wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Aktualności
  4. Kulinarne Grand Prix Wrocławia - znamy zwycięzcę!

Poznajcie króla wrocławskiej kuchni! Zwycięzcą II edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia został Yassin Bugajny z Wierzbowej 15. Kto zajął II i III miejsce i kto otrzymał nagrodę specjalną?

Reklama

Konkurs  "Kulinarne Grand Prix Wrocławia" został zorganizowany przez gminę Wrocław wraz partnerami, czyli Wrocławską Organizacją Turystyczną i Agencją Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej, już po raz drugi. Cel: wyłonienie najlepszych wrocławskich szefów kuchni.

- Mam nadzieję, że to dopiero początek naszej pięknej kulinarnej przygody - powiedział Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia, a zarazem członek jury.

Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025 fot. Oleksandr Poliakovsky
Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025

Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. Od lewej: Diego Grimberg, Maciej Dobrzyniecki, Yassin Bugajny i Jakub Mazur fot. Oleksandr Poliakovsky
Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. Od lewej: Diego Grimberg, Maciej Dobrzyniecki, Yassin Bugajny i Jakub Mazur

Grand Prix Wrocławia: I miejsce 

Zwycięzcę poznaliśmy dziś podczas gali w Sali Wielkiej Starego Ratusza. Yassin Bugajny zdobył 284,5 pkt. na 300 możliwych. 

Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. W środku Yassin Bugajny fot. Oleksandr Poliakovsky
Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. W środku Yassin Bugajny

To nie jest tylko moja wygrana. Dziękuję swoim współpracownikom - bez was nie byłoby to możliwe. Przygotowaliśmy wielodaniowe menu, a w każdym z tych dań na planie pierwszym był produkt jesienny: kukurydza, grzyby, jeleń itd. Staraliśmy się, by jeden smak płynie przechodził w kolejny, a całość była spójna. Niczego nie zostawiliśmy przypadkowi. 
Yassin Bugajny z restauracji Wierzbowa 15, zwycięzca II edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 

Nagroda za I miejsce to dwutygodniowy staż w wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin restauracji Hofmann w Barcelonie. Fundatorem nagrody jest gmina Wrocław. Zwycięzca będzie się doskonalił pod okiem Diego Grimberga, światowej sławy kucharza argentyńskiego pochodzenia, który był również członkiem jury konkursu.

Zapytaliśmy Yassina Bugajnego, jakie nadzieje wiąże ze stażem w Hiszpanii. Powiedział, że przede wszystkim chce się rozwijać, a potem przekazać zdobytą wiedzę swoim współpracownikom.

Grand Prix Wrocławia: II i III miejsce, nagroda specjalna oraz podziękowania

  • II miejsce (i tygodniowy staż w restauracji Hofmann w Barcelonie, fundatorem Nagrody jest gmina Wrocław) - Wojciech Janowicz z restauracji Campo Modern Grill.

Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025.  Na zdjęciu Wojciech Janowicz oraz Jakub Mazur fot. Oleksandr Poliakovsky
Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. Na zdjęciu Wojciech Janowicz oraz Jakub Mazur

  • III miejsce (i nagrodę w wysokości 3 tys. zł ufundowaną przez Wrocławską Organizację Turystyczną) - Paweł Kaszubski z restauracji La Maddalena.

Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. Na zdjęciu  Paweł Kaszubski fot. Oleksandr Poliakovsky
Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. Na zdjęciu Paweł Kaszubski

Przyznano także nagrodę specjalną dla najlepszego szefa sali spośród restauracji uczestniczących w finale. Ją także otrzymała restauracja Wierzbowa 15. Nagroda to ufundowany przez The Fork  tygodniowy staż dla szefa kuchni w 1-, 2- lub 3-gwiazdkowej restauracji w grupie restauracyjnej Da Vittorio.  

Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025 fot. Oleksandr Poliakovsky
Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025

Podziękowania za udział w konkursie otrzymali także wszyscy inni uczestnicy konkursu: Karol Sankowski, Paweł Błaszczyk, Mariola Monczak, Igor Arent-Rabiej, Grzegorz Firkowski, Daniel Pardo Ruiz Gomez, Patryk Bil, Katarzyna Daniłowicz, Adrian Wiktorek, Krystian Wiatrowski, Adam Skwarło, Bartosz Tułpatowicz.

Grand Prix Wrocławia. Jak wyglądały poprzednie etapy konkursu?

Jury wyłoniło zwycięzców spośród 5 finalistów, którzy przygotowali najlepsze zdaniem jury dania główne zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim rywalizacji: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”. 

Najlepsze dania jury wybrało na podstawie nadesłanych zgłoszeń. Oceniono je pod względem zgodności z tematyką konkursu oraz tego, jak zostały zaprezentowane.

Jak już informowaliśmy w naszym portalu, w finałowej piątce - poza zwycięzcą, czyli Yassinem Bugajnym, znaleźli się:

  • Michał Bekisz, restauracja The Gate,
  • Wojciech Janowicz, restauracja Campo Modern Grill,
  • Paweł Kaszubski, restauracja La Maddalena,
  • Kacper Sawoń, restauracja Gustaw.

Czym kierowało się jury przy wyborze zwycięzcy?

Następnie finaliści konkursu przygotowali zestawy potraw (wraz z przystawkami i deserem) zaproponowane w poprzednim etapie konkursu w restauracjach, w których pracują na co dzień, a potem degustowało je jury (o jego składzie piszemy poniżej).

Podczas oceny jury wzięło pod uwagę:

  • jakość oraz walory smakowe dania konkursowego,
  • kompozycję menu degustacyjnego,
  • sposób i styl podania dań,
  • obsługę.

Grand Prix Wrocławia. Kto wchodzi w skład jury?

Przewodniczącym jury jest Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.

Członkowie Jury:

  • Diego Grimberg, szef kuchni restauracji Hofmann w Barcelonie wyróżnionej gwiazdką Michelin,
  • Adam Pawłowski, pierwszy polski Master Sommelier oraz autor książek kulinarnych,
  • Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia,
  • Alfred Wagner, Prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej,
  • Łukasz Budzik – zwycięzca I edycji konkursu Kulinarne Grand Prix Wrocławia 2024, szef kuchni restauracji Między Mostami i konceptu Most.

We wrocławskiej gastronomii dużo się dzieje!

Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Małgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego, opowiedziały o tym, co się działo we wrocławskiej gastronomii w ciągu ostatniego roku.

Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. Na zdjęciu Katarzyna Szymczak-Pomianowska oraz Małgorzata Golak fot. Oleksandr Poliakovsky
Kulinarne Grand Prix Wrocławia, gala w Sali Wielkiej Starego Ratusza, Wrocław, 22 października 2025. Na zdjęciu Katarzyna Szymczak-Pomianowska oraz Małgorzata Golak

A działo się naprawdę wiele m.in.: odbyła się III edycja wydarzenia "Od pola na wrocławski stół", w którym wzięło udział ponad 30 podmiotów, po raz pierwszy zorganizowano konferencję "Made for Restaurant", 22 restauracje z Wrocławia znalazły się w legendarnym Przewodniku Michelin, odbyła się II edycja Akademii Gastro, czyli cyklu szkoleń dla adeptów sztuki kulinarnej, prowadzonych przez doświadczonych restauratorów, Wrocław stał się członkiem zarządu sieci DELICE, odbyła się kolejna edycja festiwalu DELICJE.

Wrocławianie mieli okazję zjeść wspólne śniadanie w Bastionie Sakwowym, nie zabrakło także innych festiwali kulinarnych, w tym Gastromiasta.

To jeszcze nie wszystko, bo rok się jeszcze nie skończył. Już za 2 tygodnie czeka nas udział w odbywającym się w Lipsku wydarzeniu "Gastronomia Przyszłości".

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama