wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

11°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 10:15

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wystartowała wiosenna odsłona Restaurant Week i premierowo festiwal śniadań na mieście – Breakfast Week [ZDJĘCIA]
Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu: dania serwowane w Piwnicy Świdnickiej fot. Restaurant Week
Na zdjęciu: dania serwowane w Piwnicy Świdnickiej

Rozpoczęła się wiosenna odsłona Restaurant Week. W wydarzeniu biorą udział 42 restauracje z Wrocławia – wśród nich m.in. Dwór Polski, Concordia Design, Aroma czy Piwnica Świdnicka. Festiwalowa uczta potrwa do 30 kwietnia. Ruszył też festiwal śniadań - Breakfast Week. Zobaczcie, jakie menu przygotowały restauracje.

Reklama

Restaurant Week 2023  te miejsca warto odwiedzić

Restaurant Week to festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach w Polsce. Do akcji włączyło się prawie 30 miast – m.in. Kraków, Białystok, Warszawa, Szczecin czy Poznań. Nie mogło zabraknąć również Wrocławia. 

Uczestnicy wybierają restaurację, w której spróbują jednej z dwóch wersji menu – specjalnie przygotowanych na festiwal. Udział w tej kulinarnej uczcie kosztuje 69 zł za osobę.

Czytaj więcej: Powraca wielka, kulinarna uczta! Jak zarezerwować stolik?

W stolicy Dolnego Śląska w wydarzeniu biorą udział 42 restauracje. Wśród nich:

  • Aroma

Jeśli lubicie jasne wnętrza w charakterze włoskiej trattorii i kuchnię słonecznej Italii – wybierzcie się do Restauracji Aroma, przy ul. Szyszkowej 6, która działa nieprzerwanie od 2009 roku. W pierwszej wersji festiwalowego menu znajduje się duet ravioli: z sepią, łososiem i porem oraz z krewetkami, czosnkiem i chili w sosie winno-maślanym, spaghetti cacio e pepe ze szparagami, panierowanym żółtkiem i pecorino.

Druga wersja to zupa krem z młodego pieczonego czosnku z pianką z bekonem i oliwą pietruszkową oraz rostbef z arancini ze szparagami, młodą marchwią, dzikim brokułem i truflowym demi glace. Oba menu zwieńcza deser – crumble rabarbarowe z kruszonką chałwową i lodami o smaku palonego masła. 

  • Dwór Polski

Dwór Polski znajduje się pod adresem Rynek 5 – w samym sercu wrocławskiego Rynku, wjednej z zabytkowych, XVI wiecznych kamienic. Podążając śladem wielowiekowej tradycyjnejpolskiej gościnności, szef kuchni Artur Dawid przygotował nietuzinkowe połączenia smaków!

W menu mięsnym króluje szwajcar z kością, a w wersji bezmięsnej ryba po grecku– polędwica z dorsza z salsą warzywną podana na ciepło. W ramach przystawki obie wersjemenu zakładają kulinarną retrospekcję rok 1993/2023, a na deser 1973/2023 krem sułtańskia la łabędź. 

  • Jungle

Jeżeli rzadko bywacie w okolicy Wielkiej Wyspy, restauracja Jungle przy ul. Wróblewskiego 7 to doskonała okazja, żeby odkryć tę stronę Wrocławia. Restaurację tworzą pasjonaci podróży i azjatyckiej kuchni, którzy przez swoje dania zabierają gości w niezapomnianą podróż w głąb smaku kultury orientu.

W ramach festiwalowego menu w wersji mięsnej zjemy spring rolls z konfitowaną kaczką oraz teriyaki fried chicken z ryżem jaśminowym. Menu bezmięsne to wonton z warzywami z kimchi podane z wegańskim sosem Nouc Cham oraz pak choi z tofu i grzybami z sosem sojowo-grzybowym z truflą. W ramach deseru w obu menu goście mogą wybrać kawę po azjatycku lub lody smażone w cieście ryżowym.

  • SeaFood Bar&Market

W SeaFood Bar&Market przy ul. Świętego Mikołaja 12 zjemy owoce morza i ryby, serwowane w formie Street Food. W pierwszej wersji festiwalowego menu przygotowali: bruschettę z pomidorem konfitowanym z oliwą, czosnkiem i tymiankiem, sałatę rzymską z żółtym burakiem, orzechami włoskimi, granatem, rukolą i gruszką podawaną z opalanym kozim serem i sosem żurawinowym z dodatkiem octu balsamico.

W ramach drugiej wersji menu, restauracja serwuje smażonego bakłażana z miodem, fetą i pietruszką oraz makaron rigatoni z owocami morza, pomidorkami koktajlowymi, białym winem, masłem, czosnkiem, cebulą, chili, pietruszką i serem Grana Padano. Na deser obie wersje menu zakładają ciasteczkową kruszonkę przekładaną musem mascarpone ze śmietanką z dodatkiem sosu malinowego.

Zobaczcie również propozycje menu w innych restauracjach, które biorą udział w festiwalu – 7 z nich w naszej galerii! Pełną listę restauracji (z menu) wymienialiśmy w poprzednim artykule.

Premiera Festiwalu śniadań na mieście – Breakfast Week 

Tegoroczna, wiosenna edycja festiwalu to także premiera Breakfast Week, w ramach którego goście mogą odkrywać popisowe śniadania najlepszych szefów kuchni w festiwalowej cenie 33 zł. Proces rezerwacji jest podobny do tego z Restaurant Week – należy wybrać jedno z dwóch menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z miejsc, biorące udział w akcji.

W ramach prezentu do każdej rezerwacji goście otrzymają kawę z napojem roślinnym.

A Wy jakie restauracje polecacie w naszym mieście? Piszcie w komentarzach albo na adres redakcja(at)araw.pl. Wspieramy lokalne biznesy!

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl