Warsztaty „Zakorzenieni w tradycji kulinarnej dawnego Wrocławia” – 15 grudnia
Jakie specjały pojawiały się na stołach wrocławian w XIX wieku i jak je dzisiaj przyrządzić?
Na te pytania już w poniedziałek 15 grudnia o godz. 18 w sali Restauracji Wrocławskiej przy ulicy Szewskiej 59/60 odpowiedzą i rozwieją wątpliwości dwaj znakomicie historycy kulinarni – dr Grzegorz Sobel, specjalista w sprawach kulturowo-kulinarnych naszego regionu i dr Tomasz Sielicki (laureat plebiscytu 30 Kreatywnych Wrocławia 2025), historyk regionalista, który od lat zajmuje się dziejami Wrocławia.
Na tym nie koniec. Obaj znawcy przygotują dwie potrawy, jakie dawniej jadano we Wrocławiu. Będzie to karp w sosie luterańskim oraz dumny Henryk.
Tajemniczo brzmiący sos luterański, w którym pływać będzie karp, był tworzony na bazie...piernika i ciemnego wina, a do tego dochodziły jeszcze m.in. cynamon i imbir.
Z kolei nazwa dumny Henryk może wywołać rumieniec na niejednej twarzy, bo bazą tego dania jest biała kiełbasa o długości 42 cm, ponoć na cześć najcenniejszego organu jednego z książąt Hohenzollern, który zasłynął wśród pań jako znany kochanek i ojciec wielu nieślubnych dzieci. Potrawę wymyślił gospodarz, u którego stołował się ten kobieciarz.
Kiełbasa zostaje na patelni zwinięta w kształt ślimaka, następnie się ją smaży, piecze, a potem podaje z sosem polskim (szarym), w którego składzie znajdziemy piernik, ciemne piwo, rodzynki i goździki.
Podczas warsztatów uczestnicy nie tylko poznają dokładne przepisy, ale też posłuchają o tych daniach i produktach okresu adwentowego, które najczęściej gościły na wrocławskich stołach.
Obejrzą również film, w którym dr Sobel i dr Sielicki wspólnie gotują i będą mogli zadać ekspertom pytania.
Nie zabraknie degustacji potraw, które zostaną przyrządzone tego wieczoru. Początek warsztatów 15 grudnia o godz. 18.
Warsztaty kulinarne 15 grudnia – jak się zapisać
Wstęp na warsztaty jest bezpłatny. Zapisy ruszają w poniedziałek 8 grudnia od godz. 9 i będą przyjmowane w sekretariacie Wydziału Promocji Miasta i Turystyki UM Wrocławia pod numerem telefonu: 71 777 82 10.
Warsztaty „Zakorzenieni w historii wrocławskiego piernikarstwa” – 16 grudnia
We wtorkowy wieczór 16 grudnia od godz. 18 warsztaty w Restauracji Wrocławskiej przy ulicy Szewskiej 59/60 poprowadzi Karolina Klimek, historyk sztuki, muzealniczka, kustosz Piernikarni Śląskiej w Niemczy, autorka wielu publikacji dotyczących początków istnienia miodowników i ciast korzennych w tradycji piernikarskiej Wrocławia.
Nie wszyscy o tym wiedzą, ale mamy w mieście historię wyrobu korzennych słodkości dłuższą niż w Toruniu, bo 700-letnią, zaś już w XIII wieku przygotowywano pierniki figuralne.
O tych i wielu innych ciekawostkach opowie uczestnikom Karolina Klimek, która poprowadzi też zajęcia, w trakcie których wszyscy uczestnicy wykonają własne pierniki i zabiorą je do domu.
Warsztaty piernikarskie 16 grudnia – jak się zapisać
Wstęp na warsztaty jest bezpłatny. Zapisy ruszają w poniedziałek 8 grudnia od godz. 9 i będą przyjmowane w sekretariacie Wydziału Promocji Miasta i Turystyki UM Wrocławia pod numerem telefonu: 71 777 82 10.
Warsztaty „Zakorzenieni w historii i zwyczajach adwentowych” – 17 grudnia
Ten warsztat w środę 17 grudnia o godz. 18 w Barbarze (ul. Świdnicka 8B) będzie pokazem i nauką samodzielnego przygotowania wieńców adwentowych.
Pod okiem instruktorki Katarzyny Kowalczyk uczestnicy wykonają bożonarodzeniowe ozdoby z dostępnych na miejscu materiałów.
Warsztaty zwyczajów 17 grudnia – jak się zapisać
Wstęp na warsztaty jest bezpłatny. Zapisy ruszają we wtorek 9 grudnia od godz. 9 i będą przyjmowane w sekretariacie Wydziału Promocji Miasta i Turystyki UM Wrocławia pod numerem telefonu: 71 777 82 10.