wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

14°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 21:15

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Na Rynku posmakujecie Delicji Regionów. Zobaczcie specjały kulinarnego festiwalu
Kliknij, aby powiększyć
Uczestnicy Festiwalu Delicje Regionów. Popróbujemy prawdziwych regionalnych specjałów fot. Oleksandr Poliakovsky
Uczestnicy Festiwalu Delicje Regionów. Popróbujemy prawdziwych regionalnych specjałów

W niedzielę 9 lipca do 20.00 możemy przyjść na wrocławski rynek na festiwal kulinarny Delicje Regionów. Czeka wiele atrakcji – coś dla podniebienia (gotowe potrawy i produkty do kupienia) i coś dla ciekawych tego, z czego słynie nasz region. W południe na głównej scenie gotowali Julka Cymbaluk, laureatka MasterChef Junior i Kuba Tomaszczyk, laureat MasterChef, a po południu zarówno rozmowy o pstrągu, rzemieślniczym dolnośląskim piwie, jak i koncert Mocnej Strony Bluesa.

Reklama

Gotowanie na rynku z laureatami MasterChefa

Na scenie dla Julki Cymbaluk, triumfatorki Masterchef Junior z 2017 roku i Kuby Tomaszczyka, zwycięzcy aktualnej edycji MasterChefa przygotowano Mystery Boxy, czyli lniane torby z tajemniczą zawartością, z której trzeba było przygotować posiłek.

W środku młodzi kucharze znaleźli m.in. szparagi, olej, warzywa, sól, pieprz, rozmaryn, miód z orzechami laskowymi, czy wino i wreszcie mięso z sarny, z którego zdecydowali się zrobić comber. Sarninie miały towarzyszyć puree z białych warzyw i kwaśne owoce na winie. Młodzi szefowie zwracali uwagę, że sarnina to specyficzny gatunek mięsa, nie może za długo leżeć, bo wypłyną z niego soki.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Julka Cymbaluk, triumfatorka Masterchef Junior z 2017 roku i Kuba Tomaszczyk, zwycięzca aktualnej edycji MasterChefa gotują na scenie</p> fot. MAT
Julka Cymbaluk, triumfatorka Masterchef Junior z 2017 roku i Kuba Tomaszczyk, zwycięzca aktualnej edycji MasterChefa gotują na scenie

Przy gotowaniu Julka i Kuba przypomnieli, jak zaczynali przygodę z gotowaniem. Dla Julki były to śniadania przyrządzane dla rodziców, potem pierwsze nauki kulinarne od babci i wujka, dla Kuby pierwsze eksperymenty, jak placki ziemniaczane zrobione w podstawówce. – Dobrze, że nie zeskrobałem sobie paluchów – żartował zwycięzca MasterChefa.  

Delicje Regionów – program w sobotę i niedzielę 

W sobotę jeszcze, oprócz otwartych stoisk z fantastycznym jadłem, na scenie rozmowy o pstrągu, o fenomenie dolnośląskich browarów. Na koniec, od 20.00 koncert Mocnej Strony Bluesa.

W niedzielę od 12.00 z kolei rozmowy m.in. o tym, jak wykorzystać nadwyżki żywieniowe (będzie też gotowanie na żywo i degustacja), o bogactwie świata win europejskich i Nowego Świata i pokaz azjatyckiego kucharzenia z polskim twistem.

Festiwal z wyjątkowej sieci promującej less waste

Wydarzenie jest organizowane w ramach międzynarodowej Sieci DELICE, promującej m.in. skracanie drogi „od pola do stołu” oraz postawę „less waste”. Sieć zrzesza zaledwie 31 miast z 5 kontynentów (m.in: Lizbonę, Bordeaux, Barcelonę, Brukselę, Madryt, Lipsk, Rygę, Montreal, Chicago czy Buenos Aires) a w ubiegłym roku Wrocław został do niej przyjęty jako pierwsze miasto w Polsce.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl