Restaurant Week 2023 – te miejsca warto odwiedzić
Restaurant Week to festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach w Polsce. Do akcji włączyło się prawie 30 miast – m.in. Kraków, Białystok, Warszawa, Szczecin czy Poznań. Nie mogło zabraknąć również Wrocławia.
Uczestnicy wybierają restaurację, w której spróbują jednej z dwóch wersji menu – specjalnie przygotowanych na festiwal. Udział w tej kulinarnej uczcie kosztuje 69 zł za osobę.
Czytaj więcej: Powraca wielka, kulinarna uczta! Jak zarezerwować stolik?
W stolicy Dolnego Śląska w wydarzeniu biorą udział 42 restauracje. Wśród nich:
- Aroma
Jeśli lubicie jasne wnętrza w charakterze włoskiej trattorii i kuchnię słonecznej Italii – wybierzcie się do Restauracji Aroma, przy ul. Szyszkowej 6, która działa nieprzerwanie od 2009 roku. W pierwszej wersji festiwalowego menu znajduje się duet ravioli: z sepią, łososiem i porem oraz z krewetkami, czosnkiem i chili w sosie winno-maślanym, spaghetti cacio e pepe ze szparagami, panierowanym żółtkiem i pecorino.
Druga wersja to zupa krem z młodego pieczonego czosnku z pianką z bekonem i oliwą pietruszkową oraz rostbef z arancini ze szparagami, młodą marchwią, dzikim brokułem i truflowym demi glace. Oba menu zwieńcza deser – crumble rabarbarowe z kruszonką chałwową i lodami o smaku palonego masła.
- Dwór Polski
Dwór Polski znajduje się pod adresem Rynek 5 – w samym sercu wrocławskiego Rynku, wjednej z zabytkowych, XVI wiecznych kamienic. Podążając śladem wielowiekowej tradycyjnejpolskiej gościnności, szef kuchni Artur Dawid przygotował nietuzinkowe połączenia smaków!
W menu mięsnym króluje szwajcar z kością, a w wersji bezmięsnej ryba po grecku– polędwica z dorsza z salsą warzywną podana na ciepło. W ramach przystawki obie wersjemenu zakładają kulinarną retrospekcję rok 1993/2023, a na deser 1973/2023 krem sułtańskia la łabędź.
- Jungle
Jeżeli rzadko bywacie w okolicy Wielkiej Wyspy, restauracja Jungle przy ul. Wróblewskiego 7 to doskonała okazja, żeby odkryć tę stronę Wrocławia. Restaurację tworzą pasjonaci podróży i azjatyckiej kuchni, którzy przez swoje dania zabierają gości w niezapomnianą podróż w głąb smaku kultury orientu.
W ramach festiwalowego menu w wersji mięsnej zjemy spring rolls z konfitowaną kaczką oraz teriyaki fried chicken z ryżem jaśminowym. Menu bezmięsne to wonton z warzywami z kimchi podane z wegańskim sosem Nouc Cham oraz pak choi z tofu i grzybami z sosem sojowo-grzybowym z truflą. W ramach deseru w obu menu goście mogą wybrać kawę po azjatycku lub lody smażone w cieście ryżowym.
- SeaFood Bar&Market
W SeaFood Bar&Market przy ul. Świętego Mikołaja 12 zjemy owoce morza i ryby, serwowane w formie Street Food. W pierwszej wersji festiwalowego menu przygotowali: bruschettę z pomidorem konfitowanym z oliwą, czosnkiem i tymiankiem, sałatę rzymską z żółtym burakiem, orzechami włoskimi, granatem, rukolą i gruszką podawaną z opalanym kozim serem i sosem żurawinowym z dodatkiem octu balsamico.
W ramach drugiej wersji menu, restauracja serwuje smażonego bakłażana z miodem, fetą i pietruszką oraz makaron rigatoni z owocami morza, pomidorkami koktajlowymi, białym winem, masłem, czosnkiem, cebulą, chili, pietruszką i serem Grana Padano. Na deser obie wersje menu zakładają ciasteczkową kruszonkę przekładaną musem mascarpone ze śmietanką z dodatkiem sosu malinowego.
Zobaczcie również propozycje menu w innych restauracjach, które biorą udział w festiwalu – 7 z nich w naszej galerii! Pełną listę restauracji (z menu) wymienialiśmy w poprzednim artykule.
Premiera Festiwalu śniadań na mieście – Breakfast Week
Tegoroczna, wiosenna edycja festiwalu to także premiera Breakfast Week, w ramach którego goście mogą odkrywać popisowe śniadania najlepszych szefów kuchni w festiwalowej cenie 33 zł. Proces rezerwacji jest podobny do tego z Restaurant Week – należy wybrać jedno z dwóch menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z miejsc, biorące udział w akcji.
W ramach prezentu do każdej rezerwacji goście otrzymają kawę z napojem roślinnym.
A Wy jakie restauracje polecacie w naszym mieście? Piszcie w komentarzach albo na adres redakcja(at)araw.pl. Wspieramy lokalne biznesy!