Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Kuchnia argentyńska we Wrocławiu
Pampa
To niewielki lokal z kilkoma stolikami znajdujący się w centrum Wrocławia. Skosztujemy tu przede wszystkim dań kuchni argentyńskiej w street foodowym wydaniu. Charakterystyczne dla Pampy są empanadas – ręcznie lepione, smażone pierożki nadziewane: wołowiną, kurczakiem, warzywami lub nawet słodką kukurydzą. W stałym menu są również ciabatty wypełnione wolno gotowaną szarpaną wieprzowiną i wywodzącym się z Argentyny ziołowym sosem chimichurri.
We wrocławskim lokalu podawane są czasem także inne specjały, takie jak choripán, sprzedawana głównie na argentyńskich stadionach kanapka z kiełbaską chorizo oraz locro – gęsta zupa z dyni. Ponadto w Pampie warto skusić się na deser. W ofercie są ciasteczka alfajores ze skrobi kukurydzianej, przełożone mlecznym kremem dulce de leche wprost rozpływają się w ustach.
Adres: ul. Podwale 19/1A
Kuchnia kubańska we Wrocławiu
El Cubano
Restauracja założona przez kubańską rodzinę, która osiedliła się we Wrocławiu. W lokalu przy ulicy Nożowniczej, tuż obok rynku, serwują wrocławianom potrawy tradycyjnie wywodzące się z Kuby. To np. arroz a la cubana, czyli mieszanka ryżu i czarnej fasoli oraz ropa vieja – danie, które chociaż w języku polskim oznacza stare ubranie, jest w rzeczywistości esencjonalną potrawą na bazie mięsa z dodatkiem warzyw.
Dodatkowo wybierając się do wrocławskiego El Cubano, macie niepowtarzalną okazję na spróbowanie rzadko spotykanych w naszym kraju warzyw. W kubańskiej kuchni wykorzystuje się m.in. maniok czy plantan, których próżno szukać w polskich supermarketach.
Adres: ul. Nożownicza 1
Kuchnia uzbecka we Wrocławiu
Samarqand
Znacie tradycyjne dania kuchni uzbeckiej? Jeśli nie, to koniecznie zajrzyjcie do Samarqand, w którym poznacie smaki specjałów wywodzących się z Uzbekistanu. I chociaż są one podobne do tych, które znamy z Turcji czy Gruzji, wyróżniają się prostotą oraz dodatkiem licznych, różnorodnych ziół.
Wrocławska restauracja przypadnie jednak do gustu przede wszystkim fanom obfitego i mocno sycącego jedzenia. W lokalu serwowane są głównie potrawy na bazie mięsa z dodatkiem makaronu (lagman) lub ryżu (plov), ale znajdziemy tam również pochodzącą z tej części świata sałatkę Olivier, która przywodzi trochę na myśl naszą polską jarzynową.
Adres: ul. Stawowa 23
Kuchnia peruwiańska we Wrocławiu
Peruwiana
Chociaż stolicą Peru jest Lima, gastronomicznie w Polsce będzie nią Wrocław. To za sprawą Peruwiany, czyli peruwiańskiej restauracji przy ulicy Włodkowica. Już od progu wita nas tam bujna, egzotyczna roślinność i latynoska muzyka. Najważniejsze jest tu jednak jedzenie – lomo saltado, a więc smażona wołowina, która jest jednym z popularniejszych dań tej kuchni. Nie można zapomnieć oczywiście o ceviche – sałatce z owoców morza oraz o podawanej tu ośmiornicy.
Na koniec pozostanie już tylko wspomnienie, choć nie byle jakie. Zapewni nam je deser zwany wspomnieniem o limance (suspiro de limeña). Słodki, ale i lekki składa się on z kremu na bazie mleka i jajek z dodatkiem bezy i owoców.
Adres: ul. Włodkowica 9
Kuchnia hiszpańska we Wrocławiu
Mercado Tapas Bistro
Chociaż kuchnia hiszpańska nie wydaje się być tak egzotyczna jak kubańska czy uzbecka, we Wrocławiu znajdziemy prawdopodobnie tylko jeden lokal w całości dedykowany tej części Europy. Jest nim Mercado Tapas Bistro, mieszczący się pod nasypem kolejowym przy ulicy Bogusławskiego.
W tej wrocławskiej restauracji dania serwowane są na małych talerzykach do podziału między współbiesiadnikami. Najlepiej więc wybrać się tam większą grupą, aby spróbować wszystkiego po trochu, a z pewnością croquetas, czyli hiszpańskiej wersji krokietów, steka z kalmara i obowiązkowo pan con tomate – chleba nacieranego pomidorem i oliwą.
Adres: ul. Bogusławskiego 15
A wy? Znacie inne restauracje z nietypową zagraniczną kuchnią we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy, chętnie napiszemy też o nowych miejscach.