wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Mamy produkty regionalne, które trzeba znać!

Wspaniałe warzywa, aromatyczne owoce, słodkie pierniki, naturalne wędliny, wyborne wina i wyśmienite piwa. Takich delicji można było popróbować podczas IV edycji projektu „Od pola na wrocławski stół”. To jednak przede wszystkim forum współpracy i inspiracji, które rozwija lokalną scenę kulinarną, promując ideę krótkiego łańcucha dostaw i wysokiej jakości produktów, które mogą trafić prosto z dolnośląskich pól na stoły wrocławskich restauracji.

Reklama

Witając uczestników IV edycji projektu „Od pola na wrocławski stół” wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur mówił, że we Wrocławiu już wiele lat temu określono cele zrównoważonego rozwoju, również w polityce żywieniowej.

– Chcieliśmy, aby to właśnie region żywił stolicę regionu, aby wyjątkowe smaki, autentyczność, regionalizm odgrywały znaczącą rolę – mówił wiceprezydent.

<p>Na zdjęciach IV edycja programu &bdquo;Od pola na wrocławski st&oacute;ł&rdquo; we wrocławskim Novotelu</p> fot. Tomasz Hołod
Na zdjęciach IV edycja programu „Od pola na wrocławski stół” we wrocławskim Novotelu

Wrocław stawia na miejską politykę żywieniową

Wiceprezydent przypomniał powołanie Wrocławskiej Rady Gastronomii, podpisanie Paktu Mediolańskiego, czyli paktu o miejskiej polityce żywnościowej, obecność Wrocławia w międzynarodowej Sieci Délice, nagrody kulinarne, spotkania, które przybliżają twórców produktów do restauratorów.

– Restauratorzy szanują nasze lokalne produkty, a miarą tego są nagrody, uznanie, także wyróżnienie 22 restauracji w Przewodniku Michelin, ale też satysfakcja tych, którzy we Wrocławiu żyją i odwiedzają nasze miasto – podkreślał Jakub Mazur. 

IV edycja programu "Od pola na wrocławski stół"

Wydarzenie „Od pola na wrocławski stół” zorganizowała na zlecenie Gminy Wrocław Fundacja Promocji Turystyki Kongresowej Convention Bureau – Wrocław. Partnerem wydarzenia jest Stowarzyszenie Aglomeracji Wrocławskiej.

Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departament Strategii i Zrównoważonego Rozwoju UM Wrocławia podkreśla, że Wrocław, jako pierwsze miasto, tak odważnie podjął kwestię polityki żywnościowej w strategii Wrocław 2050. I to nie tylko w kontekście polityki „Od pola na wrocławski stół”, skracania łańcuchów dostaw, wprowadzania lokalnych produktów, ale również budowania suwerenności żywnościowej, bezpieczeństwa żywnościowego.

<p>Na zdjęciach IV edycja programu &bdquo;Od pola na wrocławski st&oacute;ł&rdquo; we wrocławskim Novotelu</p> fot. Tomasz Hołod
Na zdjęciach IV edycja programu „Od pola na wrocławski stół” we wrocławskim Novotelu

– W kontekście obecnej sytuacji geopolitycznej, kryzysów wojennych, uchodźczych, aktów terroryzmu musimy być na te kryzysy odporni i właśnie taką pracę wykonujemy, tworząc politykę żywnościową, abyśmy wszyscy czuli się we Wrocławiu bezpiecznie – mówiła Katarzyna Szymczak-Pomianowska zapraszając uczestników projektu na II Wrocławskie Forum Żywnościowe.

Oleje dla zdrowia, patisony na 30 hektarach i piernik w nowej odsłonie

Maria Krasecka, która reprezentuje gospodarstwo rolne Twój Maj w Wądrożu Wielkim opowiada, że oleje, jakie zaprezentowali podczas spotkania „Od pola na wrocławski stół”, to pomysł koleżanki, która szuka rozwiązań prozdrowotnych.

Oleje są bardzo korzystne, wspomagają przyswajanie witamin. Każdy z nich ma dużo fantastycznych właściwości. Obecnie to mała manufaktura, nie produkujemy dużo, ale dbamy o jakość. Oleje sprawdzają się w restauracjach jako startery do wędlin, sera. Dla nas spotkania branżowe są szalenie istotne. Musimy się nawzajem wspierać. Na Dolnym Śląsku już lepiej jemy, a wartością dodaną jest fakt, że pośrednicy i korporacje nie zabierają nam naszego dochodu.
Maria Krasecka, gospodarstwo rolne Twój Maj

<p>Na zdjęciach IV edycja programu &bdquo;Od pola na wrocławski st&oacute;ł&rdquo; we wrocławskim Novotelu</p> fot. Tomasz Hołod
Na zdjęciach IV edycja programu „Od pola na wrocławski stół” we wrocławskim Novotelu

Marta Postoł z Zakładu Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego „Ścinawa” podkreśla, że uczestnictwo w projekcie „Od pola na wrocławski stół” daje ogromne korzyści. 

– Już po pierwszym udziale zauważyliśmy, że nasze hurtownie gastronomiczne, które zaopatrują restauratorów, zwiększyły zamówienia, restauratorzy mówili, że znają produkty, korzystają z nich. Doceniamy to. Tym razem pokazujemy całą gamę produktów, nie tylko do restauracji, jak farsze z kapusty, leczo, szparagi, buraczki, patisony. 

<p>Na zdjęciach IV edycja programu &bdquo;Od pola na wrocławski st&oacute;ł&rdquo; we wrocławskim Novotelu</p> fot. Tomasz Hołod
Na zdjęciach IV edycja programu „Od pola na wrocławski stół” we wrocławskim Novotelu

Co ciekawe, aby rozpocząć pierwszą w Europie produkcję patisonów żółtych nasiona trzeba było sprowadzać na Dolny Śląsk z instytutu rolnictwa w Waszyngtonie. Z nich wysiano pierwsze 3 hektary upraw, które rozrosły się do 30 hektarów. – Patisony to nasz wyróżnik plus produkty delikatesowe, jak szparagi z naszych dolnośląskich upraw, które sami obieramy, a oferujemy m.in. w zalewie miodowej – dodaje Marta Postoł.

Karolina Klimek proponuje, aby spróbować pierników z Niemczy, które warto jeść z...konfiturą jabłkową, choć w Polsce chętniej sięgamy po pierniki ze śliwką. – Stare śląskie odmiany jabłoni fantastycznie się komponują z piernikiem, to rewelacyjne, ożywcze połączenie smaków – zachęca właścicielka Piernikarni Śląskiej i Ogrodów Silesicum.

Powoli przypominamy sobie we Wrocławiu tradycję piernikarską. – Kojarzymy je raczej ze świętami, ale jeden z restauratorów powiedział, że rodzinnie kojarzy pierniki jako dodatek do gulaszu. Dziś wydaje nam się dziwnym zestawieniem okazuje się, że jednostkowo wciąż funkcjonuje, więc mam nadzieję, że restauratorzy otwarci na ciekawie komponowane smaki będą chcieli dalej to rozwijać – zauważa Karolina Klimek. 

<p>Na zdjęciach IV edycja programu &bdquo;Od pola na wrocławski st&oacute;ł&rdquo; we wrocławskim Novotelu</p> fot. Tomasz Hołod
Na zdjęciach IV edycja programu „Od pola na wrocławski stół” we wrocławskim Novotelu

Produkty regionalne – kto tworzy wspaniałe smaki

Kiszonki Sznajderów z Doliny Baryczy

Od ponad 60 lat kiszą nie tylko kapistę i ogórki, ale m.in. rzodkiewki i cebulę, a w słoikach naturalna zalewa, wyłącznie z solą kłodawską. 

Pastel bread & other stories

Mała wrocławska piekarnia w dawnym Browarze Piastowskim, chleby powstają na zakwasie żytnim, a proces fermentacji (od zakwasu po gotowy bochenek) to 48 godzin, zaś pieczywo jest wypiekane w ciągu dnia, aby odbiorcy mogli otrzymać jak najświeższy towar. 

Eko Ar – Ekologiczna Aronia

Od 26 lat istnieje plantacja na stokach Gór Orlickich, z której pochodzą potem soki według starej receptury. Firma rodzinna Aleksandry Lech z Jarkowa specjalizuje się w aronii, z niej powstają m.in. świetne dżemy.

Bio Jabłko 

Sad ekologiczny z wrocławskich Stabłowic. Jabłka przeciska się na sok nie przez stalowe, a przez wiklinowe sita i to wyjątkowa w skali kraju metoda. Soki nie są poddawane pasteryzacji w wysokiej temperaturze, dzięki czemu nie tracą wartości i zachowują wyjątkowy smak.

Wrocławskie Studio Alkoholi

Nowa destylarnia istniejąca od 2024 roku produkuje swoje nalewki, wódki, okowity (gruszkowe, jabłkowe), a nawet rumy (z melasy cukrowej z Mauritiusa). Na potrzeby restauracji przygotowują też private label.

Pasieka Garwół

Młoda (12-letnia) wiejska pasieka wędrowna z gminy Wołów, której rarytasem są pyszne miody, a wśród nich m.in. najnowszy wrześniowy miód wrocławski zebrany od pszczół rezydujących na budynku Bramy Oławskiej.

Winnica 55-100

Położona na Wzgórzach Trzebnickich, a jej specjalnością są aromatyczne wina wegańskie. 

Serotonina 

Tegoroczny laureat 30 Kreatywnych Wrocławia. Od pięciu lat na wrocławskim Szczepinie małżeństwo Paulina i Andrzej Sawiccy prowadzą serowarnię. Kupimy tu sery dojrzewające, pleśniowe, twarogi, kefiry. Z gastronomią współpracują od trzech lat.

Rezerwat jabłek

Mała rodzinna firma z Szymanowa, która z dawnych odmian jabłoni, które cechuje wyjątkowy smak (jak melba, antonówka), wytwarza wyjątkowego aromatu soki.

Vitafit

Mikropiekarnia z Krajkowa, która istnieje od dwunastu lat, a specjalizuje się w kwasach chlebowych robionych z chleba i na zakwasie. To jedyna tego typu i bodaj największa firma wyspecjalizowana w kwasach chlebowych.

Elo Gato Coffee Roasters

Od sześciu lat palarnia kawy w Trzebnicy (ale też we Wrocławiu), a w ofercie kawy, herbaty, matche ze świata, ale też możliwość przeszkolenia się. Produkują drip bagi, czyli saszetki z kawą, które zawieszamy na kubku na jednorazowy drip. Współpracują już z dwiema restauracjami.

Manufaktura Miodu

To już firma rodzinna z 70-letnią tradycją! A od 20 lat produkuje też miody pitne. Położona w kotlinie jeleniogórskiej manufaktura kontroluje każdy etap wytwarzania – od kwiatka po butelkę miodu pitnego albo słój miodu.

Paleta Warzyw

Gospodarstwo pod Strzelinem, gdzie uprawianych jest 400 odmian warzyw i owoców. Oferta jest sezonowa, a wśród rarytasów, m.in. kolorowe kalafiory, zioła, a ostatnio też arbuzy i melony.

Piernikarnia Śląska i Ogrody Silesicum

W Niemczy, niedaleko Wrocławia, podtrzymywane są tradycje piernikarskie (a te na Dolnym Śląsku są starsze niż toruńskie) i wytwarzane słodycze ze starych, pięknych form piernikarskich, a także przetwórstwa owoców i to nie byle jakich, bo odmian jabłoni, jak Książę Albert, czy Reneta Harbersta. Z owoców powstają pyszne przetwory.

Browar Wołów

Istnieje od roku, a pierwsze piwo wyważył w styczniu 2025 roku, ale liczy się też wieloletnie doświadczenie piwowarów. Słyną już z tego, że każdy etap produkcji jest b. dokładnie doglądany. 

Pangary

Jeśli chcemy spróbować pesta z warzyw z uprawy gospodarzy z Jaśkowic Legnickich, to najlepsze miejsce. Są m.in. pyszne pesta z jarmużu, salsy paprykowe, adżiki. 

Wędzarnia Sowigórska

Mikrowędzarnia, w której mięso jest wędzone bezpośrednio nad paleniskiem, a wcześniej peklowane 7 dni w ziołach. Wszystko zaczęło się w Bielawie, potem wyroby znalazły się w Dzierżoniowie, teraz kupimy je też na Młynie Sułkowice. 

Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Ścinawa”

Działają od 1958 roku, a ich produkty, m.in. ogórki ścinawskie, są na liście produktów tradycyjnych Dolnego Śląska. Ale prawdziwym rarytasem są też szparagi w marynacie miodowej. Dbają o jakość, produkty kupują u wyselekcjonowanej grupy zaprzyjaźnionych lokalnych rolników, którzy nawożą uprawy organicznie.  

Twój Maj Sp. z o.o.

Gospodarstwo rolne i wielopokoleniowe z Wądroża Wielkiego, które specjalizuje się m.in. w świetnych olejach – od rzepakowego po lniany. Oleje są niefiltrowane, niepasteryzowane, tłoczone na zimno, przez co zachowują wszystkie witaminy. Oleje mogą swobodnie zastąpić oliwę z oliwek i są wytwarzane lokalnie.

Wędliny z Doliny Baryczy

Masarnia u Konarskich produkuje przetwory wędliniarskie bez konserwantów, barwników, ulepszaczy, według receptur z lat 70. i 80. 

Słoik

Mała manufaktura, która proponuje połączenie znanych produktów z nieoczywistymi dodatkami. Stąd w słoikach polskie warzywa i hinduskie dodatki albo pieprz syczuański.  

Aja Fresh Fish & Seafood

Rodzinna firma z Warszawy, ale dociera do wszystkich zakątków Polski z rybami słodkowodnymi. 

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama