X edycja Europy na widelcu 30.05-4.06.2018

10. Europa na Widelcu

Co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na widelcu”. Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wrocławianom tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu. Wydarzeniu patronuje Robert Makłowicz.

Program wydarzeń festiwalowych (Rynek)

  • 30 maja – 3 czerwca (środa-niedziela): Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych 
  • 1 czerwca (piątek): Spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu „Wrocławskie Spotkania Nalewkowe”,  budynek Starej Giełdy
  • 2 czerwca (sobota): Główny dzień festiwalu – Biesiada europejska 
  • 1, 2 czerwca (piątek, sobota): Dinner in the Sky – podniebna restauracja, pl. Solny
  • 4 czerwca (poniedziałek): Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności 

Program wydarzeń festiwalowych (poza Rynkiem)

  • 1 czerwca (piątek): Kulinarny Dzień Dziecka w Centrum Innowacji Przejście, ul. Świdnicka,
    Kulinarna Noc w Bibliotece w Centrum Biblioteczno-Kulturalnym FAMA, ul. Bolesława Krzywoustego 
  • 1-3 czerwca (piątek-niedziela): Przegląd Filmów Kulinarnych – Filmowa Europa na widelcu, Kino Nowe Horyzonty 
  • 2, 3 czerwca (sobota, niedziela): Inwazja Food Trucków i Zacnego Piwa, Browar Mieszczański
  • 3 czerwca (niedziela): Piknik Wolności – rodzinny festyn, Pergola koło Hali Stulecia

FILMOWA EUROPA NA WIDELCU

bilety w cenach 12, 16 i 20 zł (w zależności od rodzaju seansu) do nabycia w kasach kina
  • 1 czerwca (piątek): 19.00 „Alain Ducasse”, reż. Gilles de Maistre, Francja 2017, 84’, pokaz w kinie Nowe Horyzonty (filmowi towarzyszą dyskusja i poczęstunek);
    22.00 uroczyste otwarcie przeglądu oraz pokaz plenerowy na dachu hotelu Monopol filmu „Bar Schumanna”, reż. Marieke Schroeder, Niemcy 2017, 98’ (filmowi towarzyszą dyskusja, pokazy barmańskie i impreza z DJ-em) 
  • 2 czerwca (sobota), pokazy w Kinie Nowe Horyzonty: 18.00 „Tampopo”, reż. Jûzô Itami, Japonia 1985, 114', wprowadzenie do filmu z udziałem eksperta (filmowi towarzyszą dyskusja i poczęstunek);
    21.00 „Jiro śni o sushi”, reż. David Gelb, USA 2011, 83' (filmowi towarzyszą dyskusja i poczęstunek)
  • 3 czerwca (niedziela), pokazy w Kinie Nowe Horyzonty: 11.00 „Co masz na talerzu”, reż. Catherine Gund, USA 2009, 76', seans dla dzieci w wieku 8+ (filmowi towarzyszą wprowadzenie i poczęstunek)
  • 18.00 „Cydrowe historie”, reż. Bego Zubia Gallastegi, Hiszpania 2015, 65' (filmowi towarzyszą dyskusja i poczęstunek)

INWAZJA FOOD TRUCKÓW I ZACNEGO PIWA 

wstęp wolny, 2 czerwca (sobota) 12.00-22.00; 3 czerwca (niedziela) 12.00-19.00
  • Premiera piwa festiwalowego „Mieszczuch” z browaru „Warsztat Piwowarski”
  • Prezentacja Dolnośląskich Browarów Rzemieślniczych
  • Stoiska piw czeskich
  • Wystawa fotografii kulinarnej „Seasons Magazine”
  • Warsztaty kulinarne prowadzone przez Jana Janusza Akielaszka
  • Drzwi otwarte i prezentacje w Pracowni Artystycznej REXTORN 
  • Scena muzyczna
  • Strefa kids
  • Konkurs na najlepsze danie z food trucka

Osobie zmarłego w ubiegłym roku pomysłodawcy festiwalu – Piotrowi Bikontowi zostanie poświęcony specjalny program. Tegoroczna edycja rozpocznie się w środę, 30 maja, jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy.

W piątek, 1 czerwca, Miejska Biblioteka Publiczna zaprosi najmłodszych smakoszy na warsztaty oraz spotkania z autorami książek kulinarnych w ramach Kulinarnego Dnia Dziecka i Kulinarnej Nocy w Bibliotece – spotkanie obejmie nocleg, wspólną kolację i śniadanie w bibliotece! Również w piątek we wrocławskim kinie Nowe Horyzonty wystartuje przegląd filmów kulinarnych pn. Filmowa „Europa na widelcu”, która potrwa do niedzieli, 3 czerwca.

Przegląd filmowy rozpocznie się pokazem i imprezą na dachu hotelu Monopol.

Sobota, 2 czerwca, to główny dzień festiwalu. Podczas tradycyjnej biesiady kulinarne szlagiery z całej Europy, prezentacja dań najbardziej charakterystycznych 10 krajów oraz jednego regionu – Dolnego Śląska. W tym samym dniu w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się dwudniowa Inwazja Food Trucków i Zacnego Piwa, czyli zlot 30 wozów z najlepszym jedzeniem oraz wyborem najlepszych piw ważonych przez kultowe browary rzemieślnicze. To prawdziwa fiesta dla „ulicożerców”.

W programie również sporo atrakcji dla rodzin m.in. wystawy, koncerty, warsztaty. Na koncerty zapraszamy także na wrocławski rynek, gdzie na zakończenie głównego dnia festiwalu wystąpi wrocławska formacja muzyczna Wroclaw Respect Orchestra, a gwiazdą wieczoru będzie KAYAH.

W niedzielę, 3 czerwca, na Pergoli koło Hali Stulecia odbędzie się Piknik Wolności. To rodzinny festyn, w programie którego znajdą się: biesiada na trawie, plenerowe atrakcje dla najmłodszych, koncerty i wiele innych wydarzeń. Dziesiąta edycja festiwalu „Europa na widelcu” zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Robert Makłowicz i Prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz zapraszają do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów. W programie śniadaniowe przysmaki, rozmowy niekontrolowane i wspomnienia z lat 80.

Program

Lokalizacja

Wrocław - różne lokalizacje wg programu dnia

 

Komentarze