Mała mangaba rudoczelna przyszła na świat 20 listopada, a zoo przedstawiło ją w swoich mediach społecznościowych w Dniu Małpy, czyli 14 grudnia.
Płeć maleństwa jest na razie tajemnicą
Nie wiadomo na razie, jakiej jest płci jest maleństwo, choć opiekunowie mają już swoje przypuszczenia na ten temat. Jego rodzicami są Mimy i Zgredek. Cała trójka (oraz reszta stada) mieszka w Małpiarni.
Na razie bobas nie opuszcza ramion mamy. Gdy trochę podrośnie (w 3 miesiącu życia) zacznie rozglądać się po swoim otoczeniu i bawić z innymi członkami stada. Ta zabawa to arcyważna sprawa: dzięki niej uczy się wszystkiego, co ważne.
– Koniecznie odwiedźcie Małpiarnię. Może uda wam się wypatrzeć malucha wtulonego w brzuch mamy – zapraszają opiekunowie.
Każde takie narodziny są ważne
Narodziny małej mangaby rudoczelnej to wielkie wydarzenie.
Mangaby rudoczelne są gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Znikają głównie przez przekształcanie lasów w plantacje rolnicze i polowania, dlatego każde narodziny w ZOO to sukces w walce o przetrwanie gatunku.Zoo Wrocław
Skaczą, biegają, pływają i... porozumiewają się m.in. za pomocą mrugania
Co warto wiedzieć o mangabach rudoczelnych?
- W naturze żyją na niewielkim obszarze Afryki równikowej w Kamerunie, Gabonie i Nigerii. Najlepiej się czują w lasach deszczowych, ale spotyka się je także w innych, np. w lasach namorzynowych i bagiennych, a także wokół pól uprawnych. Niestety w ciągu ostatniego półwiecza ich liczebność spadła więcej niż o połowę.
- Potrafią skakać po drzewach, biegać po ziemi, a nawet pływać.
- Żyją w grupach liczących od 14 do 25 osobników (a bywa, że do 60).
- Jedzą głównie owady, a od czasu do czasu, gdy złapią jakiegoś małego gada albo bezkręgowca, uzupełniają dietę białkiem zwierzęcym. Sięgają też po nasiona i orzechy, grzyby, liście i kwiaty.
- Mają charakterystyczne bokobrody, dzięki którym ich twarz wydaje się bardzo poważna.
- Do komunikacji w stadzie służy im bardzo rozwinięta mimika twarzy, w tym mruganie charakterystycznymi białymi powiekami.
- Mają potężne szczęki i grube siekacze, dzięki którym bez trudu rozgryzają twarde orzechy i nasiona.