wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

6°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 02:31

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Miłośnicy serów, wina i piwa w siódmym niebie. Do niedzieli Wrocławska Feta [ATRAKCJE]

Miłośnicy serów, wina i piwa w siódmym niebie. Do niedzieli Wrocławska Feta [ATRAKCJE]

Robert Migdał, Ewa Waplak,

Kliknij, aby powiększyć
Wrocławska Feta przyciąga na Rynek miłośników serów, win i piwa fot. Marek Księżarek
Wrocławska Feta przyciąga na Rynek miłośników serów, win i piwa

Wystartowała Wrocławska Feta. Na Rynku aż do niedzieli przysmaki: sery twarde i miękkie, wina słodkie i wytrawne, oliwki, słodkości no i oczywiście piwo. Piąta edycja Wrocławskiej Fety, czyli Festiwalu Piwa, Wina i Sera ściągnęła na imprezę kilkudziesięciu wystawców. Festiwal odbywa się pod patronatem naszego portalu ww.wroclaw.pl

Reklama

Wrocławska Feta. Nie tylko degustacje

Podczas Fety można degustować, kupować, uczyć na warsztatach i pokazach oraz bawić przy muzyce na wieczornych koncertach.

Miłośnicy piwa będą zadowoleni – do wyboru kilkanaście stanowisk i różnych gatunków piw o fantazyjnych nazwach, np. No Mercy Cyberatak, Ahoj. Ceny wahają się przeważnie od ok 10-13 zł za 0.33 ml do 13-16 za pół litra złotego trunku.

Na miejscu można wypożyczyć lub kupić kubek na piwo. Kubki są wielokrotnego użytku i coraz bardziej popularne na takich imprezach.

Nie tylko piwosze mają w czym wybierać. Są wina, sery, chałwy, baklawa, oliwki czy mięsa.

Uwaga! konkurs

Do zgarnięcia cała skrzynka festiwalowych smakołyków! Szukajcie konkursu na naszym profilu na Facebooku!

Na festiwalu wystąpią eksperci, szefowie kuchni i sommelierzy wrocławskich restauracji.

Pod czujmy okiem Giena Mientkiewicza oraz Wojtka z Serów Łomnickich powstanie wyjątkowy na skalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy feta”. Powstawać będzie na oczach gości, a Wrocław zyska swój ser
organizatorzy wydarzenia

Ale to nie koniec atrakcji. Mariusz Kapczyński przeprowadzi gości winnym szlakiem i opowie o dolnośląskim winie, a Piotr Piekarz szef kuchni oraz Krystian Sakas, sommelier wrocławskiej restauracji Greco, opowiedzą o winach, oliwkach i serach z najpopularniejszych rejonów i wysp greckich.

– W duchu światowych kulinarnych trendów czajman Piotr z wrocławskiej Czajowni połączy na scenie wysokiej jakości herbaty liściaste z wybranymi serami dojrzewającymi, a kulinarne doznania okraszą muzycznie Good Vibe Dj Set – Free Your Soul oraz First Man On Venus – informują organizatorzy Wrocławskiej Fety.

Festiwal odbędzie się 5-7 sierpnia na wrocławskim Rynku

  • Piątek, 5 sierpnia, godz. 15.00-22.00
  • Sobotę, 6 sierpnia, godz. 11.00-22.00
  • Niedziela, 7 sierpnia, godz. 11.00-20.00

Wstęp wolny.

Oto dokładny program festiwalu. Zobacz, dzień po dniu, godzina po godzinie

05.08.2022, piątek

15.00-1515 Oficjalne otwarcie festiwalu. Prowadzący Robert Zieliński15.30-16.30 Robimy wrocławską fetę! Część I – nastawienie sera

Pod czujnym okiem Giena Mientkiewicza oraz Wojtka z Serów Łomnickich powstanie wyjątkowy na skalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy typu feta”. Powstawać będzie na oczach gości! Wrocław zyska swój ser, a ten, produkowany przez dolnośląskiego serowara już po festiwalu, będzie miał okazję trafiać przez cały rok do wrocławskich oraz dolnośląskich restauracji i sklepów.16.30-17.30 Inspirowane wrocławskimi browarami. Live cooking

Wrocław zawsze stał dobrym piwem. Są przebojowe, są kreatywne. Czas aby weszły na stół inną drogą niż tylko w szklance. To będzie gotowanie odjazdowe, szybkie, odnoszące się do piw ale i charakteru browarów. Prowadzący Gieno Mientkiewicz.17.45-18.30 Grecja – smaki letnich podróży.

Piotr Piekarz szef kuchni oraz Krystian Sakas sommelier wrocławskiej restauracji Greco opowiedzą o winach, oliwkach i serach z najpopularniejszych rejonów i wysp greckich. Zabiorą gości w kulinarną podróż po meze czyli greckich przekąskach.19.00 – 22.00 muzyka Good Vibe Dj Set - Free Your Soul

06.08.2022, sobota

12.00-13.00 Piwnica Świdnicka – gotowanie na żywo13.00-14.00 Wrocław stolicą szlachetnych serów – spacer po dolnośląskich serowarniach

Dolnośląskie słynie ze szlachetnych serów. Wyjątkowo dopracowane, wyjątkowo lubiane. To tu mieszkają i robią swoje sery niezwykle zdolni serowarzy. Prowadzący Gieno Mientkiewicz (opowieści o serowarach połączone z degustacją).14.00-15.00 Dolnośląskie wino. Co o nim wiesz? O dolnośląskich winnicach w pigułce – opowiada Mariusz Kapczyński.15.00-16.00 Gdy polskie sery spotykają się z dolnośląskim winem

Pełna zwrotów akcji, nieoczywistych pytań konwersacja. Na scenie bez litości wzajemnie przepytują się Gieno Mientkiewicz (sery) i Mariusz Kapczyński (wino).16.00-17.00 Paring sera i herbaty

Światowe trendy kulinarne wyraźnie wskazują na szukanie coraz ciekawszych połączeń smakowych, a parowanie wysokiej jakości herbat liściastych z najlepszymi serami dojrzewającymi daje niespodziewanie satysfakcjonujace efekty. Zapraszamy na degustację cypryjskich serów od Yusufa (Hellimpol) w połączeniu z herbatami od Czajowni –marki herbat i herbaciarni.18.30-19.30 Panel dyskusyjny – Piwo20.00-21.00 Koncert zespołu First Man On Venus

07.08.2022, niedziela

12.00-13.00 Wino, ser i co jeszcze, czyli co wrocławianie podają do wina

Przygotowanie Wrocławskich Klusek – dania idealnego do wina. A jak bardzo wrocławianie lubują się w kluskach widać nawet w architekturze miasta i dawnych legendach. Jedna z nich mówi o zegarze kluskowym, który pomagał wrocławskim gospodyniom w przygotowaniu na czas idealnego obiadu. Do dziś na Ostrowie Tumskim znajduje się również tzw. Brama Kluskowa. Prowadzący Gieno Mientkiewicz.13.00-14.00 Zapytaj winiarza czyli pogadajmy o dolnośląskim winie

Interaktywne spotkanie z winiarzami na scenie i degustacja ich win.14.00-15.00 Sorbet – pokaz przygotowania lodów serowych15.00-16.00 Enoturystyka na Dolnym Śląsku - gdzie pojechać, co zobaczyć – wizyty u winiarzy

Jak połączyć wakacyjne wojaże z wizytami w winnicach. Prowadzący Mariusz Kapczyński.16.30-17.30 Robimy wrocławską fetę!

Część II – prace końcowe nad produkcją sera połączone z poczęstunkiem widowni.

18.00-19.30 Koncert wrocławskiego zespołu EASY DOSE20.00 Zakończenie festiwalu

Źródło: materiały organizatorów

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl