„Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś” – pod tym hasłem przebiegał w piątek XIV Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych. Tematem przewodnim była dziczyzna, a wśród produktów od lokalnych wytwórców dominowały sery i kiszonki.
Do kulinarnego wyzwania, po dwóch miesiącach przygotowań, przystąpili reprezentanci pięciu szkół: dwóch z Wrocławia, po jednej ze Świdnicy, Międzyborza i Oławy. Werdyktem jury zwycięzcą została para adeptów kucharstwa z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (ul. Kamienna):
- Stanisław Matusiak,
- Piotr Rogoziński.
Każdy duet przygotował inną przystawkę i inne danie główne. Najlepszy zestaw tworzyły:
- carpaccio z gruszki i buraka podane z serem kozim, śledziem kłodzkim i pastą cytrynową,
- dziki schab na sosie borówkowym z winem, piana z selera i pietruszki, modra kapusta i chips z tapioki.
Ten konkurs prowadzony jest od 14 lat. Wbił się rozwój uczniów naszej szkoły i innych z Dolnego Śląska. Mam nadzieję, że kiedyś zastąpią nas na stanowisku.juror Grzegorz Pomietło, szef kuchni Art Hotelu, w wypowiedzi dla TVP 3 Wrocław
(Grzegorz Pomietło dał nam przed rokiem przepisy na wigilię i święta Bożego Narodzenia.)
- Uczą się polskiej kuchni. Najważniejsze, żeby tworzyli, gotowali i chcieli to robić – dodał przed kamerą inny juror i szef, Zbigniew Koźlik.
W konkursie, organizowany przez Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, młodzi kucharze gotowali w budynku Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W galerii są zdjęcia, na których widać, co trafiło na talerze.
2. miejsce dla innej pary ZSG we Wrocławiu: Jędrzeja Szpaka i Olka Skoduły. Za nimi uplasował się duet z Zespołu Szkół nr 1 w Świdnicy: Gabriela Gacek i Weronika Dolny.