wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

22°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 10:25

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wspólnie gotowali dania kuchni świata. Zobacz zdjęcia z warsztatów kulinarnych Akademii Gastro [GALERIA]
Kliknij, aby powiększyć
Mężczyzna wkłada do piekarnika blachę z różyczkami kalafiora Oleksandr Poliakovsky
Mężczyzna wkłada do piekarnika blachę z różyczkami kalafiora

Alena marzy o prowadzeniu food trucka, Ania poznaje dopiero podstawy cateringu, a Aleksiej, jako zawody kucharz, miło spędza czas. Co ich łączy? Wspólne uczestnictwo w warsztatach w ramach Akademii Gastro. Zobacz zdjęcia z wizyty studyjnej w pracowni technologii gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym.

Reklama

Warsztaty „Restauracja od kuchni” odbyły się 27 kwietnia na życzenie uczestników Akademii Gastro, projektu prowadzonego przez Biuro Rozwoju Gospodarczego w Departamencie Strategii i Rozwoju Miasta.

Uczestnicy spotkali w pracowni technologii gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym, a szkolenie prowadził dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka.

Jak zaznacza Ewa Dziekańska z Biura Rozwoju Gospodarczego, pomysłodawczyni i koordynatorka Akademii Gastro, program warsztatów na prośbę uczestników został zmodyfikowany tak, aby skorzystali na nim osoby, które już pracują w gastronomii, jak i te, które dopiero zaczynają.

Trochę teorii i wspólne gotowanie

Na początku spotkania dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka szczegółowo omówił wyposażenie profesjonalnej kuchni. Najwięcej zainteresowania, zwłaszcza tych, którzy planują założyć swoją działalność, wzbudził nowoczesny piec konwekcyjno-parowy i jego możliwości.

Omówione zostały też etapy procesu produkcyjnego i zasady pracy w kuchni (ergonomiczne ustawienie przyrządów, konieczność utrzymania czystości).   

Kolejnym etapem było przygotowywanie potraw w dwu- trzyosobowych grupach. Uczestnicy otrzymali zestaw przepisów z kuchni gruzińskiej, wietnamskiej lub indyjskiej, z których musieli wybrać trzy potrawy.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Warsztaty ?Restauracja od kuchni? prowadził dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka Oleksandr Poliakovsky
Warsztaty ?Restauracja od kuchni? prowadził dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka

Co jeszcze będzie? Zdjęcia i filmiki

W ramach Akademii Gastro odbędą się jeszcze trzy spotkania:

  • 10 maja: obliczanie food costu i bar costu (ustalanie zysku przez np. restauracje i bary),
  • 11 maja: warsztaty z reels, czyli jak zrobić filmik i jak go zmontować;
  • 12 maja: warsztaty fotografii kulinarnej, czyli akcesoria przydatne przy fotografowaniu potraw smartfonem i aplikacje przydatne do obróbki zdjęć.

Na warsztaty obowiązują zapisy przez formularz na stronie Krzywego Komina.

Jeśli już nie będzie miejsc, organizatorzy zachęcają do zapisania się na listę rezerwową pod numerem tel. 71 733 44 30. Można też przyjść w dniu szkolenia, ponieważ za każdym razem zostaje kilka wolnych miejsc.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl