostatni weekend października Ogień będzie serwować cannolo siciliano z ricottą i nutellą oraz szot domowej kawówki.
Pijna Sprawa [Dubois 4]
szyszka ryżowa kajmakowo-kakaowa + porter wBrew z kawą Etno
Na Specjały Nadodrza piwiarnio-herbaciarnia ma dla was rozgrzewająco słodką propozycję. Kawowy porter wBrew z szyszkami kajmakowo-kakaowymi. Rozgrzeje i osłodzi ten jesienny weekend.
Ilość Specjałów ograniczona. Prosimy o wyrozumiałość w przypadku obejścia się smakiem.