wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

12°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 15:35

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Akademia Gastro - zapisz się na szkolenie i otwórz własną restaurację, o której marzysz od dawna [HARMONOGRAM SPOTKAŃ]
Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu uśmiechnięta szefowa kuchni pokazująca biały talerz z pieczoną rybą Adobe Stock
Na zdjęciu uśmiechnięta szefowa kuchni pokazująca biały talerz z pieczoną rybą

Własna restauracja - od marzenia do wyzwania. 22 marca otwiera się Akademia Gastro - projekt Akademii Wrocławskiego Przedsiębiorcy, prowadzonej przez Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia. Wszystkie szkolenia są bezpłatne. Obowiązują jednak zapisy. I zasada: kto pierwszy, ten lepszy. Są jeszcze miejsca!

Reklama

Wystartowały zapisy do maratonu szkoleniowego dla tych, którym chodzi po głowie chęć zaistnienia na kulinarnej mapie Wrocławia. Wszystkie spotkania są bezpłatne, ale obowiązują zapisy. Wszystkie linki do nich znajdziecie TUTAJ

Harmonogram spotkań

Sesja 1: środa 22.03.2023

START AKADEMII GASTRO – SPOTKANIE INAUGURACYJNE, Infopunkt BarBara, ul. Świdnicka 8B

zapisy zamknięte

10:10-11:45 Własna restauracja we Wrocławiu – od marzenia do wyzwania (dyskusja panelowa)

wśród gości: Piotr Staszczyński (Pasibus), Andrzej Frymar (Bratwursty, Shrimp House, Pizza Piazza), Kartikey Johri (Masala), Piotr Arasymowicz (Ato Ramen, RAGU Pracownia makaronu), Zbigniew Koźlik (Golden Records), dr inż. Danuta Figurska-Ciura (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Izabella Płóciennik (Aksameet) Michał Kościukiewicz (ElGordito), Patricio Iwankovic (Pampa), Piotr Nowak (Locals Only); moderator: Ewa Dziekańska-Budniak, BRG

12:00-14:00 Otwieramy restaurację – od czego zacząć? (szkolenie); prowadzący: Grzegorz Oczowiński, menedżer m.in. Whisky In the Jar - Zagrywki Activity bar

Sesja 2: sobota 25.03.2023

RESTAURACJA OD KUCHNI (wizyta studyjna + warsztaty) w kuchni modelowej Pracowni Technologii Gastronomii UP we Wrocławiu

zapisy zamknięte

09:00-12:00 WIZYTA STUDYJNA w Pracowni Technologii Gastronomii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – zapoznanie się z elementami wyposażenia zakładów gastronomicznych, ich rolą i funkcjonalnością oraz WARSZTATY –prezentacja różnych metod obróbki kulinarnej, przygotowanie i degustacja dań; prowadzący: dr inż. Danuta Figurska-Ciura i dr inż. Maciej Bienkiewicz, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 

Sesja 3: poniedziałek 27.03.2023

ZARZĄDZANIE KOSZTAMI W GASTRONONOMII – CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a - prowadzący: Grzegorz Oczowiński, menedżer m.in. Whisky In the Jar - Zagrywki Activity bar

10:00-11:45 Koszty otwarcia i prowadzenia lokalu gastro (szkolenie)

zapisy zamknięte

12:00-14:00 Obliczanie foodcostu i barcostu (warsztaty)

zapisy zamknięte

Sesja 4: środa 29.03.2023

OD FOODTRUCKA DO MILIONERA - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

zapisz się TUTAJ

10:00-11:00 Jak zacząć i prowadzić biznes z foodtrucka (szkolenie) - ile trzeba mieć na start, kamienie milowe w gastronomii mobilnej, czy i kiedy przesiadka na lokal stały; prowadzący: Andrzej Frymar, współwłaściciel Brat Wursty i Shrimp House, Pizza Piazza

DOSTAWCY – POSZUKIWANIA I WSPÓŁPRACA

11:05-12:00 Hurtownie, producenci, dostawcy, logistyka (szkolenie) - prowadzący: Grzegorz Oczowiński, menedżer m.in. Whisky In the Jar - Zagrywki Activity bar

Sesja 5: poniedziałek 3.04.2023

PIENIĄDZE NA START GASTROBIZNESU - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

zapisz się TUTAJ

10:00-13:00 Dotacje i pożyczki na start, kredyty na uruchomienie restauracji

prowadzący: Joanna Pardela (PIFE), Arkadiusz Łukaszów (PUP), Fundusz Regionu Wałbrzyskiego

Sesja 6: czwartek 12.04

BIZNESPLAN RESTAURACJI - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

zapisz się TUTAJ

10:00-12:00 Jak napisać biznesplan restauracji (warsztaty)

12:00-13:00 Harmonogram otwarcia lokalu (szkolenie); prowadzący: Małgorzata Koralewska - menedżer gastronomii, menedżer kultury z wieloletnim doświadczeniem

Sesja nr 7: czwartek 13.04.2023

LOKAL NA DZIAŁALNOŚĆ GASTRONOMICZNĄ - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

zapisz się TUTAJ

10:00-11:00 Jak znaleźć lokal na gastronomię - prowadzący: Katarzyna Chrobak (BRG), Jarosław Bednarek (ZZK)

11:10-11:25 Foodtrucki we Wrocławiu – dostępne miejscówki i wymogi - prowadzący: Edyta Niebiańska (BRG)

11:25-11:40 Wózki gastronomiczne – gdzie je postawić, z czym to się je? - prowadzący: Edyta Niebiańska (BRG)

WYPOSAŻENIE LOKALU

12:00-13:00 Wyposażenie lokalu gastronomicznego (szkolenie) – co jest potrzebne? Ile to kosztuje? Sprzęt nowy czy używany? Zakup czy leasing?; prowadzący: Grzegorz Oczowiński, menedżer m.in. Whisky In the Jar - Zagrywki Activity bar

Sesja 8: sobota 15.04.2023

NIE WIESZ, CO SPRAWDZA SANEPID? - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

zapisz się TUTAJ

08:00-9:45 Jak żyć w zgodzie z Sanepidem; prowadzący: Ireneusz Solicki CEO HORECA+

10:00-11:50 System HACCP w gastronomii; prowadząca: Monika Kaniecka, ekspert HACCP HORECA+ 

12:00-13:00 Wentylacja w gastronomii; prowadzący: Dominik Fret, ekspert od wentylacji HORECA+ 

13:00-14:00 BHP w gastronomii; prowadząca: Dominika Skinderowicz, ekspert BHP, była pracownica Sanepidu

Sesja 9: poniedziałek 17.04.2023

JAK ZAREJESTROWAĆ FIRMĘ GASTRONOMICZNĄ - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

zapisz się TUTAJ

10:00-10:45 Zakładanie działalności gastronomicznej krok po kroku (szkolenie); prowadząca: Ewa Dziekańska-Budniak, BRG

10:45-11:30 ZUS w gastronomii (szkolenie); prowadząca: Elżbieta Kucharska, ZUS 

11:30-12:10 Podatki w gastronomii (szkolenie)

ZEZWOLENIA NA ALKOHOL

13:00-14:00 Zezwolenie na sprzedaż alkoholu w lokalu i na wynos (szkolenie); prowadzący: Paweł Madej, Urząd Miejski Wrocławia

Sesja 10: środa 19.04.2023

ZATRUDNIANIE PERSONELU - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

zapisz się TUTAJ

10:00-12:00 Wdrożenia, szkolenia i motywacja (szkolenie) - kto jest potrzebny w restauracji, jak znaleźć i zatrudnić dobrego pracownika; prowadzący: Grzegorz Oczowiński

SOCIAL MEDIA W GASTRONOMII - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

12:00-13:00 Rola mediów społecznościowych w działalności gastro (warsztat); prowadząca: Joanna Aniszczyk

Sesja 11: czwartek 27.04.2023

SZKOLENIE NA ŻYCZENIE - CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a

10:00-12:00 Dodatkowe SZKOLENIE/WARSZTAT - wybrane przez uczestników

Tylko start Akademii Gastro 22.03.2023 – spotkanie inauguracyjne odbędzie się w Infopunkcie BarBara przy ul. Świdnickiej 8B. Na wszystkie inne spotkania (oprócz wizyty studyjnej na UP) Biuro Rozwoju Gospodarczego UMW zaprasza do CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33/35a.

Akademia Gastro to cykl 25 bezpłatnych szkoleń i warsztatów dla osób, które myślą o rozpoczęciu swojej przygody z biznesem gastronomicznym we Wrocławiu. Jej celem jest niwelowanie mentalnych barier wejścia do branży gastro, wynikających z braku wiedzy i doświadczenia. 

- Chcemy pomóc młodym biznesom w rozpoczęciu i funkcjonowaniu na mapie wrocławskiej gastronomii oraz ułatwić nawiązanie współpracy i wymiany doświadczeń z kolegami z branży - tłumaczy Ewa Dziekańska-Budniak z Biura Rozwoju Gospodarczego. 

Biuro Rozwoju Gospodarczego chce wspierać rozwój branży gastro we Wrocławiu, m.in. przez zwiększenie różnorodności i jakości lokalnych usług gastronomicznych. Bardzo nam zależy na kształtowaniu i wspieraniu marki gastronomicznej Wrocławia.

Organizator Akademii Gastro w ramach Akademii Wrocławskiego Przedsiębiorcy: Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia. Partnerzy cyklu: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (partner merytoryczny), ARAW, CRZ Krzywy Komin, HORECA+, ZUS, PUP, PIFE, Izba Administracji Skarbowej we Wrocławiu

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl