wroclaw.pl strona główna Strategia Wrocławia 2030 - dokument programujący przyszłość miasta Wrocław Przyszłości - strona główna

Infolinia 71 777 7777

20°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 11:30

wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Strategia Wrocławia
  3. Strategia Wrocław 2050
  4. Zespół ekspercki
  5. Agnieszka Kita
Agnieszka Kita

Przewodnicząca Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jest absolwentką Akademii Rolniczej we Wrocławiu (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), gdzie ukończyła studia na Wydziale Technologii Żywności. W 1999 roku uzyskała stopień doktora, w 2006 r. doktora habilitowanego, a w 2014 r. tytuł profesora.

Specjalizuje się w technologii żywności pochodzenia roślinnego, a szczególnie technologii węglowodanów i tłuszczów roślinnych. Zajmuje się zagadnieniami związanymi ze smażeniem, opracowywaniem nowych produktów przekąskowych, a także wykorzystaniem produktów ubocznych i odpadowych jako źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, alternatywnych białek bądź preparatów błonnikowych. Od kilkunastu lat kieruje jedynym w kraju Zakładem Technologii Przetwórstwa Ziemniaczanego prowadząc badania dotyczące między innymi nowych kierunków wykorzystania ziemniaka.

Jest autorem ponad 100 oryginalnych prac twórczych, 150 komunikatów naukowych oraz ponad 40 prac popularnonaukowych. Odbyła staże naukowe m.in. w Norwegii, Hiszpanii, Chinach. Przez dwie kadencje pełniła funkcję Prezesa Oddziału Wrocławskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, a w latach 2015-2021 Prezesa Zarządu Głównego PTTŻ. Jest członkiem Prezydium Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Powrót na portal wroclaw.pl