wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

9°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 05:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Ostre papryki, sery, piwo i inne wyroby dolnośląskie, w tym wrocławskie, na festiwalu Delicje Regionów

Zapolować na pstrąga, oblać go sosem z 20 odmian ostrych papryk, popić piwem od braci i zagryźć serem z Wrocławia. To przepis na udaną wizytę na festiwalu Delicje Regionów, który już w ten weekend na Rynku. Oto przegląd przykładowych stoisk i produktów z Dolnego Śląska.

Reklama

Apetyczna trzydniowa impreza Delicje Regionów już od piątku we Wrocławiu. – Festiwal skupia się na smakach regionów z całej Polski, z przewagą dolnośląskich i wrocławskich. Będą na przykład wyjątkowi serowarzy, w tym produkujących sery we Wrocławiu – zapowiada Małgorzata Scheuer-Tyc z firmy Artis (współorganizator). – Poza produktami do skosztowania i kupienia, będzie sporo gotowania i degustacji. Do tego pokazy na scenie, nawet jak związane z kuchnią gruzińską, azjatycką czy włoską, to z domieszką składników polskich – dodaje.

Posmak smoka jedną z 1000 papryk

Sylwia i Wojtek to małżeństwo z Wrocławia, w którym nie brakuje pikanterii. Od prawie czterech lat sadzą ostre papryki różnych odmian: jalapeno, carolina reaper czy dragon’s breath.

Wszystkie nasze papryki są uprawiane w duchu zero waste, bez chemii i sztucznych nawozów. Do walki z uporczywymi mszycami używamy biedronek.
fragment opisu z FB

Z ostrych warzyw robią sosy. Papryki dodają do miodów, soli, czekolady i pralin. Przykładowo: sos Dżemos Tysiąca Papryk ma w sobie 20 ostrych odmian. Ponoć smakuje m.in. z ciastami, deserami, lodami, mięsami, krewetkami i zupami.

Ich manufaktura nazywa się 100 papryk. Będzie miała stoisko na zbliżającym się wielkimi krokami festiwalu Delicje Regionów, którego zapowiedź przeczytacie tutaj.     

Na naszym stoisku znajdziecie piękne zielone rośliny ostrych papryk, owoce prosto z krzaczka, a także przetwory paprykowe. Początkujący ogrodnicy będą mogli nabyć u nas systemy hydroponiczne, które dopasujemy do waszych potrzeb.
fragment opisu z FB

Stoisko 1000 papryk będzie otwarte: w piątek (7 lipca) od 15:00 do 22:00, w sobotę (8 lipca) od 12:00 do 22:00 i w niedzielę (9 lipca) od 12:00 do 20:00.

Soki z jabłek i ser(otonina) z Wrocławia

Stoisk z regionalnymi produktami będzie oczywiście na festiwalu znacznie więcej. Wśród nich Sady Celmerów, dobrze znane klientom Wrocławskiego Bazaru Smakoszy. Do ich soków ustawiają się długie kolejki.

Trzebnickie gospodarstwo z wieloletnią tradycją, którą kontynuuje już trzecie pokolenie sadowników. Cudowni ludzie, urokliwe sady i przepyszne odmiany jabłoni.
Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny / FB

Serotonina to z kolei wrocławska serowarnia założona przez Paulinę i Andrzeja. „Wszystko zaczęło się we wrześniu 2019 roku w miejscowości Chociwle, dokąd Andrzej pojechał na swój wieczór kawalerski. W prezencie dostał zaproszenie na kurs serowarstwa domowego” – czytamy na ich www.

Ich wytwory podzielone są na pięć kategorii: sery krowie, sery owcze, nabiał, słodycze i deski serów. Mają twarogi, sery podpuszczkowe, niedojrzewające, dojrzewające, o smaku oliwki, orzecha z wiśnią i inne.

Piwo nie tylko z Beczek Odry i Wrocławia

Będą też bracia Grzegorz i Michał – założyciele browaru Cześć Brat w Jelczu-Laskowicach i pubu we Wrocławiu. Przywiozą piwo własnej produkcji, ale nie tylko.

Pastrami i piwo tworzą parę idealną. Wiedzą o tym  Grzegorz i Michał Malcherek. Dlatego też, na Delicje przybywają zarówno ze swoim autorskim pastrami, jak i wyśmienitym piwem.
Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny / FB

Piwo poleje się także na stoisku Odra Barrels – browaru z Wrocławia. Zapowiadana jest nawet premiera, okrzyknięta hasłem „jedno piwo – podwójna nowość”.

„Za Odra Barrels stoimy my - koledzy, którym strzeliło do głowy, żeby robić piwo! Maciek, Maciek, Jarek, Kevin!” — czytamy na www.

Jak smakuje piwo warzone we Wrocławiu? Przekonajcie się sami odwiedzając stoisko na wskroś wrocławskiego browaru!
Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny / FB

Kiszonki, dziczyzna, pstrąg i miód

Jeszcze kilka przykładów manufaktur z produktami dolnośląskimi:

  • Kiszone Specjały – kapusta, ogórki, pomidory, cytryna czy kimchi, akwas buraczany, sok z kiszonej kapusty, ocet jabłkowy, przeciery owocowe, soki tłoczone z warzyw i inne;
  • Dziki Zwierz – m.in. kabanosy z dzika wędzone olchowym dymem, kiełbasa z Borów Dolnośląskich (aromat czosnku, jałowca i olchowego drewna);
  • Master Catering – pierogi i inne dania gotowe, ale pierogi przede wszystkim;
  • Raj Pstrąga – to stawy hodowlane w Stroniach Śląskich z jadalnią, która serwuje dania z pstrąga;
  • Ramka Miodu – miody z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego prowadzonego przez dwa pokolenia pszczelarzy na pogórzu Gór Izerskich.

O tych i o innych można przeczytać na FB Delicje Regionów. Festiwal Kulinarny. Zdjęcia przykładowych produktów są w galerii.

Pełna lista stoisk i program Delicji Regionów

Lista wystawców

  1. Wrocławski Bazar Smakoszy
  2. Sery Cypryjskie (Hellimpol)
  3. Witomar
  4. Mastercatering
  5. 1000 Papryk
  6. Sady Celmerów
  7. Ramka Miodu
  8. Danie’lnaparze
  9. SER_Tom
  10. Big Chlebowski
  11. Bacówka na Hali Majerz Czorsztyn Wojciech Komperda
  12. Serowarstwo Domowe Lamperscy
  13. Sernica Dolnośląska
  14. Groser
  15. Serotonina – wrocławskie sery rzemieślnicze
  16. Zagroda na pograniczu
  17. Nata Cafe
  18. Delicious Home Made
  19. Squisitissimo – oryginalne włoskie produkty
  20. Dziki Zwierz
  21. Pieróg Cheborek
  22. Raj Pstrąga
  23. Ottomańska Pokusa
  24. Sorbet lodziarnia rzemieślnicza
  25. Obwarzanki Krakowskie
  26. Balkan Burger
  27. DiegoTotti deski artystyczne
  28. Ostrygi
  29. Trattoria ala La Scala
  30. Wina Grecji
  31. Smak na Robaka
  32. Brat Pastrami
  33. Browar Złoty Pies
  34. Browar Piwo z Żuka
  35. Browar Cześć Brat
  36. Browar Odra Barrels
  37. Browar Browarka
  38. Browar Lobster
  39. SYCone ANDERS BROWAR
  40. Browar Opolski
  41. Browar Stu Mostów
  42. Kalea & Erl-Bräu
  43. Wine & Fashion
  44. Winnica 55-100
  45. Winnica Silensi
  46. Winnica L’Opera
  47. Winnica Adoria
  48. Konoba – wina chorwackie
  49. Winnica Potęga Tradycji Konin
  50. Vinori – unikalne wina
  51. Wina Grecji
  52. Skarb Templariuszy
  53. The Big Fellow
  54. Wolf & Oak
  55. Nalewki Gniewski Dwór
  56. Nalewki Longinus
  57. Cydr Zywer
  58. Cydr Radosny
  59. Souvlaki Greek Truck
  60. Fundacja Mniej Więcej

Program Delicji Regionów – od 7 do 9 lipca na Rynku

7 LIPCA (PIĄTEK)

SCENA

15.00-15.15

Oficjalne otwarcie festiwalu

15.30-16.30

Włoski klimat na talerzu – gotowanie na żywo

16.45-17.30

Kolory Herbat – opowieści czajmana

17.30-18.30

Wojciech Harapkiewicz – gotowanie na żywo

19.30-21.00

Duet Nawrot&Smardzewski – koncert

WARSZTATY

15.00-17.00

Bezpieczne wakacje – udzielanie pierwszej pomocy

15.00-19.00

Wirtualny spacer po Hali Stulecia przy użyciu gogli VR

17.00-19.00

O zdrowym i racjonalnym żywieniu oraz przeciwdziałaniu cukrzycy

8 LIPCA (SOBOTA)

SCENA

12.00-13.00

MasterChef Junior: Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk – rozgrywka kulinarna

13.30-14.30

Pojedź do winnic Dolnego Śląska – rozmowa z winiarzami

15.00-16.00

Wręczenie nagród Delicje 2023

16.30-17.30

Smakuj Dolny Śląsk – Raj Pstrąga

17.45-18.30

Piwna pogadanka

18.45-19.30

Tajemnice ginu

20.00-22.00

Mocna Strona Bluesa – koncert

WARSZTATY

13.30-14.30

Marzenia się spełniają – Julka Cymbaluk i Kuba Tomaszczyk

16.00-17.00

Wino nie jest trudne. Tajniki degustacji wina – seminarium

9 LIPCA (NIEDZIELA)

SCENA

12.00-13.00

Zero waste/less waste. Nadwyżki żywieniowe – jak je wykorzystać

13.15-14.15

Blog kulinarny food² – gotowanie na żywo

14.30-15.30

Bogactwo świata win europejskich i Nowego Świata

15.45-16.45

Gotuj z Gruzinem – Gagik Grigoryan

17.00-18.00

Snecz gotuje – Azja z polskim twistem

20.00

Zakończenie festiwalu

WARSZTATY

12.00-13.00

Jak powstają wina – różne style, techniki, szkoły – seminarium

14.00-17.00

O zdrowym i racjonalnym żywieniu oraz przeciwdziałaniu cukrzycy

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama