Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
W ciągu trzech festiwalowych dni można spróbować najróżniejszych pyszności. Zobaczcie niektóre z nich w naszej galerii zdjęć!
Dla każdego coś dobrego
Są wśród nich te, które znamy i kochamy (np. pierogi, soki, obwarzanki, oscypki, chałwy), frykasy o niecodziennych recepturach (np. dżem z tysiąca papryk, tort chlebowy z pstrągiem, lody z owczego mleka), a także specjały dla odważnych (np. chipsy ze świerszczy, ślimaki z masłem czosnkowym). Każdy znajdzie coś dla siebie!
Galeria zdjęć
Na stoiskach można znaleźć także alkohole: piwa, wina, cydry, giny.
Pojedynki kulinarne i gotowanie na żywo
Możliwość degustowania pyszności to jedno, ale festiwal Delicje Regionów to także kulinarny pojedynek w wykonaniu Julki Cymbaluk, zwyciężczyni 2. edycji MasterChef Junior oraz Kuby Tomaszczyka, zwycięzcy tegorocznej edycji MasterChefa dla dorosłych, pokazy gotowania w wykonaniu blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana („Gotuj z Gruzinem”), Bartosza Snecza Dębskiego („Snecz Gotuje”), Wojciecha Harapkiewicz, szefa kuchni restauracji Boreczna i Łukasza Majchrowskiego, autora bloga kulinarnego food, a także koncerty, opowieści i dyskusje.
Regionalnie i światowo
Wydarzenie jest organizowane w ramach międzynarodowej Sieci DELICE, promującej m.in. skracanie drogi „od pola do stołu” oraz postawę „less waste”. Sieć zrzesza zaledwie 31 miast z 5 kontynentów (m.in: Lizbonę, Bordeaux, Barcelonę, Brukselę, Madryt, Lipsk, Rygę, Montreal, Chicago czy Buenos Aires) a w ubiegłym roku Wrocław został do niej przyjęty jako pierwsze miasto w Polsce.