wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Na Rynku posmakujecie Delicji Regionów. Zobaczcie specjały kulinarnego festiwalu

W niedzielę 9 lipca do 20.00 możemy przyjść na wrocławski rynek na festiwal kulinarny Delicje Regionów. Czeka wiele atrakcji – coś dla podniebienia (gotowe potrawy i produkty do kupienia) i coś dla ciekawych tego, z czego słynie nasz region. W południe na głównej scenie gotowali Julka Cymbaluk, laureatka MasterChef Junior i Kuba Tomaszczyk, laureat MasterChef, a po południu zarówno rozmowy o pstrągu, rzemieślniczym dolnośląskim piwie, jak i koncert Mocnej Strony Bluesa.

Reklama

Gotowanie na rynku z laureatami MasterChefa

Na scenie dla Julki Cymbaluk, triumfatorki Masterchef Junior z 2017 roku i Kuby Tomaszczyka, zwycięzcy aktualnej edycji MasterChefa przygotowano Mystery Boxy, czyli lniane torby z tajemniczą zawartością, z której trzeba było przygotować posiłek.

W środku młodzi kucharze znaleźli m.in. szparagi, olej, warzywa, sól, pieprz, rozmaryn, miód z orzechami laskowymi, czy wino i wreszcie mięso z sarny, z którego zdecydowali się zrobić comber. Sarninie miały towarzyszyć puree z białych warzyw i kwaśne owoce na winie. Młodzi szefowie zwracali uwagę, że sarnina to specyficzny gatunek mięsa, nie może za długo leżeć, bo wypłyną z niego soki.

<p>Julka Cymbaluk, triumfatorka Masterchef Junior z 2017 roku i Kuba Tomaszczyk, zwycięzca aktualnej edycji MasterChefa gotują na scenie</p> fot. MAT
Julka Cymbaluk, triumfatorka Masterchef Junior z 2017 roku i Kuba Tomaszczyk, zwycięzca aktualnej edycji MasterChefa gotują na scenie

Przy gotowaniu Julka i Kuba przypomnieli, jak zaczynali przygodę z gotowaniem. Dla Julki były to śniadania przyrządzane dla rodziców, potem pierwsze nauki kulinarne od babci i wujka, dla Kuby pierwsze eksperymenty, jak placki ziemniaczane zrobione w podstawówce. – Dobrze, że nie zeskrobałem sobie paluchów – żartował zwycięzca MasterChefa.  

Delicje Regionów – program w sobotę i niedzielę 

W sobotę jeszcze, oprócz otwartych stoisk z fantastycznym jadłem, na scenie rozmowy o pstrągu, o fenomenie dolnośląskich browarów. Na koniec, od 20.00 koncert Mocnej Strony Bluesa.

W niedzielę od 12.00 z kolei rozmowy m.in. o tym, jak wykorzystać nadwyżki żywieniowe (będzie też gotowanie na żywo i degustacja), o bogactwie świata win europejskich i Nowego Świata i pokaz azjatyckiego kucharzenia z polskim twistem.

Festiwal z wyjątkowej sieci promującej less waste

Wydarzenie jest organizowane w ramach międzynarodowej Sieci DELICE, promującej m.in. skracanie drogi „od pola do stołu” oraz postawę „less waste”. Sieć zrzesza zaledwie 31 miast z 5 kontynentów (m.in: Lizbonę, Bordeaux, Barcelonę, Brukselę, Madryt, Lipsk, Rygę, Montreal, Chicago czy Buenos Aires) a w ubiegłym roku Wrocław został do niej przyjęty jako pierwsze miasto w Polsce.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama