Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Vega
Vega to najstarszy oraz najpopularniejszy wegański lokal we Wrocławiu. Znajduje się w samym centrum miasta na wrocławskim rynku i podzielony jest na dwie części. Na parterze działa bar, w którym zjemy tradycyjne polskie potrawy oraz pozycje lunchowe, natomiast na pierwszym piętrze mieści się część restauracyjna. Tam dostaniemy z kolei śniadania oraz dania kuchni świata w wersji roślinnej. Latem w Vedze dostępne są również wegańskie lody.
Adres: Sukiennice 1/2
Falla
To restauracja, którą znajdziemy w okolicy Dworca Głównego PKP we Wrocławiu. Dawniej serwowano tu wyłącznie wegetariańskie dania kuchni Bliskiego Wschodu, natomiast obecnie w menu dostępne są również wrapy, burgery oraz roślinny kebab. Warto dodać, że Falla jest lokalem franczyzowy, więc jej punkty zlokalizowane są również w innych większych miastach w Polsce.
Adres: ul. Stawowa 4
Pod przykrywką
To restauracja z kuchnią polską we Wrocławiu. Lokal znajduje się w centrum miasta przy ulicy Więziennej. Zjemy tam domowe jedzenie w wersji bezmięsnej. Specjalnością tego miejsca są przede wszystkim pierogi zapiekane z sosem i serem oraz roślinne schabowe. W ofercie znajdziemy też zupy czy desery, a w Tłusty Czwartek dostaniemy nawet wegańskie pączki.
Adres: ul. Więzienna 18/1
Bez Lukru
W kameralnej przestrzeni, tuż przy rynku i gmachu głównym Uniwersytetu, mieści się Bez Lukru – w pełni wegańska restauracja we Wrocławiu. Zjemy tutaj zarówno śniadania, lunche, jak i zdrowe słodkości. W menu są także pozycje bezglutenowe oraz pozbawione białego cukru, a większość dań bazuje na sezonowych oraz ekologicznych warzywach czy owocach.
Adres: ul. Igielna 14/15
PieRogi Vegan & Vege
W Pasażu Zielińskiego ukryty jest niewielki lokal z domowym jedzeniem. Serwowane tam dania odbiegają jednak nieco od tych, które możemy kojarzyć z obiadów u babci. Tutaj pierogi, zupy czy gołąbki są wegetariańskie oraz wegańskie. Ponadto znajdziemy także wypieki, w postaci drożdżówek lub babeczek – obowiązkowo w wersji roślinnej.
Adres: ul. Swobodna 37
iBO falafel
To znajdujący się w centrum Wrocławia wegetariański i wegański fast food, w którym serwowane są potrawy inspirowane kuchnią turecką. Klasyczny kebab jest tu jednak zastępowany wersją roślinną, a w menu znajdziemy także falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy, hummus oraz frytki.
Adres: ul. Świętego Mikołaja 15
Warzywniak Vegan Food
Warzywniak to nie prawdziwy sklep z warzywami, a wrocławska wegańska restauracja zlokalizowana tuż przy Trzonolinowcu. Menu zmienia się tu codziennie, ale profil tego miejsca jest stały – serwuje się tu dania kuchni polskiej w roślinnym wydaniu. Regularnie pojawiają się więc kotlety à la schabowe czy mielone, wykonane z warzywnych zamienników. Ponadto dostaniemy domowe zupy oraz ciasta.
Adres: ul. Tadeusza Kościuszki 76B
Vegan AF Ramen
Vegan AF Ramen to nowa restauracja w centrum Wrocławia. Specjalizuje się w wegańskim ramenie, czyli potrawie znanej z kuchni japońskiej i chińskiej, która cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Oprócz aromatycznego jedzenia, lokal zachwyca także swoim wyglądem – jest klimatycznie, kolorowo, a poczuć się tutaj można jak w Tokio.
Adres: ul. Oławska 12b
CUDO Wro
To jedyne takie miejsce, w którym nawet weganie zjedzą sushi. W CUDO Wro japońskie rolki powstają bowiem wyłącznie z roślin. I chociaż wyglądają dokładnie tak, jak ich oryginalne odpowiedniki z rybą, tutaj w skład wchodzą wegańskie zamienniki, które skutecznie imitują mięso. W lokalu warto również spróbować innych propozycji, takich jak zupa miso na bazie warzywnego bulionu czy koreańskie kluseczki tteokbokki.
Adres: ul. Jodłowa 4
Soup Culture
Zdrowo, szybko oraz ekologicznie? Chociaż wydaje się to niemożliwe, takie właśnie dania oferuje wrocławski bar Soup Culture. Dostępne tu pożywne wegetariańskie i wegańskie zupy kremy, serwowane są w chlebowym kubeczku, który można zjeść w całości. To rozwiązanie przypadnie więc do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej, ale także tym, którzy żyją zgodnie z ideą less waste.
Adres: ul. Świdnicka 43
Talerzyki
To restauracja z kuchnią bliskowschodnią we Wrocławiu. Potrawy serwowane są tu na talerzykach, które zgodnie z koncepcją przeznaczone są do dzielenia się nimi w grupie. Zjemy więc różnego rodzaju hummusy czy wytrawne pasty, falafele czy szakszukę. Oprócz tego dostaniemy również desery bazujące na orzechach i bakaliach oraz cieście filo.
Adres: ul. Wojciecha Bogusławskiego 34
Ważka
Ważka to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Wrocławia. Serwowane są tu popularne fast foodowe dania w roślinnej odsłonie. Zjemy więc bezmięsne burgery, wrapy, smażone boczniaki, które mają przypominać skrzydełka z kurczakiem oraz kanapki po' boy wywodzące się z Luizjany. Te ostatnie, zamiast klasycznego, mięsnego nadzienia, wypełnione są jackfruitem, czyli owocem chlebowca.
Adres: ul. Nożownicza 3
Kawastrofa - coffee & vegan cakes
A co na deser? Kawastrofa, czyli kawiarnia, w której dostaniemy wegańskie słodycze. Zlokalizowana jest pomiędzy Mostem Pomorskim a Sikorskiego, w centrum Wrocławia. W ofercie cukiernia ma klasyczne oraz znane wszystkim torty, ciasta i bułeczki, choć w wersji roślinnej. W składzie nie znajdziemy tam więc mleka krowiego czy miodu, lecz ich roślinne odpowiedniki. Warto jednak podkreślić, że brak produktów odzwierzęcych nie wpływa negatywnie na wygląd czy smak słodyczy, a zwolennicy tradycyjnych wyrobów cukierniczych mogą nawet nie odczuć różnicy.
Adres: ul. Księcia Witolda 32B