wroclaw.pl strona główna

WROCŁAW Nie takie twarde te Pierniki. Śląsk wygrał w Orbicie

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Stanisław i Piotr urzekli jury gruszką i dziczyzną. Zdjęcia z Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych

Lubicie oglądać fotografie potraw? Mamy dla Was fotorelację z konkursu dla adeptów kucharstwa. Dwa pierwsze miejsca zajęły duety chłopaków z Wrocławia. Trzecie wywalczyły dziewczyny ze Świdnicy. Na talerzach królowała dziczyzna.

Reklama

„Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś” – pod tym hasłem przebiegał w piątek XIV Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych. Tematem przewodnim była dziczyzna, a wśród produktów od lokalnych wytwórców dominowały sery i kiszonki.

Do kulinarnego wyzwania, po dwóch miesiącach przygotowań, przystąpili reprezentanci pięciu szkół: dwóch z Wrocławia, po jednej ze Świdnicy, Międzyborza i Oławy. Werdyktem jury zwycięzcą została para adeptów kucharstwa z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (ul. Kamienna):

  • Stanisław Matusiak,
  • Piotr Rogoziński.

Każdy duet przygotował inną przystawkę i inne danie główne. Najlepszy zestaw tworzyły:

  • carpaccio z gruszki i buraka podane z serem kozim, śledziem kłodzkim i pastą cytrynową,
  • dziki schab na sosie borówkowym z winem, piana z selera i pietruszki, modra kapusta i chips z tapioki.

Ten konkurs prowadzony jest od 14 lat. Wbił się rozwój uczniów naszej szkoły i innych z Dolnego Śląska. Mam nadzieję, że kiedyś zastąpią nas na stanowisku.
juror Grzegorz Pomietło, szef kuchni Art Hotelu, w wypowiedzi dla TVP 3 Wrocław

(Grzegorz Pomietło dał nam przed rokiem przepisy na wigilię i święta Bożego Narodzenia.)

- Uczą się polskiej kuchni. Najważniejsze, żeby tworzyli, gotowali i chcieli to robić – dodał przed kamerą inny juror i szef, Zbigniew Koźlik.

W konkursie, organizowany przez Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, młodzi kucharze gotowali w budynku Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W galerii są zdjęcia, na których widać, co trafiło na talerze.

2. miejsce dla innej pary ZSG we Wrocławiu: Jędrzeja Szpaka i Olka Skoduły. Za nimi uplasował się duet z Zespołu Szkół nr 1 w Świdnicy: Gabriela Gacek i Weronika Dolny.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama