wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

14°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 01:35

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Festiwal kulinarny Delicje Regionów już wystartował! Zobacz, dlaczego warto tam się wybrać [DUŻO ZDJĘĆ]
Kliknij, aby powiększyć
Mężczyzna trzyma tacę z kartonikami z malinami podczas festiwalu Delicje Regionów Oleksandr Poliakovsky / Redakcja www.wroclaw.pl
Mężczyzna trzyma tacę z kartonikami z malinami podczas festiwalu Delicje Regionów

Mnóstwo rodzajów serów, przetwory, miody, chałwy i inne słodycze, alkohole oraz inne przysmaki z różnych regionów Polski i nie tylko, a do tego mnóstwo atrakcji, z kulinarnymi pojedynkami i gotowaniem na żywo włącznie – na wrocławskim Rynku właśnie wystartował nowy festiwal kulinarny Delicje Regionów. Będzie trwał do niedzieli.

Reklama

W ciągu trzech festiwalowych dni można spróbować najróżniejszych pyszności. Zobaczcie niektóre z nich w naszej galerii zdjęć! 

Dla każdego coś dobrego

Są wśród nich te, które znamy i kochamy (np. pierogi, soki, obwarzanki, oscypki, chałwy), frykasy o niecodziennych recepturach (np. dżem z tysiąca papryk, tort chlebowy z pstrągiem, lody z owczego mleka), a także specjały dla odważnych (np. chipsy ze świerszczy, ślimaki z masłem czosnkowym). Każdy znajdzie coś dla siebie!  

Na stoiskach można znaleźć także alkohole: piwa, wina, cydry, giny.

Pojedynki kulinarne i gotowanie na żywo

Możliwość degustowania pyszności to jedno, ale festiwal Delicje Regionów to także kulinarny pojedynek w wykonaniu Julki Cymbaluk, zwyciężczyni 2. edycji MasterChef Junior oraz  Kuby Tomaszczyka, zwycięzcy tegorocznej edycji MasterChefa dla dorosłych, pokazy gotowania w wykonaniu blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana („Gotuj z Gruzinem”), Bartosza Snecza Dębskiego („Snecz Gotuje”), Wojciecha Harapkiewicz, szefa kuchni restauracji Boreczna  i Łukasza Majchrowskiego, autora bloga kulinarnego food, a także koncerty, opowieści i dyskusje.

Regionalnie i światowo

Wydarzenie jest organizowane w ramach międzynarodowej Sieci DELICE, promującej m.in. skracanie drogi „od pola do stołu” oraz postawę „less waste”. Sieć zrzesza zaledwie 31 miast z 5 kontynentów (m.in: Lizbonę, Bordeaux, Barcelonę, Brukselę, Madryt, Lipsk, Rygę, Montreal, Chicago czy Buenos Aires) a w ubiegłym roku Wrocław został do niej przyjęty jako pierwsze miasto w Polsce.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl