FILTRUJ
VII edycja organizowanego przez UPWr Święta sera i wina. Organizatorzy zapraszają do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach.
W programie kiermasz najlepszych produktów regionalnych, pokazy kulinarne studentów kierunku technologia i organizacja gastronomii, nauka oceny wina i sera, warsztaty sensoryczne dla dzieci i rodziców, warsztaty z tańców Jedną z atrakcji będzie finał konkursu kulinarnego „Pojedynek mistrzów kuchni”. Uczestnicy konkursu będą mieli za zadanie zaprojektować i wykonać oryginalne dania z zastosowaniem wybranych gatunków serów i win pochodzących z regionu Dolnego Śląska, a także w kreatywny sposób zaprezentować wartość odżywczą i walory przygotowanych potraw.
Wybrani producenci regionalnych serów i win wezmą także udział w konkursie na najlepszy ser i najlepsze wino. Oceni je jury z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a nagrody wręczy zwycięzcom m.in. rektor prof. Jarosław Bosy.
Gościem specjalnym wydarzenia jest Jakub Kuroń – zawodowy kucharz, szef kuchni, który od wielu lat prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne. Jak mówi, gotuje odkąd tylko pamięta, a jako syn Macieja Kuronia wychowywał się w domu, w którym aromat gotowanych potraw zastępował wszelkie inne zapachy. Od dziecka prowadził z nim pokazy kulinarne. Dzięki ojcu poznał kulinarne bogactwo wielu kuchni świata i został zawodowym kucharzem. Prowadził już wspólnie z bratem program „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia+.
Warsztaty winiarskie – pałac, sala 112 Warsztaty sensoryczne dla dzieci – pałac, sala 108
Warsztaty serowarskie – pałac, sala 101 Warsztaty sensoryczne dla dzieci – pałac, sala 108
Warsztaty sensoryczne dla dzieci – pałac, sala 108 Warsztaty z tańców ludowych – taras
Jakub Kuroń o serze i winie – taras
Strefa food trucków – parking przed pałacem Warsztaty z kiszonek od godz. 12.00 – Gospodarstwo Rolne M. Sznajder
Pawłowicka 87/89, 101, Wrocław