wroclaw.pl strona główna Przedsiębiorcy i biznes we Wrocławiu Przedsiębiorczy Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 06:35

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Aktualności
  4. Wrocławski fundusz wsparł startup cyfryzujący europejską gastronomię
Członkowie zespołu Proky.io. Proky.io
Członkowie zespołu Proky.io.

Wywodzący się z Wrocławia fundusz Unfold.vc zainwestował 1 mln zł w słoweński startup Proky.io. To platforma łącząca m.in. restauracje i hotele z dostawcami żywności: hurtownikami, lokalnymi rolnikami czy dystrybutorami. Według badań, dzięki jej autorskim rozwiązaniom, kupujący składają zamówienia aż 36 razy szybciej, błędy w zamówieniach są zredukowane o 80 proc., a restauracje i hotele oszczędzają ok. 20 proc. kosztów.

Reklama

Proky.io to działający od 2021 r. startup ze Słowenii, z misją cyfryzacji europejskiej branży HoReCa. Dzięki opartej na AI optymalizacji procesów, szczegółowej analityce oraz intuicyjnej e-platformie, pozwala oszczędzić czas i pieniądze szefom kuchni i menedżerom, a dla dostawców stanowi dodatkowy kanał sprzedaży. Technologia Proky.io ma też pomóc w ograniczaniu marnotrawstwa niewykorzystanych produktów, co obecnie generuje ogromne koszty w całej branży.

W planach intensywna ekspansja w Polsce

Do tej pory firma rozwijała się głównie na rynku słoweńskim, gdzie stała się liderem w automatyzacji tamtejszej gastronomii. Następnie siedzibę przeniosła do Wielkiej Brytanii, by stamtąd rozwijać i skalować biznes. Dzięki wsparciu inwestorów, m.in. wrocławskiego funduszu Unfold.vc, twórcy spółki zdecydowali się wkroczyć do Polski, dostrzegając duże podobieństwo rynków. Podkreślają, że tak kompleksowego rozwiązania nad Wisłą dotychczas nie było. Dlatego Proky.io planuje tu intensywną ekspansję, a na koncie już ma współpracę m.in. ze sklepami sieci Żabka, Happy Fish czy Meet&Eat.

Polska to jeden z największych rynków spożywczych w Europie. Foodtech szybko się tu rozwija. Potencjał dostrzegamy nie tylko w klientach, tj. restauracjach, hotelach oraz dostawcach. Jest tu dużo podmiotów zajmujących się dowozem posiłków i redukcją odpadów. Widzimy w nich nie konkurencję, a potencjalnych partnerów. Naszym celem jest usprawnienie branży HoReCa, zwłaszcza w tak trudnych dla niej czasach. Jesteśmy już we Wrocławiu i Warszawie, a w tym miesiącu rozszerzamy działalność na Kraków, Łódź i Katowice.
Valentina Metez, founderka i CEO Proky.io

Przydatne e-rozwiązania dla gastronomii

Proky.io cyfryzuje łańcuchy dostaw i automatyzuje procesy za pomocą sztucznej inteligencji oraz integracji poszczególnych systemów. Klientom zapewnia szczegółową analitykę rynku i samej sprzedaży. Restauratorzy i hotelarze mogą śledzić zamówienia na e-platformie, a składają je zbiorczo za pomocą kilku kliknięć w ramach jednego koszyka.

Swoich dostawców oraz poszczególne produkty mogą wybierać w ogólnodostępnej wyszukiwarce, również spośród niezarejestrowanych jeszcze użytkowników. Dla zaopatrzeniowców Proky.io to usprawnienie procesu sprzedaży i otwarta baza potencjalnie nowych klientów, pozwalająca na szybszy wzrost bez dodatkowych kosztów.

Startup daje użytkownikom dostęp do zaawansowanej platformy: możliwość chatów, historię zakupów do ich łatwego powtórzenia czy bieżące powiadomienia dotyczące zamówień. Dostawcom z kolei własny sklep B2B oraz celowaną reklamę na platformie lub poza nią.

Poprzez niedostatecznie zdigitalizowane i wciąż przestarzałe procesy sprzedaży i zakupów, HoReCa traci olbrzymie pieniądze i cenny czas. Nasza technologia to korzyść dla dostawców, u których, jak obserwujemy, zwykle jedna osoba zarządza setkami klientów, a zbudowanie własnej platformy B2B jest bardzo drogie. Dodatkowo, wszystkie te działania nie są oparte na analizie danych, co dziś jest przecież kluczowe w rozpoznaniu potrzeb klientów. Ułatwiamy zatem skuteczne planowanie i zarządzanie.
Valentina Metez

Wrocławianie liczą na sukces

Dotychczas fundusze w wysokości 200 tys. euro na rozwój biznesu wyłożyli sami founderzy. Proky.io dostał ponadto grant od Slovenian Enterprise Fund. Przeszedł też akcelerację w ramach Google for Startups. Firmę wsparł także polski fundusz Unfold.vc, który objął obligacje zamienne na udziały o wartości blisko 1 mln zł.

W gastronomii ważniejsze niż kiedykolwiek, jest dziś zrozumienie zastosowania nowych technologii automatyzujących konkretne procesy. To zdecydowanie ułatwia pracę branży HoReCa, która najpierw przez pandemię, a teraz sytuację makroekonomiczną musi szczególnie dbać o stabilność finansową. Pamiętajmy przy tym, że gastronomia w związku z dużą konkurencyjnością jest bardzo chłonna. Proky.io wykazuje duży potencjał wzrostu, a na pokładzie ma doświadczonych, znających realia branży founderów.
Magdalena Surowiec z Unfold.vc.

Proky.io obecnie ma w planach przeprowadzenie rundy inwestycyjnej, a zebrane środki chce przeznaczyć m.in. na rozbudowę aplikacji mobilnej, nowe funkcjonalności i powiększenie zespołu sprzedażowego w Polsce.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl