Zwierciadła akustyczne już na bulwarze Zwierzyckiego przy UWr

Na Nadodrzu, tuż obok budynku Wydziału Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego, zakończono prace związane z realizacją zadania w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego 2017, które zakładało budowę zwierciadeł akustycznych na bulwarze Zwierzyckiego.

Koncepcję zagospodarowania dla Bulwaru Zwierzyckiego, zlokalizowanego na wrocławskim Nadodrzu, opracowali przedstawiciele firmy LAX laboratory for architectural experiments Anna Grajper oraz Sebastian Dobiesz, którzy założyli powstanie w tym miejscu bulwaru Fizyków, ze zwierciadłami akustycznymi włącznie.

Dwa interaktywne Zwierciadła Akustyczne zlokalizowane zostały wzdłuż fasady budynku Uniwersytetu Wrocławskiego, a ich głównym zadaniem jest transmisja dźwięku na odległość pomiędzy dwiema osobami znajdującymi się w ogniskowych przeciwległych zwierciadeł. 

fot. Jarosław Ratajczak

– Obiekty zaprojektowane są w formie przypominającej kapiącą kroplę wody, a ich kształt został dostosowany do technicznych wymagań, jakie muszą spełniać zwierciadła akustyczne. Paraboliczna wklęsłość zwierciadła została dobrana w taki sposób, aby umożliwić ustanowienie ogniskowej zwierciadła w wygodnej dla użytkowników odległości, czyli ok 1,2 m od czaszy zwierciadła. Z kolei wysokość zwierciadła została podyktowana wyznaczeniem jego osi użytkowania na wysokości ok 1,3 m, która jest optymalną wysokością przy projektowaniu tego typu urządzeń – mówią projektanci z LAX laboratory for architectural experiments.

Połączenie w jednej formie zarówno wklęsłości, jak i wypukłości oraz zastosowanie powłoki połyskliwej, pozwoli zwierciadłom pełnić także dodatkowo funkcję rekreacyjną. Dzięki tzw. krzywemu zwierciadle, użytkownicy będą mogli obserwować swoją zniekształconą podobiznę, a także inne zjawiska załamywania odbitego obrazu. Zamontowane zwierciadła zostały posadowione w odległości około 31 metrów od siebie. 

fot. Jarosław Ratajczak

Co ciekawe, koncepcja architektów obejmowała także inne „fizyczne zabawki”, jak platformę obrotową, zegar słoneczny, czy spóźniony dźwięk, jednak w założeniu będą one realizowane w ramach kolejnych edycji Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego. 

Tegoroczna inwestycja, której efekty już można podziwiać, została zrealizowana przez Park-M POLAND Sp. z o.o. za niemal 250 tysięcy złotych. Warto zaznaczyć, że projekt „bulwaru Fizyków” był już blisko realizacji w ramach WBO 2016, jednak wówczas, pomimo zebrania ponad 2000 głosów, ostatecznie przegrał z innymi dużymi projektami ogólnomiejskimi.

fot. Jarosław Ratajczak