wroclaw.pl strona główna Wrocław Rozmawia - partycypacja, konsultacje, rewitalizacja, NGO Wrocław Rozmawia - strona główna

Infolinia 71 777 7777

6°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 04:10

wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Wrocław Rozmawia
  3. Zobacz, jak gotują wrocławianie przybyli z różnych stron świata
Współautorami wegetariańskiej książki kucharskiej są żyjący we Wrocławiu przybysze z różnych stron świata mat pras. Fundacji Go’n’Act
Współautorami wegetariańskiej książki kucharskiej są żyjący we Wrocławiu przybysze z różnych stron świata

Harsha z Indii, Patrick z Kenii, Danielle z Izraela przedstawiają swoje ulubione dania i zapraszają do wspólnego gotowania. Fundacja Go’n’Act wydała wegetariańską książkę kucharską, której współautorami są żyjący we Wrocławiu przybysze z różnych stron świata.

- W 2019 roku zorganizowaliśmy cykl spotkań „Poznajmy się od kuchni” z udziałem migrantów z różnych części świata, którzy osiedlili się we Wrocławiu. Spotkanie przy stole, wspólne gotowanie to sprawdzony sposób na poznanie się i integrację – mówi Aleksandra Stachura z wrocławskiej Fundacji Go’n’Act, która koordynowała przedsięwzięcie. – Z powodu epidemii nie mogliśmy kontynuować spotkań w dotychczasowej formule. Książka kucharska to ich namiastka i wsparcie, by przy okazji gotowania poznawać inne kultury.

Do udziału w przedsięwzięciu zaproszono dwanaście osób, reprezentantów Indii, Ukrainy, USA, Kanady, Syrii, Kenii, Izraela, Turcji i Tajlandii.

Aleksandra Stachura: - Większość z nich na dobre już osiadła we Wrocławiu, mają tu domy i pracę.

Album ma wyjątkowy charakter, ponieważ obok przepisów i technicznych opisów ich przyrządzania, prezentują się w nim także ich autorzy. Opowiadają o sobie i o tym, dlaczego zachęcają do przygotowania konkretnego dania.

Harsha z Indii przyznaje, że przed przyjazdem do Polski w ogóle nie gotowała. Do stanięcia przy kuchni zmusiła ją tęsknota za indyjskimi smakami i dzisiaj już całkiem nieźle sobie radzi. Umutcan, programista komputerowy z Turcji, proponuje fasolkę szparagową z oliwą z oliwek, typowo sezonowe, letnie danie. Natomiast dla Keili, pochodzącej z Kanady, gotowanie to pasja i zawód (przez jakiś czas prowadziła firmę cateringową). Wrocławian namawia do przygotowania ciasta z jagodami.

- Ja lubię kuchnię indyjską, dlatego wybrałabym samosy na słono – przyznaje Aleksandra Stachura.

Wszystkie przepisy mają jeszcze jeden wspólny mianownik – to recepty na dania wegetariańskie. Takie założenie przystaje do idei promowanych przez Fundację Go’n’Act.

Spotkanie w ogrodzie

W tym roku współautorzy książki spotkali się raz. Latem w jednym z ogrodów działkowych zorganizowano sesję fotograficzną do książki, które szybko zmieniło się w radosny, familijny piknik.

Książkę można ściągnąć ze strony internetowej Fundacji.

Aby zdobyć jej drukowaną wersję, należy napisać na adres: [email protected].

Teksty w książce są w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej.

Publikacja powstała w ramach projektu „Poznajmy się od kuchni”, realizowanego przez Fundację Go’n’Act we współpracy z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego w ramach programu „Wrocławska Strategia na rzecz Dialogu Międzykulturowego” 2018-2020 i współfinansowanego przez Gminę Wrocław.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl