W czwartek od rana ponownie będzie można zaopatrywać się w produkty świeże, pochodzące od lokalnych rolników i hodowców na placu Nowy Targ.
Na Jarmarku Produktów Świeżych
Na kilkunastu stoiskach można kupić jadło, napitek, albo przyprawy, których często próżno szukać w tradycyjnych sklepach, nawet tych lepiej zaopatrzonych: owoce, warzywa oraz ich przetwory, wędliny, w tym produkty z dziczyzny, ryby świeże i wędzone, chleby pieczone w piecach opalanych drewnem, obwarzanki i precle, mąki ze zbóż pierwotnych, kasze, produkty bezglutenowe i bezcukrowe, biooliwy z oliwek, krowie, owcze i kozie sery dojrzewające, pesta wielosmakowe, jogurty i twarogi, miody, soki owocowe tłoczone na zimno, susze owocowe, jajka, kwas chlebowy. Jak zapewniają organizatorzy, wszystkie produkty wytwarzane są metodami naturalnymi.
Jarmark Produktów Świeżych na wrocławskim Nowym Targu organizowany jest do października, co tydzień, w czwartek i w piątek. Stoiska można odwiedzać od 10 do 20.
Terminy
Jarmark można odwiedzać:
- lipiec:10-11, 17-18, 24-25 i niedziela 27 lipca
- sierpnień: 31 lipca-1 sierpnia, 7-8, 14-15, 21-22, 28-29, niedziela 31 sierpnia
- wrzesień: 4-5, 11-12, 18-19, 25-26, niedziela 28 września
- październik: 2-3, 9-10, 16-17, 23-24, niedziela 26 października, 30-31 października
Chleby zwykłe i profilowane
Chleb z prosa z amarantusem
Zwykłe na zakwasie będą tańsze (do 10 zł), za te bezglutenowe zapłacimy już znacznie drożej. Bardzo smaczny i treściwy chleb z prosa z amarantusem (drobne zboże, które zawiera dużo białka) kosztuje 16 zł, a pasztet z topinamburem (roślina idealna dla diabetyków) to wydatek rzędu 15 zł. Ciasto czekoladowe (w składzie m.in. kakao, biały mak, jabłko i biała fasola) można nabyć za 12 zł, podobnie jak ciasto daktylowe (z daktylami, fasolą, cynamonem i imbirem).
Pasztet z topinamburem
Włoskie specjały
Sery ze słonecznej Italii
Kram z produktami tradycyjnymi prosto ze słonecznej Italii zainteresuje, z pewnością tych, którzy kochają makarony z pszenicy granum durum (porasta sporą część Sycylii), świeżutkie sery mozarella (jest z bawolego mleka wędzony), burrata (wygląda, jak saszetka nadziewana śmietanką), czy ricotta (o konsystencji bardzo gęstego jogurtu) w cenie 25 zł za 250 g, czy konfitury z cytryny (20 zł za 345 gramowy słoiczek). Hitem są słodkie czereśnie w winie (25 zł) i ser tomino z truflami (wyrafinowana, ale i nietania uczta za 50 zł).
Musztarda w kolorze orange
Na innym stoisku zamiast żurawiny do wszelakich mięsiw polecana jest musztarda z gruszki (7 zł za 0,2 l). Nazwa przedziwna, ale smak wyśmienity. Dolina Baryczy najchętniej chwali się syropem z własnych malin (12 zł za 0,75 l i 24 zł za 0,33 l), ale i dżemami o oryginalnych smakach, choć kojarzonych może ze świętami (dyniowo-pomarańczowy, z goździkami i cynamonem). Miody zakupimy bardzo różne- od tradycyjnych (spadziowy, lipowy) po oryginalny i rzadziej spotykany nawłociowy o lekko kwaśnym posmaku. Ceny za słoik wahają się od 13 do 65 zł. Można też spróbować miodu w plastrach, idealnego do ssania (15 zł). Dla fanów zdrowych dodatków są oleje-od lnianego po ten z czarnuszki (ceny od 16-48 zł). Olej z dyni z kolei nadaje się zarówno dla zaspokojenia kubków smakowych, jak i sałatek, czy namoczenia nim żytniego chleba.
Kiełbasy, szynki, ryby
Kiełbasa wiejska? Jest w każdym sklepie, ale nie wszędzie ma 96% mięsa wieprzowego (kg za 46 zł), można ostatecznie wybrać niezłą kiełbasę z jelenia (prawie 40 zł za kilogram), czy zdecydować się na szynkę z dzika o szczególnym zabarwieniu (prawie 60 zł za kilogram). Ryby też mają swoją cenę, ale może warto się skusić na wędzonego pstrąga kłodzkiego za 49 zł za kilogram.
Piwo z miodem spadziowym
Magdalena Talik
Zdjęcia Tomasz Walków