Specjalizuje się w technologii żywności pochodzenia roślinnego, a szczególnie technologii węglowodanów i tłuszczów roślinnych. Zajmuje się zagadnieniami związanymi ze smażeniem, opracowywaniem nowych produktów przekąskowych, a także wykorzystaniem produktów ubocznych i odpadowych jako źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, alternatywnych białek bądź preparatów błonnikowych. Od kilkunastu lat kieruje jedynym w kraju Zakładem Technologii Przetwórstwa Ziemniaczanego prowadząc badania dotyczące między innymi nowych kierunków wykorzystania ziemniaka.
Jest autorem ponad 100 oryginalnych prac twórczych, 150 komunikatów naukowych oraz ponad 40 prac popularnonaukowych. Odbyła staże naukowe m.in. w Norwegii, Hiszpanii, Chinach. Przez dwie kadencje pełniła funkcję Prezesa Oddziału Wrocławskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, a w latach 2015-2021 Prezesa Zarządu Głównego PTTŻ. Jest członkiem Prezydium Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk.