Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Apetyczna trzydniowa impreza Delicje Regionów już od piątku we Wrocławiu. – Festiwal skupia się na smakach regionów z całej Polski, z przewagą dolnośląskich i wrocławskich. Będą na przykład wyjątkowi serowarzy, w tym produkujących sery we Wrocławiu – zapowiada Małgorzata Scheuer-Tyc z firmy Artis (współorganizator). – Poza produktami do skosztowania i kupienia, będzie sporo gotowania i degustacji. Do tego pokazy na scenie, nawet jak związane z kuchnią gruzińską, azjatycką czy włoską, to z domieszką składników polskich – dodaje.
Posmak smoka jedną z 1000 papryk
Sylwia i Wojtek to małżeństwo z Wrocławia, w którym nie brakuje pikanterii. Od prawie czterech lat sadzą ostre papryki różnych odmian: jalapeno, carolina reaper czy dragon’s breath.
Wszystkie nasze papryki są uprawiane w duchu zero waste, bez chemii i sztucznych nawozów. Do walki z uporczywymi mszycami używamy biedronek.fragment opisu z FB
Z ostrych warzyw robią sosy. Papryki dodają do miodów, soli, czekolady i pralin. Przykładowo: sos Dżemos Tysiąca Papryk ma w sobie 20 ostrych odmian. Ponoć smakuje m.in. z ciastami, deserami, lodami, mięsami, krewetkami i zupami.
Ich manufaktura nazywa się 100 papryk. Będzie miała stoisko na zbliżającym się wielkimi krokami festiwalu Delicje Regionów, którego zapowiedź przeczytacie tutaj.
Na naszym stoisku znajdziecie piękne zielone rośliny ostrych papryk, owoce prosto z krzaczka, a także przetwory paprykowe. Początkujący ogrodnicy będą mogli nabyć u nas systemy hydroponiczne, które dopasujemy do waszych potrzeb.fragment opisu z FB
Stoisko 1000 papryk będzie otwarte: w piątek (7 lipca) od 15:00 do 22:00, w sobotę (8 lipca) od 12:00 do 22:00 i w niedzielę (9 lipca) od 12:00 do 20:00.
Soki z jabłek i ser(otonina) z Wrocławia
Stoisk z regionalnymi produktami będzie oczywiście na festiwalu znacznie więcej. Wśród nich Sady Celmerów, dobrze znane klientom Wrocławskiego Bazaru Smakoszy. Do ich soków ustawiają się długie kolejki.
Trzebnickie gospodarstwo z wieloletnią tradycją, którą kontynuuje już trzecie pokolenie sadowników. Cudowni ludzie, urokliwe sady i przepyszne odmiany jabłoni.Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny / FB
Serotonina to z kolei wrocławska serowarnia założona przez Paulinę i Andrzeja. „Wszystko zaczęło się we wrześniu 2019 roku w miejscowości Chociwle, dokąd Andrzej pojechał na swój wieczór kawalerski. W prezencie dostał zaproszenie na kurs serowarstwa domowego” – czytamy na ich www.
Ich wytwory podzielone są na pięć kategorii: sery krowie, sery owcze, nabiał, słodycze i deski serów. Mają twarogi, sery podpuszczkowe, niedojrzewające, dojrzewające, o smaku oliwki, orzecha z wiśnią i inne.
Piwo nie tylko z Beczek Odry i Wrocławia
Będą też bracia Grzegorz i Michał – założyciele browaru Cześć Brat w Jelczu-Laskowicach i pubu we Wrocławiu. Przywiozą piwo własnej produkcji, ale nie tylko.
Pastrami i piwo tworzą parę idealną. Wiedzą o tym Grzegorz i Michał Malcherek. Dlatego też, na Delicje przybywają zarówno ze swoim autorskim pastrami, jak i wyśmienitym piwem.Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny / FB
Piwo poleje się także na stoisku Odra Barrels – browaru z Wrocławia. Zapowiadana jest nawet premiera, okrzyknięta hasłem „jedno piwo – podwójna nowość”.
„Za Odra Barrels stoimy my - koledzy, którym strzeliło do głowy, żeby robić piwo! Maciek, Maciek, Jarek, Kevin!” — czytamy na www.
Jak smakuje piwo warzone we Wrocławiu? Przekonajcie się sami odwiedzając stoisko na wskroś wrocławskiego browaru!Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny / FB
Kiszonki, dziczyzna, pstrąg i miód
Jeszcze kilka przykładów manufaktur z produktami dolnośląskimi:
- Kiszone Specjały – kapusta, ogórki, pomidory, cytryna czy kimchi, akwas buraczany, sok z kiszonej kapusty, ocet jabłkowy, przeciery owocowe, soki tłoczone z warzyw i inne;
- Dziki Zwierz – m.in. kabanosy z dzika wędzone olchowym dymem, kiełbasa z Borów Dolnośląskich (aromat czosnku, jałowca i olchowego drewna);
- Master Catering – pierogi i inne dania gotowe, ale pierogi przede wszystkim;
- Raj Pstrąga – to stawy hodowlane w Stroniach Śląskich z jadalnią, która serwuje dania z pstrąga;
- Ramka Miodu – miody z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego prowadzonego przez dwa pokolenia pszczelarzy na pogórzu Gór Izerskich.
O tych i o innych można przeczytać na FB Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny. Zdjęcia przykładowych produktów są w galerii.
Pełna lista stoisk i program Delicji Regionów
Lista wystawców
- Wrocławski Bazar Smakoszy
- Sery Cypryjskie (Hellimpol)
- Witomar
- Mastercatering
- 1000 Papryk
- Sady Celmerów
- Ramka Miodu
- Danie’lnaparze
- SER_Tom
- Big Chlebowski
- Bacówka na Hali Majerz Czorsztyn Wojciech Komperda
- Serowarstwo Domowe Lamperscy
- Sernica Dolnośląska
- Groser
- Serotonina – wrocławskie sery rzemieślnicze
- Zagroda na pograniczu
- Nata Cafe
- Delicious Home Made
- Squisitissimo – oryginalne włoskie produkty
- Dziki Zwierz
- Pieróg Cheborek
- Raj Pstrąga
- Ottomańska Pokusa
- Sorbet lodziarnia rzemieślnicza
- Obwarzanki Krakowskie
- Balkan Burger
- DiegoTotti deski artystyczne
- Ostrygi
- Trattoria ala La Scala
- Wina Grecji
- Smak na Robaka
- Brat Pastrami
- Browar Złoty Pies
- Browar Piwo z Żuka
- Browar Cześć Brat
- Browar Odra Barrels
- Browar Browarka
- Browar Lobster
- SYCone ANDERS BROWAR
- Browar Opolski
- Browar Stu Mostów
- Kalea & Erl-Bräu
- Wine & Fashion
- Winnica 55-100
- Winnica Silensi
- Winnica L’Opera
- Winnica Adoria
- Konoba – wina chorwackie
- Winnica Potęga Tradycji Konin
- Vinori – unikalne wina
- Wina Grecji
- Skarb Templariuszy
- The Big Fellow
- Wolf & Oak
- Nalewki Gniewski Dwór
- Nalewki Longinus
- Cydr Zywer
- Cydr Radosny
- Souvlaki Greek Truck
- Fundacja Mniej Więcej
Program Delicji Regionów – od 7 do 9 lipca na Rynku
7 LIPCA (PIĄTEK) |
|
● SCENA |
|
15.00-15.15 |
Oficjalne otwarcie festiwalu |
15.30-16.30 |
Włoski klimat na talerzu – gotowanie na żywo |
16.45-17.30 |
Kolory Herbat – opowieści czajmana |
17.30-18.30 |
Wojciech Harapkiewicz – gotowanie na żywo |
19.30-21.00 |
Duet Nawrot&Smardzewski – koncert |
● WARSZTATY |
|
15.00-17.00 |
Bezpieczne wakacje – udzielanie pierwszej pomocy |
15.00-19.00 |
Wirtualny spacer po Hali Stulecia przy użyciu gogli VR |
17.00-19.00 |
O zdrowym i racjonalnym żywieniu oraz przeciwdziałaniu cukrzycy |
8 LIPCA (SOBOTA) |
|
● SCENA |
|
12.00-13.00 |
MasterChef Junior: Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk – rozgrywka kulinarna |
13.30-14.30 |
Pojedź do winnic Dolnego Śląska – rozmowa z winiarzami |
15.00-16.00 |
Wręczenie nagród Delicje 2023 |
16.30-17.30 |
Smakuj Dolny Śląsk – Raj Pstrąga |
17.45-18.30 |
Piwna pogadanka |
18.45-19.30 |
Tajemnice ginu |
20.00-22.00 |
Mocna Strona Bluesa – koncert |
● WARSZTATY |
|
13.30-14.30 |
Marzenia się spełniają – Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk |
16.00-17.00 |
Wino nie jest trudne. Tajniki degustacji wina – seminarium |
9 LIPCA (NIEDZIELA) |
|
● SCENA |
|
12.00-13.00 |
Zero waste/less waste. Nadwyżki żywieniowe – jak je wykorzystać |
13.15-14.15 |
Blog kulinarny food² – gotowanie na żywo |
14.30-15.30 |
Bogactwo świata win europejskich i Nowego Świata |
15.45-16.45 |
Gotuj z Gruzinem – Gagik Grigoryan |
17.00-18.00 |
Snecz gotuje – Azja z polskim twistem |
20.00 |
Zakończenie festiwalu |
● WARSZTATY |
|
12.00-13.00 |
Jak powstają wina – różne style, techniki, szkoły – seminarium |
14.00-17.00 |
O zdrowym i racjonalnym żywieniu oraz przeciwdziałaniu cukrzycy |