Chleb bezglutenowy z amarantusem, mozarella z bawolego mleka, śliwki w zalewie z grappa, musztarda z gruszki, miód nawłociowy, cukier brzozowy, czy szynka z dzika. Nazwy brzmiące znajomo? Jeśli nie, warto odwiedzić Jarmark Produktów Świeżych, który do piątkowego wieczora znajduje się na pl. Nowy Targ.
Na 24 stoiskach zakupimy jadło, napitek, albo przyprawy, których często próżno szukać w tradycyjnych sklepach, nawet tych lepiej zaopatrzonych. Nie znajdziemy w nich raczej świeżych, regionalnych serów z małych wytwórni, bezglutenowych chlebów i pasztetów, piw miodowych, miodu w plastrach, czy tłoczonego na zamówienie oleju z czarnuszki, który smakuje podobno jak ropa naftowa, ale ma swoich zwolenników, bo działa, jak naturalny antybiotyk.
Chleby zwykłe i profilowane
Chleb z prosa z amarantusem
Zwykłe na zakwasie będą tańsze (do 10 zł), za te bezglutenowe zapłacimy już znacznie drożej. Bardzo smaczny i treściwy chleb z prosa z amarantusem (drobne zboże, które zawiera dużo białka) kosztuje 16 zł, a pasztet z topinamburem (roślina idealna dla diabetyków) to wydatek rzędu 15 zł. Ciasto czekoladowe (w składzie m.in. kakao, biały mak, jabłko i biała fasola) można nabyć za 12 zł, podobnie jak ciasto daktylowe (z daktylami, fasolą, cynamonem i imbirem).
Pasztet z topinamburem
Włoskie specjały
Sery ze słonecznej Italii
Kram z produktami tradycyjnymi prosto ze słonecznej Italii zainteresuje, z pewnością tych, którzy kochają makarony z pszenicy granum durum (porasta sporą część Sycylii), świeżutkie sery mozarella (jest z bawolego mleka wędzony), burrata (wygląda, jak saszetka nadziewana śmietanką), czy ricotta (o konsystencji bardzo gęstego jogurtu) w cenie 25 zł za 250 g, czy konfitury z cytryny (20 zł za 345 gramowy słoiczek). Hitem są słodkie czereśnie w winie (25 zł) i ser tomino z truflami (wyrafinowana, ale i nietania uczta za 50 zł).
Musztarda w kolorze orange
Na innym stoisku zamiast żurawiny do wszelakich mięsiw polecana jest musztarda z gruszki (7 zł za 0,2 l). Nazwa przedziwna, ale smak wyśmienity. Dolina Baryczy najchętniej chwali się syropem z własnych malin (12 zł za 0,75 l i 24 zł za 0,33 l), ale i dżemami o oryginalnych smakach, choć kojarzonych może ze świętami (dyniowo-pomarańczowy, z goździkami i cynamonem). Miody zakupimy bardzo różne- od tradycyjnych (spadziowy, lipowy) po oryginalny i rzadziej spotykany nawłociowy o lekko kwaśnym posmaku. Ceny za słoik wahają się od 13 do 65 zł. Można też spróbować miodu w plastrach, idealnego do ssania (15 zł). Dla fanów zdrowych dodatków są oleje-od lnianego po ten z czarnuszki (ceny od 16-48 zł). Olej z dyni z kolei nadaje się zarówno dla zaspokojenia kubków smakowych, jak i sałatek, czy namoczenia nim żytniego chleba.
Kiełbasy, szynki, ryby
Kiełbasa wiejska? Jest w każdym sklepie, ale nie wszędzie ma 96% mięsa wieprzowego (kg za 46 zł), można ostatecznie wybrać niezłą kiełbasę z jelenia (prawie 40 zł za kilogram), czy zdecydować się na szynkę z dzika o szczególnym zabarwieniu (prawie 60 zł za kilogram). Ryby też mają swoją cenę, ale może warto się skusić na wędzonego pstrąga kłodzkiego za 49 zł za kilogram.
Piwo z miodem spadziowym
Na Jarmarku Produktów Świeżych dostaniemy też piwo miodowe (słodkawe, na miodzie spadziowym), korzenne (z przyprawami o posmaku karmelowo-kawowym), które jest jedynym ciemnym piwem i tradycyjne. Ceny są dość przystępne 5 i 6 zł.
Jarmark potrwa do piątku 21 marca wieczorem (do 20.00). Produkty bedziemy mogli kupować co tydzień przez czwartek i piątek aż do października.
Magdalena Talik
Zdjęcia Tomasz Walków